ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονίες αμάχων, απαγωγές, νοσοκομεία υπό επίθεση: Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κορυφώνεται

Παγιδευμένοι στο χάος της εμπόλεμης ζώνης, οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα δεινά τις επόμενες ημέρες. Ως αντίποινα στις αστραπιαίες επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπά την περιοχή, με περισσότερες από 200 αεροπορικές επιδρομές σε εμπορικές ζώνες, κατοικημένες περιοχές και καταυλισμούς προσφύγων.

Μέχρι χθες, Τρίτη, περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 παιδιών. Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι σχεδόν 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ομάδες αρωγής αναφέρουν ότι ζημιές σε εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής έχουν ήδη διακόψει τις υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους. Τώρα, το Ισραήλ πιέζει περισσότερο τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, επεκτείνοντας τον 16ετή εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό της περιοχής, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανακοίνωσε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα και αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους χαρακτηρίζοντάς τους ως «θηριώδη λαό». Έχοντας αποκλείσει το έδαφος, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να πυροδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης, με ενδείξεις ότι ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή. Ισραηλινές δυνάμεις και τανκ έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της πυκνοκατοικημένης λωρίδας γης, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 300.000 έφεδροι – πράγμα πρωτοφανές.

Κι ενώ οι ενέργειες του Ισραήλ υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει βαθύτατες ανησυχίες για τις προσπάθειές του να τιμωρήσει συλλογικά ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας.

Ο Tariq Al Hillu, ένας 29χρονος κάτοικος της Al Sudaniya στη βόρεια Γάζα, περιέγραψε το πλήρες χάος όταν αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γειτονιά του την Κυριακή το πρωί. «Τα μέλη της οικογένειάς μου άρχισαν να ουρλιάζουν και να βγαίνουν τρέχοντας από το σπίτι, με τον καθένα μας να φεύγει προς διαφορετικές κατευθύνσεις», είπε στο CNN, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η γειτονιά του είχε καταστραφεί «χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση». 

«Οι σκόπιμες δολοφονίες αμάχων, η ομηρεία και η συλλογική τιμωρία είναι ειδεχθή εγκλήματα που δεν έχουν καμία δικαιολογία», δήλωσε ο Omar Shakir, διευθυντής του Human Rights Watch στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, κάνοντας αναφορά τόσο στις ενέργειες της Χαμάς όσο και των Ισραηλινών. «Οι παράνομες επιθέσεις και η συστηματική καταστολή που έχουν βυθίσει την περιοχή για δεκαετίες θα συνεχιστούν, όσο παραβλέπονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λογοδοσία».

Ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας της ομάδας βοήθειας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, προειδοποίησε ότι η πολιορκία από το Ισραήλ θα σήμαινε «απόλυτη καταστροφή» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συλλογική τιμωρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. «Όταν η κατάσταση οδηγήσει στο να πεθαίνουν τραυματισμένα παιδιά στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης ρεύματος και προμηθειών, τότε θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως μιλάμε για εγκλήματα πολέμου», πρόσθεε.

Μάλιστα, νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν θέσει το ερώτημα, αν οι ενέργειες του Ισραήλ θα μπορούσαν να θεωρηθούν έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο ανακοίνωσε ότι είχε δικαιοδοσία στα κατεχόμενα εδάφη το 2021.

Μια ισραηλινή μονάδα πυροβολικού πυροβολεί προς τη Γάζα κατά μήκος των συνόρων στο νότιο Ισραήλ, 11 Οκτωβρίου 2023. EPA/ATEF SAFADI

Ανύπαρκτα καταφύγια – «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα»

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε νωρίς την Τρίτη ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατέστρεψαν 790 κατοικίες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε άλλες 5.330. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 187.000 από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – οι περισσότεροι από την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ το 2014 που ξερίζωσε περίπου 400.000 ανθρώπους.

