Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η αποχώρηση της Σιμόν Μπάιλς από το σύνθετο ομαδικό απλά επιβεβαίωσε ότι είναι η κορυφαία αθλήτρια στην ιστορία της ενόργανης

«Υπήρχαν μερικές μέρες που όλοι κάνουν tweet για σένα και αισθάνεσαι το βάρος του κόσμου. Δεν είμαστε μόνο αθλητές. Είμαστε άνθρωποι στο τέλος της ημέρας και μερικές φορές απλά πρέπει να κάνεις πίσω», δήλωσε λίγο μετά την αποχώρησή της από το σύνθετο ομαδικό των γυναικών, η κορυφαία γυμνάστρια στον κόσμο, Σιμόν Μπάιλς. Η τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Ντε Τζανέιρο προτίμησε αυτή τη φορά να υπερασπιστεί την ψυχική την υγεία και όχι τα χρυσά της μετάλλια, ανοίγοντας έτσι κι άλλο την συζήτηση που είχε ξεκινήσει πριν λίγο καιρό η Ναόμι Οσάκα.

Κατά τη διάρκεια του χτεσινού τελικού, έπειτα από την προσπάθειά της στο άλμα, που θεωρείται ένα από τα δυνατά της όργανα, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια αποσύρθηκε. Οι πρώτες εικασίες έλεγαν πως αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού,  η ίδια όμως εξήγησε ότι έκρινε πως δεν ήταν στην κατάλληλη ψυχική κατάσταση για αυτό τον αγώνα. Έτσι, αποφάσισε να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και τις συναθλήτριές της, κρίνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά τους να βρεθούν στο βάθρο. Οι Αμερικανίδες τελικά ανέβηκαν στην δεύτερη θέση του βάθρου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Ένα από τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε στο Ριο ντε Τζανέιρο.

Η 24χρονη που από πολλούς θεωρείται ως η κορυφαία αθλήτρια στον κόσμο, όχι μόνο στην ενόργανη, αλλά γενικά στον κόσμο των σπορ, είχε όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω της, ήταν εκείνη που περίμενε όλος ο κόσμος να δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτό από μόνο του είναι ένα βάρος που δύσκολα το σηκώνεις κι ας είσαι «υπεράνθρωπος», όπως η Αμερικανίδα. Πριν λίγους μήνες στο πρωτάθλημα της Ιντιανάπολις, η Μπάιλς έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε διπλό άλμα Γιουρτσένκο, κάτι που μέχρι τότε γινόταν αποκλειστικά από άνδρες. 

Στον τελικό της δοκού στο Παγκόσμιο Πρωτάλημα της Στουτγάρδης το 2019.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε δηλώσει πως η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής της ήταν όταν έκανε ένα διάλλειμα από την ενόργανη, ήθελε όμως να είναι στην Ολυμπιακή Ομάδα του Τόκιο για να μπορέσει να εκπροσωπήσει τα θύματα του Λάρι Νάσαρ, πρώην γιατρού της γυμναστικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ. Ο Νάσαρ, καταδικάστηκε σε 60 έτη φυλάκισης, μετά τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερων από 100 αθλητριών κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της θητείας του σε αυτό το πόστο. Μια από αυτές τις αθλήτριες ήταν και η Μπάιλς. Μεταξύ των θυμάτων του οι ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, Άλι Ρέισμαν και Γκάμπι Ντάγκλας, οι οποίες θεωρούνται πως είναι μεταξύ των κορυφαίων αθλητριών στην ιστορία του αγωνίσματος. 

Πριν πέντε χρόνια στο Ρίο η Σιμόν Μπάιλς τα είχε κάνει όλα τέλεια. Φορώντας το κόκκινο, λευκό και μπλε λαστιχάκι στα μαλλιά της και με μια μεγάλη αυτοπεποίθηση στο βλέμμα, είχε καταφέρει να αλλάξει μια για πάντα την ιστορία του αθλήματος. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το Τόκιο συνεχίζει να κάνει αυτό που δεν μπορούσε καμία άλλη αθλήτρια, ενώ ενέπνευσε εκατοντάδες μαύρα κορίτσια στις ΗΠΑ να ασχοληθούν με την ενόργανη γυμναστική. Το 2021 όμως, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως αυτό που την κάνει σπουδαία είναι ο χαρακτήρας της.

Στον τελικό του σύνθετου ομαδικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Σε ένα άθλημα που έχουμε συνηθίσει τις αθλήτριες να είναι υπάκουες και να χαμογελούν, η Σιμόν Μπάιλς έλεγε πάντα αυτό που σκεφτόταν, υπερασπιζόταν πάντα τον εαυτό της και της συναθλήτριές της και όλα αυτά την ώρα που έκανε άλματα που κανείς άλλος δεν μπορούσε να επιτύχει. Μάλιστα, όταν το συμβόλαιό της με την Nike έληξε, εκείνη αποφάσισε να μην το ανανεώσει. Θεώρησε ότι ο τρόπος που η εταιρεία αντιμετωπίζει τις γυναίκες αθλήτριες, δεν ταίριαζε με τα πιστεύω της και την ηθική της.

Το μοναδικό όργανο στο οποίο αγνωνίστηκε στον τελικό του σύνθετου ομαδικού στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Λίγο αργότερα αποσύρθηκε.

Μεγαλωμένη σε ανάδοχες οικογένειες μέχρι τα έξι, όταν και την υιοθέτησαν οι παππούδες της, η Μπάιλς βρήκε καταφύγιο στην ενόργανη, ενώ το ταλέντο της ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή. «Η Σιμόν είναι τόσο καλή, που το μόνο που μας μένει, είναι να ελπίζουμε πως θα βγούμε δεύτερες», δήλωσε η Σουνίσα Λι, συναθλήτριά της στην εθνική των ΗΠΑ. «Τί άλλο μας μένει να κάνουμε; Κάνει τρελά πράγματα, που κανείς άλλος δεν μπορεί να πετύχει». 

Η Σιμόν Μπάιλς έχει προκριθεί σε όλους τους τελικούς των οργάνων, το αν θα αγωνιστεί τελικά, μένει να το δούμε. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως δύσκολα θα βρεθεί άλλη αθλήτρια να ξεπεράσει τα όσα έχει καταφέρει να κάνει. Η Σιμόν Μπάιλς άλλαξε μια για πάντα την ενόργανη γυμναστική και τώρα γυρισμός δεν υπάρχει.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι