ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ανατριχιαστική ιστορία της σεναριογράφου του Grey’s Anatomy που προσποιήθηκε ότι έχει καρκίνο

Μοιάζει με σενάριο από επεισόδιο του Grey’s Anatomy αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στα παρασκήνια της σειράς και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεπερνά και τη φαντασία των σεναριογράφων της, αν η πρωταγωνίστρια δεν ΗΤΑΝ μία από τους σεναριογράφους του Grey’s Anatomy.

Η ιστορία της Elisabeth Finch, που για πολλά χρόνια έλεγε ψέματα ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο, έγινε σειρά ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Anatomy of Lies” (ανέβηκε στο Peacock, αλλά περιμένουμε ότι θα στριμάρει σύντομα και σε κάποια άλλη πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη στη χώρα μας) και είναι βασισμένη σε άρθρο της δημοσιογράφου Evgenia Peretz από το Vanity Fair. Το άρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε το 2022, αποκάλυψε λεπτομερώς τα ψέματα της Finch σχετικά με τη μάχη της με τον καρκίνο, ενώ το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στο τρόπο που έγιναν αυτές οι ανακαλύψεις και ποιους επηρέασε η εξαπάτησή της. 

Στα τρία επεισόδια, μιλούν άτομα που ήταν κοντά στη Finch και πρώην συνάδελφοί της από την ομάδα σεναριογράφων του Grey’s Anatomy, τονίζοντας όλα τα red flags στη συμπεριφορά της που δεν θα έπρεπε να έχουν αγνοήσει τότε.

Ποια ήταν η Elisabeth Finch

Σπούδασε σεναριογραφία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και στη συνέχεια εργάστηκε στη σειρά “True Blood” του HBO. Αλλά πάντα είχε τα μάτια της στραμμένα στο Grey’s Anatomy. Όπως είχε πει η ίδια σε ένα podcast το 2019, το οποίο περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ, ήταν υπερβολικά εμμονική με το Grey’s και είχε απομνημονεύσει κάθε επεισόδιο στο κεφάλι της. Της άρεσε πάντα να γράφει για τραυματικές εμπειρίες και στο λύκειο είχε γράψει ένα θεατρικό έργο για έναν πατέρα που κακοποιούσε την κόρη του.

Έπιασε δουλειά στην ομάδα σεναριογράφων του Grey’s Anatomy το 2014, αφού έγραψε μια viral ιστορία στο Elle το 2012 για τη διάγνωσή της με έναν σπάνιο καρκίνο των οστών που ονομάζεται χονδροσάρκωμα. Στη σειρά, η Finch έγινε αυθεντία στη συγγραφή οποιουδήποτε σεναρίου είχε σχέση με τον καρκίνο και, όπως αποκαλύπτουν, οι συνάδελφοί της την έβλεπαν να τσιμπολογάει κράκερ και να κάνει διαλείμματα όλη την ημέρα, καθώς έδειχνε σωματικά άρρωστη από αυτό που εκείνοι νόμιζαν ότι ήταν θεραπείες για τον καρκίνο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στην ομάδα σεναριογράφων του Grey’s Anatomy, έγραψε συνολικά 13 επεισόδια, συμμετείχε στην παραγωγή 172, ενώ αναφέρθηκε στον καρκίνο που ισχυριζόταν ότι είχε στο επεισόδιο του 2018, “Anybody Have a Map?”, στο οποίο η χειρουργός Catherine Avery (Debbie Allen) μαθαίνει ότι έχει χονδροσάρκωμα και ζυγίζει τους κινδύνους μιας χειρουργικής επέμβασης που θα μπορούσε να την αφήσει τετραπληγική.

Όλοι στον κόσμο της “Finchie”, όπως την αποκαλούσαν, πίστευαν ότι η ίδια ήταν ένα θαύμα. Όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη με χονδροσάρκωμα σε αυτή την ηλικία, αλλά και επειδή είχε καταφέρει να ζει με αυτό για χρόνια. Μάλιστα ήταν η μόνη, όπως τους είχε πει, από μια ομάδα που πήρε μέρος σε μία κλινική δοκιμή θεραπείας και επέζησε. Εμφανιζόταν τόσο γενναία στη δουλειά, με ένα μαντήλι στο ξυρισμένο κεφάλι της και όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την υποστηρίξουν. 

Τα αφεντικά της της έδωσαν όλο τον χρόνο που χρειαζόταν για να συμμετέχει στη χημειοθεραπεία και τις κλινικές δοκιμές, φίλοι την πήγαιναν και την έφερναν από τα ραντεβού στην κλινική (αλλά δεν ήθελε κανείς να της κάνει παρέα όσο έκανε την θεραπεία) και όταν προέκυπταν σενάρια με καρκίνο στη σειρά, η Finch αναλάμβανε αφού ήταν η ειδικός. Ο καρκίνος, δυστυχώς, είχε γίνει το brand της. Συνέβαιναν όμως και άλλα “απίστευτα” πράγματα στη Finch, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ενάντια σε όλες τις ιατρικές πιθανότητες λόγω των θεραπειών της, κατάφερε να μείνει έγκυος. Αντιμετώπισε το φοβερό δίλημμα να κάνει έκτρωση ή να πεθάνει αν ήθελε να το κρατήσει, γιατί θα έπρεπε να σταματήσει τη θεραπεία. Επέλεξε να κάνει έκτρωση.

Η μητέρα της Finch, η Joan, ήθελε απεγνωσμένα να έρθει στο Λος Άντζελες για να τη βοηθήσει και να φροντίσει, αλλά η Finch κρατούσε τους γονείς της μακριά, κάτι που τους συνέτριψε, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στην οικογένεια. Όταν διάφοροι γνωστοί αναρωτιόντουσαν γιατί απέρριπτε τη φροντίδα τους, εκείνη εξηγούσε ότι ήταν καταπιεστικοί και της ήταν αδύνατο να τους αντέξει. Κατά τη διάρκεια της “αρρώστιας” της, ο αδελφός της, Eric, γιατρός στη Φλόριντα, της ζητούσε διαρκώς να μιλήσει με τους γιατρούς της για τη θεραπεία της αλλά εκείνη δεν τον άφηνε.

Κάποιες φορές αντιμετώπιζε την “ασθένειά” της με χιούμορ, ενώ άλλες φορές, γελούσε με κάτι τραγικό τόσο δυνατά, μέχρι που έβαζε τα κλάματα. Οι άνθρωποι γύρω της υπέθεταν ότι ήταν ένας μηχανισμός αντιμετώπισης. Έδειχνε εμφανώς άρρωστη και γινόταν όλο και πιο άρρωστη. Εκτός από τα μαντήλια στο κεφάλι της που το είχε ξυρισμένο, φορούσε έναν επίδεσμο στο σημείο που υπήρχε μια υποτιθέμενη εμφυτεύσιμη θύρα χημειοθεραπείας στην άνω περιοχή του στήθους της ώστε να φαίνεται κάτω από τα ρούχα της. Το δέρμα της είχε μια κίτρινο-πρασινωπή απόχρωση, την οποία κάλυπτε με άσχημα αναμεμειγμένο make-up. Μερικές φορές την άκουγαν να κάνει εμετό στο μπάνιο, οπότε οι παραγωγοί επέμεναν να πάει σπίτι της και εκείνη τους έλεγε: «Όχι, όχι, θέλω πολύ να είμαι εδώ. Αφήστε με να μείνω άλλη μια ώρα».

Ο καρκίνος της παρείχε ορισμένα προνόμια. Είχε μια πιο άνετη καρέκλα, όταν μιλούσε στα μίτινγκ δεν έπρεπε να τη διακόψει κανείς και έπαιρνε όσο χρόνο χρειαζόταν για να αφηγηθεί τις ιστορίες της. Οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του επειδή μονοπωλούσε έτσι το γραφείο. Όπως λέει ένας σεναριογράφος της σειράς: «Όλοι το ανεχτήκαμε επειδή νομίζαμε ότι μπορεί να πεθαίνει. Αυτά μπορεί να ήταν τα τελευταία της λόγια». Οι συνάδελφοι θυμούνται ότι τα συχνά επεισόδια ασθένειας και ψυχικού στρες συνέπιπταν με τις προθεσμίες για τα επεισόδιά της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά έπρεπε να φέρει έναν έμπειρο συγγραφέα για να καλύψει το κενό. Έδειχνε ελάχιστη προθυμία να ανταποδώσει την χάρη για τα επεισόδια άλλων ανθρώπων.

Το ντοκιμαντέρ αφιερώνει πολύ χρόνο σε άτομα που λένε ότι η Finch τους πλήγωσε σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Μια φίλη της από το κολέγιο τη θυμάται να της φωνάζει όταν πήγε στην κλινική για να την πάρει, πιστεύοντας ότι είχε πάει για χημειοθεραπεία, ενώ η πρώην σεναριογράφος του Grey’s, Kiley Donovan, αναφέρει ότι είχε εκμυστηρευτεί στη Finch ότι ο πατέρας της ήταν ο βιαστής της μητέρας της και εκείνη χρησιμοποίησε την ιστορία της για να γράψει ένα από τα πιο δυνατά επεισόδια της σειράς, που είχε τον τίτλο: “Silent All These Years” και η γυναίκα που ανακάλυψε στο επεισόδιο ότι ήταν παιδί βιασμού, λεγόταν Jo. Όταν γραφόταν το επεισόδιο, οι άλλοι σεναριογράφοι έριξαν την ιδέα η Jo να πάει σε ψυχιατρική κλινική για να γιατρέψει το τραύμα της. Λόγω του στρες της συγγραφής αυτού του επεισοδίου αλλά και του γεγονότος ότι (όπως είπε η ίδια η Finch στην παραγωγή του Grey’s) έπασχε από PTSD επειδή είχε χρειαστεί να καθαρίσει τα λείψανα ενός φιλικού της προσώπου από το πάτωμα -και το FBI το επέτρεψε(!)- μετά την επίθεση στη συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπουργκ το 2018, ζήτησε 6 εβδομάδες άδεια και μπήκε σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας στην Αριζόνα. Το όνομα που έδωσε στο κέντρο όταν έκανε τσεκ ιν, ήταν Jo. 

