Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ισπανοί Διαδηλώνουν για την Ελευθερία του Λόγου

Με χημικά και πλαστικές σφαίρες αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ μέσα στο πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία.

Ο Ισπανός ράπερ γνωστός για τις ριζοσπαστικές αριστερές του απόψεις, είχε καταδικαστεί από το 2018 με τις κατηγορίες της προσβολής της μοναρχίας και της εξύμνησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον ισπανικό «τρομονόμο», τον οποίο πρόσφατα επιχείρησε να περάσει και η ελληνική κυβέρνηση, οι στίχοι των τραγουδιών του Πάμπλο Χασέλ, αλλά και οι αναρτήσεις του στο Twitter κρίθηκαν ότι παραβιάζουν των ποινικό κώδικα. Ο Χασέλ είχε συγκρίνει τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος με μαφιόζο, ενώ είχε αποκαλέσει δικαστικούς Ναζί.  Το δικαστήριο θεώρησε ότι ο ράπερ ενθάρρυνε τη βία και ότι προσέβαλε τον θρόνο.

Ο συγκεκριμένος νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αναγκάζεται να υιοθετήσει αλλαγές, εξαιρώντας όμως την περίπτωση του Χασέλ. Περισσότεροι από 200 Ισπανοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ονόματα όπως ο Πέδρο Αλμοδοβάρ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ έχουν υπογράψει αίτηση διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Χασέλ.

Βαρκελώνη. EPA/Enric Fontcuberta

Βαρκελώνη. EPA/Ramon Gabriel

Γέιδα, Καταλονία EPA/RAMÓN GABRIEL

Μαδρίτη, EPA/JuanJo Martin

Μαδρίτη. EPA/JuanJo Martin

Βαρκελώνη. EPA/Enric Fontcuberta

Βαρκελώνη. EPA/Enric Fontcuberta

Μαδρίτη EPA/JuanJo Martin

Βαρκελώνη. EPA/Toni Albir

Βαρκελώνη. EPA/Toni Albir

Ο Πάμπλο Χασέλ μαζί με υποστηρικτές του μέσα στο πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία την ημέρα της σύλληψης του, 16/2/2021. EPA/Paul de la Calle

Ο Πάμπλο Χασέλ μέσα στο πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία την ημέρα της σύλληψης του, 16/2/2021. EPA/Paul de la Calle

Σκάνερ

Share
Published by
Σκάνερ