Categories: ΣΚΑΝΕΡ

Η λάβα της Λα Πάλμα

Το νησί Λα Πάλμα είναι μέρος του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων. Αυτοδιοικητική περιφέρεια της Ισπανίας, βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, απέναντι από το Μαρόκο. Ολα τα Κανάρια νησιά είναι, βασικά, κορυφές ενός τεράστιου επιμήκους ηφαιστείου, που έχει ηλικία περίπου 125.οοο χρόνων. Το ηφαίστειο παραμένει ενεργό ακόμα και σήμερα, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες μέρες που καυτή λάβα εκτοξεύεται από έναν από τους κρατήρες του. 

Πέρα από τις καταστροφές που προκαλεί το φαινόμενο στην οικονομία του νησιού Λα Πάλμα, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, παραμένει εντυπωσιακό το μέγεθος της ενέργειας που εκλείεται από τα βάθη της Γης. Κοιτάζοντας με δέος  τις κατακόκκινες γλώσσες της υγρής φωτιάς που πλημυρίζουν ορεινούς όγκους και καταπίνουν χωριά μέχρι να χυθούν τελικά στην θάλασσα, θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε σ’ έναν πλανήτη ζωντανό, που σε στιγμές διέγερσης ενίοτε βρυχάται. Η δύναμη των βρυχηθμών του μας ξεπερνάει.

Μια συνομιλία δική του ίσως, μαζί μας ότι δεν είμαστε απαραίτητοι γι’ αυτόν, περισσότερο απ’ ότι είναι ο πλανήτης αυτός απαραίτητος σε εμάς. 

Σκάνερ