Πώς πιάστηκε

Σε αυτό το κέντρο γνώρισε την Jen Beyer, μια νοσοκόμα και μητέρα από το Κάνσας που ανάρρωνε από έναν κακοποιητικό γάμο. Έγιναν γρήγορα φίλες. Με τον καιρό, η φιλία τους εξελίχθηκε σε ερωτική σχέση και παντρεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε έγινε το lockdown της πανδημίας και η σχέση τους επιβαρύνθηκε. Στο ντοκιμαντέρ, η έφηβη κόρη της Beyer, η Maya, αποκαλύπτει ότι δεν πήγε σχολείο για έναν χρόνο -ακόμα και όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά- επειδή η Finch φοβόταν ότι θα έφερνε στο σπίτι τον Covid και θα την σκότωνε.

Και -guess what?- ήταν η Beyer που αποκάλυψε τα ψέματά της. Μια μέρα, η Beyer κοίταξε το προφίλ της στο Facebook και είδε ότι η Finch είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες της από τις ημέρες που υποτίθεται ότι ήταν στο Πίτσμπουργκ και καθάριζε τα λείψανα του φίλου της από το πάτωμα της συναγωγής, να διασκεδάζει κάπου αλλού (καμία σχέση με το Πίτσμπουργκ δηλαδή).

Ψάχνοντας περισσότερο στο ίντερνετ, η Beyer παρατήρησε μια φωτογραφία της Finch με έναν επίδεσμο στο στήθος της, εκεί όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν η εμφυτεύσιμη θύρα χημειοθεραπείας, αλλά στην πραγματικότητα η Beyer δεν είχε δει να υπάρχει κάποια ουλή σε εκείνη την περιοχή και τότε άρχισε πραγματικά να υποπτεύεται ότι δεν είχε ποτέ καρκίνο. Η ίδια αναφέρει ότι όταν ρώτησε την Finch γι’ αυτό, εκείνη παραδέχτηκε εντελώς ατάραχη την αλήθεια και είπε μάλιστα ότι δεν γνώριζε και κανέναν από τη συναγωγή Tree of Life. Όταν κατάλαβε ότι δεν είχε σκοπό να ομολογήσει την αλήθεια σε όλους, η Beyer έγραψε ένα e-mail στη δημιουργό του Grey’s Anatomy, τη Shonda Rhimes και της αποκάλυψε τα πάντα. Τελικά η Finch παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2022, με τους υπαλλήλους της σειράς να την αποκαλούν “trauma vampire”.

Γιατί τόσα ψέματα;

Η Evgenia Peretz που έγραψε το άρθρο για την περίπτωση της Finch, έχει πει: «Νομίζω ότι είχε μια ακόρεστη δίψα για προσοχή». Και η ίδια όμως έχει παραδεχτεί σε μια συνέντευξη του 2022 ότι αυτό που έκανε ήταν “χάλια” και αποδίδει τα ψέματα στο γεγονός ότι της άρεσε πολύ η προσοχή που έπαιρνε από τους φίλους της πριν από μια εγχείρηση που έκανε στο γόνατο το 2007: «Όλοι ήταν τόσο καταπληκτικοί και τόσο υπέροχοι πριν από τη χειρουργική επέμβαση και πολύ υποστηρικτικοί κατά την περίοδο της ανάρρωσης, ενώ μετά επικράτησε νεκρική σιγή. Ήταν σαν να ήμουν μια χαρά και δεν είχα καμία υποστήριξη. Έτσι επέστρεψα στον παλιό μου δυσπροσαρμοστικό μηχανισμό αντιμετώπισης. Είπα ψέματα και επινόησα κάτι γιατί χρειαζόμουν υποστήριξη και προσοχή και αυτός ήταν ο τρόπος που είχα μάθει να τα κυνηγάω».

Η ίδια η Finch δεν έδωσε συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ “Anatomy of Lies”, αλλά η φωνή της ακούγεται σε όλη τη σειρά, μέσω αποσπασμάτων από βίντεο και ηχητικές συνεντεύξεις της από όλα αυτά τα χρόνια. Τα ηχητικά αποσπάσματα είναι ειρωνικά και αρκετά αποκαλυπτικά: «Δεν ξέρω κανέναν που να μην αισθάνεται απατεώνας, αν κατευθύνεσαι σε επικίνδυνο έδαφος, συνέχισε».

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά