Πόσο δύσκολο είναι να μένει ένας ξένος στην Ελλάδα; Ή μάλλον μια “Xeni”; Μια Ελληνοισλανδέζα mentalist, η Anna Birta Lionaraki και μία Ελληνοσκωτσέζα ιδιοκτήτρια online vintage μαγαζιού, η Lydia Xroni Turnbull συναντήθηκαν τυχαία μια μέρα στην Αθήνα και έγιναν αδερφές ψυχές. Κατάλαβαν πόσα κοινά μοιράζονται με τις ζωές τους να μετεωρίζονται πάντοτε μεταξύ δύο χωρών και οι περιπέτειές τους τους οδήγησαν στην δημιουργία ενός podcast με το όνομα -τι άλλο- “I Xeni” (το ακούτε εδώ), για το οποίο και μίλησαν στην Popaganda.
Πότε ήρθατε στην Ελλάδα; Lydia Xroni Turnbull: Μεγάλωσα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο διάστημα της παιδικής μου ηλικίας. Το πατρικό μου όμως ήταν σαν να ζούσα ανάμεσα σε δύο χώρες. Ο έξω κόσμος ήταν η Ελλάδα και το σπίτι μου το μυστικό οχυρό της ξένης. Μιλούσαμε μόνον αγγλικά και κάθε μέρα στο σαλόνι ήταν μαζεμένες άλλες οχτώ ξένες οι οποίες όλες συζητούσαν για τον ελληνικό γολγοθά τους. Ήταν ένα περίεργο αλλά και πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον να μεγαλώνει ένα παιδί. Αυτό όμως που μέχρι σήμερα θυμάμαι και μου έμαθε ήταν αυτή η ενδυνάμωση αυτών των γυναικών. Ήταν πραγματικές πολεμίστριες. Η καθεμία έπρεπε να αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία, την οικογένεια, την πεθερά. Tο δικό μας σπίτι ήταν το καταφύγιο, η πηγή δύναμης. Ήταν σαν ένα είδος «ξενικού φεμινισμού» μια για όλες και όλες για μία.
Anna Birta Lionaraki: Εγώ ήρθα με τους γονείς μου όταν ήμουν 3 χρονών. Είχαν γνωριστεί στο Guilford στην Αγγλία, στο πανεπιστήμιο. Ήμουν εδώ μέχρι 8 χρονών και μπορώ να πω ότι βίωσα την περιγραφή της Λυδίας. Είχα πολύ όμορφη παιδική ζωή εδώ και πάντοτε η Ελλάδα μέσα μου έχει μια νοσταλγία. Σαν να άφησα τον ομφάλιο λώρο μου μέσα στην γη και πάντα με τράβαγε πίσω. Έχω ζήσει την μισή ζωή μου εδώ και την άλλη στην Ισλανδία. Και μόλις μετακόμισα πίσω, μετά από 5 χρόνια, και έφερα την κόρη μου εδώ να της μάθω τα ελληνικά.
Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε αυτήν την σειρά με τα podcasts; LXT: Η έμπνευση προήλθε από πολλές συζητήσεις που είχαμε για τις μητέρες μας. Μια ιστορία η οποία μας έφερε σήμερα στην «ΞΕΝΗ» ήταν η μητέρα μου, «η ξένη», όπως αποκαλεί τον εαυτό της, ή μάλλον όπως την αποκαλούσαν πολλοί. Συζητούσαμε αυτό το καλοκαίρι στην Ύδρα με την Άννα για τις εμπειρίες που είχε η μητέρα μου και της έλεγα πως επέστρεφε πολλές φορές σπίτι απογοητευμένη από την αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων και μου έλεγε πάντα στο τέλος της περιπέτειας της «ε βέβαια ντιότι εγκό; εγκό; είμαι μία ξένη». Εκείνο το βράδυ πρότεινα στην Άννα να κάνουμε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ εξετάζοντας άλλες ξένες στην Αθήνα και εξιστορώντας τις δικές τους εμπειρίες μέσω συνεντεύξεσεων. Η Άννα ήδη έχοντας ένα podcast το Love, SEX and the Beyond (για το Facebook page εδώ) με την φίλη της Sigga Dogg που είναι σεξολόγος και μοιράζονται τις εμπειρίες των δουλειών τους, μου πρότεινε να το ξεκινήσουμε σαν podcast και μετέπειτα συμφωνήσαμε να κάνουμε βιντεάκια, στα οποία θα έχουμε καλεσμένες ξένες για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί μας και φυσικά και με τον κόσμο.
Άνθρωποι από διάφορες χώρες έρχονται να ζήσουν στην Ελλάδα. Τι επικοινωνία υπάρχει μεταξύ της κοινότητας αυτής; LXT: Υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι που μένουν στην Αθήνα. Το 1980 ήταν λίγοι ξένοι με συμβόλαια εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα και λίγες ξένες που είχαν παντρευτεί Έλληνες. Σήμερα έχει πολλούς ξένους που έχουν μετακομίσει για διάφορους λόγους. Άλλοι για δουλειά, άλλοι έρχονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα να μείνουν άλλοι για ερευνητικούς λόγους και άλλοι γιατί θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια sites και blogs αλλά τα περισσότερα είναι ανενεργά. Τα πιο ενημερωτικά αλλά και με μεγάλη και σταθερή ανταπόκριση είναι δύο group στο facebook: το Foreign mothers living in athens και το Foreign girls living in athens. Υπάρχει μια καθημερινή διαδικτυακή επικοινωνία, η οποία πραγματεύεται διάφορα θέματα ερωτήσεις, συμβουλές, προτάσεις, εμπειρίες, συνταγές. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά.
Θυμάμαι ένα από τα πιο αστεία θέματα lost in translation που έχω διαβάσει ήταν μιας Αυστραλέζας που μένει εδώ με τον Έλληνα σύντροφό της, θα πήγαιναν σε έναν γάμο και ήθελε να φορέσει ένα λευκό κοντό φόρεμα και αυτός της το απαγόρευσε. Διότι της εξήγησε δεν μπορούσε να φορέσει λευκό στον γάμο αυτή ανάρτησε την απορία της πως εφόσον δεν ήταν νυφικό γιατί δεν μπορούσε να φορέσει το απλό λευκό κοντό φορεματάκι της; Το χάσμα είναι είναι μεγάλο και απόλυτα λογικό. Όλοι είναι μεγαλωμένοι και μαθημένοι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με άλλα έθιμα και παραδόσεις. Οι άνθρωποι και οι σχέσεις που έχουν επιβιώσει γεφυρώνουν αυτό το χάσμα με κατανόηση, αγάπη και πολύ χιούμορ.
Πώς σας επηρέασαν οι ιστορίες με τις μητέρες σας; LXT: Γνωρίσαμε την Ελλάδα τους Ελληνικό λαό και τον ελληνικό τρόπο ζωής μέσα από την δική τους εμπειρία κι προοπτική. Ήταν αναπόφευκτο να μας επηρεάσουν, όλα τα παιδιά τα επηρεάζουν οι γονείς τους.
ABL: Μας άφησαν διάφορες ερωτήσεις και εμπειρίες, τις οποίες μοιραζόμαστε στο podcast. Κάποιες κωμικοτραγικές. Και κάποιες εμπειρίες ήταν αρκετά σκληρές, όσον αφορά το ξένο κομμάτι. Δηλαδή υπήρχαν στιγμές που δεν ήταν καλοδεχούμενες.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε μια “Xeni” στην Ελλάδα; LXT:Η συμβουλή μου για μια ξένη στην Ελλάδα θα ήταν να έχει όλες τις κεραίες τις ανοιχτές να παρατηρεί με λεπτομέρεια όλους τους ανθρώπους και το περιβάλλον της για να μάθει να επικοινωνεί. Να μάθει τον κώδικα όπως ο κάθε ένας. Μια ξένη σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό -εδώ πρέπει να έχεις γερό στομάχι και πολύ χιούμορ.
Τι να περιμένει κανείς να ακούσει απο το podcast σας κάθε βδομάδα τα βίντεο; LXT: Την φωνή μιας ξένης, τα βιώματα και την δική της προοπτική πως βιώνει συνολικά την εμπειρία της ελληνικής κουλτούρας.
ABL: Κάθε εβδομάδα θα βγαίνει ένα καινούργιο podcast και πότε-πότε θα ανεβάζουμε βιντεάκια. Θα μιλήσουμε για τους κοινωνικούς κώδικες, για ευχάριστες εμπειρίες, για την εμπειρία που είχαμε στις σχέσεις μας με Έλληνες και πάνω απ’ όλα, θέλουμε να περάσουν καλά οι άνθρωποι που ακούνε -φανταζόμαστε κυρίως οι ξένες- να γελάσουν και να μην τα δουν πολύ μαύρα. Ειδικά στις σχέσεις τους. Θα μιλήσουμε και για τα ωραία μέρη της Αθήνας και θα κάνουμε συνεντεύξεις και με άλλες ξένες. Πως τα περνάνε και εκείνες.