Γιατί σβήνει η γόμα;

Ο σωστός τρόπος για να σβήνεις τα λάθη σου είναι η γόμα. Από μία ηλικία και μετά, όταν έχεις χάσει την επαφή σου με το χαρτί, ο σωστός τρόπος για να σβήνεις τα λάθη σου είναι απλά μία γραμμή. Ή το backspace και το delete. Γιατί, σκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε μία γομολάστιχα;

Στα παιδικά μας χρόνια ήταν σίγουρα μία από τις πιο απαραίτητες γραφικές ύλες και τη χρησιμοποιούσαμε για να σβήσουμε κείμενα ή για να διορθώσουμε σχέδια. Η επαφή μας, όμως, με τις γόμες χάθηκε κάπου μεταξύ λυκείου και πανεπιστημίου όταν και εγκαταλείψαμε το μολύβι για το στυλό. Βέβαια, κάποιες από αυτές που ήταν πιο σκληρές και συνήθως μπλε στο χρώμα, υποτίθεται ότι έσβηναν και το μελάνι. Μόνο όμως όταν ξέσκιζες τη σελίδα από την τριβή. Κάποιες άλλες, που ήταν κόκκινες, κακές απομιμήσεις γνωστής μάρκας γραφικής ύλης, άφηναν πίσω τους κόκκινα σημάδια σε όποια επιφάνεια κι αν τις χρησιμοποιούσες και ακύρωναν κάθε έννοια σβησίματος. Από την άλλη, οι λευκές ή πράσινες ήταν από τις πιο αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η κατασκευή  της πρώτης γομολάστιχας αποδίδεται στον Άγγλο μηχανικό Edward Nairne, το 1770, ο οποίος παρατήρησε την ιδιότητα του καουτσούκ να σβήνει σημάδια. Έκτοτε το συνθετικό καουτσούκ αποτελεί τη βάση τους, ενώ όσες προορίζονται για επαγγελματίες σχεδίου είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως το βινύλιο ή άλλα είδη πλαστικού. Η λειτουργία τους βασίζεται στην τριβή. Έτσι, όταν τρίβουμε μία γόμα πάνω σε ένα χαρτί, αυτή αφαιρεί το πάνω μέρος της επιφάνειάς του και κάπως έτσι εξαφανίζεται οποιοδήποτε σημάδι.

Ελένη Κυριακίδου

Share
Published by
Ελένη Κυριακίδου