Στη Γάζα δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια. Οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους δεν έχουν πού να στραφούν εκτός από τα 83 σχολεία της UNRWA σε όλη την επικράτεια. Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 137.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο σε αυτά, ενώ σύμφωνα με την UNRWA, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε πρόσφυγες, τέσσερα σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από ισραηλινές επιθέσεις. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της UNRWA Abu Hasna τόνισε πως: «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σχολεία τα οποία φιλοξενούν αμάχους πλήττονται από τις ισραηλινές βόμβες. Το 2014, το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Jabalia, που φιλοξενούσε 3.300 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες, χτυπήθηκε, προκαλώντας το θάνατο 15 αμάχων – η UNRWA είχε επανειλημμένα κοινοποιήσει τις συντεταγμένες του σχολείου στους Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλίσει την προστασία του.

Τελειώνουν τα αποθέματα σε τρόφιμα και νερό

Παράλληλα, η UNRWA προβλέπει «σοβαρή έλλειψη» πόσιμου νερού στη Γάζα λόγω των περικοπών που ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές. Οι προσπάθειες για παραδόσεις τροφίμων μέσω της Ράφα – όπου η χωρητικότητα φορτίου είναι χαμηλότερη από άλλες διελεύσεις προς το Ισραήλ – βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο που μίλησε στο AP.

Ακόμα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού παραδίδει ψωμί και κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε άτομα που φιλοξενούνται στα σχολεία της UNRWA. Σύμφωνα με έναν πατέρα τεσσάρων μικρών παιδιών που ζει ανάμεσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς Deir el-Balah και Khan Younis, η τοπική αγορά εξακολουθεί να πουλάει τρόφιμα, αλλά τα βασικά προϊόντα όπως το αλεύρι και η ζάχαρη εξαντλούνται γρήγορα. «Οι έμποροι της αγοράς δεν μπορούν να προσεγγίσουν αγρότες με αποθέματα φρούτων και λαχανικών από ντόπιους αγρότες επειδή οι δρόμοι είναι πλέον πολύ επικίνδυνοι», γνωστοποίησε στο Al Jazeera.

Ισραηλινοί στρατιώτες οδηγούν κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα κοντά στη νότια πόλη Ofakim, 11 Οκτωβρίου 2023. EPA/ABIR SULTAN

Στο έλεος του πολέμου η ιατρική περίθαλψη – Τα νοσοκομεία υπό επίθεση

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο νοσοκομεία και ιατρικά πληρώματα. Επίσης, έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ενώ οκτώ εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και εννέα ασθενοφόρα.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με τραυματίες, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, αλλά και έλλειψη καυσίμων για τις γεννήτριες», δήλωσε ο Ayman al-Djaroucha, αναπληρωτής συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ζήτησε έναν «ασφαλή διάδρομο για να διασφαλιστεί η είσοδος επείγουσας ιατρικής βοήθειας» στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος έχει παραδώσει στοιχειώδη ιατρική βοήθεια στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα.

Στο παρελθόν, η Αίγυπτος είχε επιτρέψει την είσοδο βοήθειας από το πέρασμα της Ράφα και βοήθησε τους τραυματίες να βγουν από αυτή για να λάβουν περίθαλψη.

Σοβαρός ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης

Την ίδια στιγμή, θεωρείται πως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας – η μόνη πλέον πηγή ηλεκτρικής ενέργειας – θα μπορούσε να ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία των νοσοκομείων και την παροχή νερού.

«Η Γάζα είχε μόνο τέσσερις ώρες/μέρα ηλεκτρικό ρεύμα τις τελευταίες δύο ημέρες», είπε ο δημοσιογράφος Youmna ElSayed του Al Jazeera, που μεταδίδει ρεπορτάζ από τη Γάζα. «Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, μπορεί να λειτουργήσει μόνο για δύο ακόμα ημέρες το πολύ. Μετά, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας δεν θα έχει ούτε για μία ώρα ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο ενός πλήρους μπλακ άουτ.

Αδύνατη η οποιαδήποτε επικοινωνία – Απώλεια επαφής με τον έξω κόσμο

Δεδομένου ότι το Ισραήλ έπληξε τα κεντρικά γραφεία της ιδιωτικής Παλαιστινιακής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών, επηρεάζοντας τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τον πληθυσμό να διατηρήσει επαφή με φίλους και οικογένειες στον έξω κόσμο.

Με πληροφορίες από το aljazeera.com και το cnn.com 

Λουίζα Σολομών-Πάντα