Πριν από λίγες μέρες είχαμε την κατάταξη με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Κάπου στα πρώτα 500 υπήρχαν το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το πανεπιστήμιο Κρήτης (αν μπορεί αυτό να μας χαροποιεί). Όσο για το Καποδιστριακό; Ούτε λόγος. Μετά από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών (διαθεσιμότητα υπαλλήλων, απεργία κλπ) έπεσε πολύ πιο χαμηλά από τα 500 όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν στα πρώτα 100!
Όμως, παρά τις αντιξοότητες, υπάρχουν επιστήμονες που αδιαφορούν για τις απογοητευτικές θέσεις και προσηλώνονται αποκλειστικά στο έργο τους. Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Α’ κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Καρβούνης με την ομάδα του που αποτελείται από τον αναπλ. καθηγητής Γιώργο Σιάνο, τον λέκτορα Γιώργο Γιαννακούλα, τους επιστημονικούς συνεργάτες Απόστολο Τζίκα και Βασίλη Καμπερίδη και τον ειδικευόμενο της κλινικής Θωμά Γκόσιο, συμμετέχοντας στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ΕSC Guidelines Cardiology Quiz 2014, ανάμεσα σε χιλιάδες συναδέλφους τους και σε άλλα διεθνή και καταξιωμένα καρδιολογικά κέντρα, όπως το Royal Brompton Hospital του Λονδίνου που, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, θεωρείται κορυφαίο της Αγγλίας και το Bakulev Scientific Center της Μόσχας.
«Ήταν πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο . Το μεγαλύτερο συνέδριο παγκοσμίως, με 30.000 συνέδρους. Στο πλαίσιο της συνεχής μετεκπαίδευσης των γιατρών, η καρδιολογική εταιρεία διοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό γνώσεων. Γίνεται σε μια μεγάλη αίθουσα του συνεδρίου και μεταδίδεται ζωντανά, μέσω του ίντερνετ, σε χιλιάδες καρδιολόγους στον κόσμο. Επιλέγονται τρεις καρδιολογικές κλινικές από την Ευρώπη όπου δείχνουν πραγματικά περιστατικά σύμφωνα με τα οποία απαντούν σε ερωτήσεις» δήλωσε στην Popaganda ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας: «τα περιστατικά που ασχοληθήκαμε ήταν από δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα, ένα της Ισπανίας και ένα της Γερμανίας. Πρόκειται για πολύ δύσκολες περιπτώσεις ασθενών. Παρόλο που είχαν κάνει πολύ καλές εξετάσεις, ήταν δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Είχαν να κάνουν με διάφορες παθήσεις, όπως εμφράγματα, καρδιακές ανεπάρκειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, αρρυθμίες κλπ.»
Όσον αφορά στην πρόοδο της επιστήμης και ιδιαίτερα της καρδιολογίας είπε: «Η καρδιολογία έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ίσως είναι το κομμάτι με την μεγαλύτερη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για επιστημονική εξέλιξη που έχουν φανεί στην πράξη τα αποτελέσματά της. Εξάλλου, πλέον έχουμε πολύ χαμηλότερη θνητότητα καρδιοπαθών σε σχέση με τα νούμερα που είχαμε πριν από 20-30 χρόνια και η πρόοδος συνεχίζεται. Επίσης, μπορεί να αλλάζουν τα φάρμακα και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε μια πάθηση. Για τον λόγο αυτό, η καρδιολογική εταιρεία ανανεώνει κάθε 3-4 χρόνια τις οδηγίες προς τους γιατρούς. Επάνω σ’ αυτή την φιλοσοφία γίνεται και αυτός ο διαγωνισμός».
Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν επιστήμονα να προχωράει την έρευνά του μέσα σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες και υποδομές; «Είναι πολύ δύσκολο να προχωράμε στην έρευνα μέσα στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Αν και θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Εδώ και χρόνια, πριν την κρίση, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Ο εξοπλισμός μας δεν είναι ο καλύτερος. Δεν έχουμε τα σύγχρονα μέσα που χρειαζόμαστε. Παρόλα αυτά, κάνουμε ότι μπορούμε». Πέρα όμως από την έλλειψη εξοπλισμού, μια άλλη συνέπεια της κρίσης είναι η έλλειψη ανθρώπινων πόρων, σύμφωνα με τον καθηγητή που είπε σχετικά με το θέμα «Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η υποβάθμιση της παιδείας στην Ελλάδα. Επίσης, συνεχίζουν να φεύγουν νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα καλύτερα μυαλά. Άνθρωποι που θα είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να σταδιοδρομήσουν σε κάποιον τομέα, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν». Όσο για τις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την ομάδα του στο άμεσο μέλλον, σε ερευνητικό επίπεδο, δύο θα είναι τα αντικείμενα «Το ένα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια σε επίπεδο θεραπείας ώστε να μην φτάνει ο ασθενής στο σημείο να χρειαστεί μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή, τα ζήτημα της θεραπείας είναι κάτι που το κοιτάζει πολύ έντονα η καρδιολογική κοινότητα.Το δεύτερο είναι ένα αντικείμενο που στην χώρα μας δεν ασχολούνται και πολύ. Πρόκειται για την πνευμονική υπέρταση και συγγενείς καρδιοπάθειες που, αν και πρόκειται για σπάνια νόσο, έχει μεγάλη θνητότητα. Είναι δύσκολη η κατάσταση των ασθενών αυτών, αλλά μας δίνει ελπίδα ότι βγαίνουν καινούργιες θεραπείες και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αρκετά τον κόσμο».