Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γυναίκες στην τέχνη, γυναίκες και στην πολιτική

«Χωρίς jumbo να ζήσω δεν μπορώ ούτε ώρα». Η Κατερίνα Στανίση κάνει τη μεγάλη, ηρωϊκή «έξοδο» απ’ την πίστα και πολιτεύεται, για πρώτη φορά, με την «Τελεία» του Απόστολου Γκλέτσου. Τα κριτήριά της είναι κρυστάλλινα κι αδιαπραγμάτευτα: «Ποιος είναι ο ωραίος, ο σωστός κι ο μάγκας; Μαζί του θέλω να είμαι και εγώ». Η Άννα Βαγενά απ΄το ΠΑΣΟΚ μεταπηδά στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα πράγματα είναι για την ίδια νομοτελειακά: «Εγώ δεν ήμουνα ποτέ ΠΑΣΟΚ. Ο φυσικός μου χώρος ήταν πάντα η Αριστερά». Τη Γιώτα Φέστα την «πήρε» το «Ποτάμι», αφενός «γιατί με έπεισε ο Γκορίτσας», αφετέρου γιατί «το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι η δύναμη της λογικής». Μια ημέρα πριν από τις εκλογές οι τρεις υποψήφιες καλλιτέχνιδες μιλούν, χωρίς αυτολογοκρισία, στην Popaganda ακόμη και για τα σχέδιά τους σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να τις αξιοποιήσει.

Κατερίνα Στανίση: «Ποιος είναι ο ωραίος, ο σωστός κι ο μάγκας; Μαζί του θέλω να είμαι και εγώ».

«Εγώ δεν έχω τη φιλοδοξία να γίνω υφυπουργός, υπουργός, πρωθυπουργός», λέει στακάτα, με την μπάσα βραχνή φωνή της, η Κατερίνα Στανίση. «Συμβολικά μονάχα θέλω να δοκιμαστώ στην περιφέρεια Ημαθίας όπου μεγάλωσα, πρωτοπερπάτησα και είναι οι ρίζες μου. Και ούτε ζήτησα εγώ να πάω στο υπουργείο Πολιτισμού. Με «στριμώξανε» για να βγάλουν ατάκες. Να το γράψετε αυτό», μας ενθαρρύνει απ΄την άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής η λαϊκή αοιδός, που δεν είχε διλήμματα για την πρόταση του Απόστολου Γκλέτσου. «Είπα το «ναι» σχεδόν αμέσως. Μού πήρε μόνο λίγα λεπτά. Θέλετε γιατί είμαι αγανακτισμένη; Εχω φτάσει κι εγώ στο αμήν! Φτύσαμε αίμα για να πάρουμε ένα σπίτι και θα μας το αρπάξουν τώρα;».

Μην αναρωτιέστε πώς την «βρήκε» ο Γκλέτσος: «Όταν θέλει κάποιος να με βρει με βρίσκει εμένα. Είχαμε και μια γνωριμία , μια φιλία μακρινή, μια αλληλοεκτίμηση. Τον παρακολουθούσα. Εβλεπα όσα έκανε στην Στυλίδα. Δεν είναι τυχαία. Μπορεί να κάνει πράγματα γιατί είναι καθαρό παιδί. Δεν μας παραμυθιάζει για να τον ψηφίσουμε. Δούλεψε και τον ξαναψήφισαν δήμαρχο. Και σαν ηθοποιός αυτοδημιούργητος είναι, πάλεψε μόνος του, όπως κι εγώ. Είμαστε κι οι δυο βασανισμένοι». Και «πριν και τώρα και πάντα» ψηφίζει ανθρώπους και όχι κόμματα. «Δεν είμαι ούτε με τη Δεξιά ούτε με την Αριστερά! Ψηφίζω μόνο τους ανθρώπους που όσα λένε θα τα υλοποιήσουν».

Τελευταία μόνο αναρωτιέται για τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο: «Έφταιξε η κακή διαχείριση; Η κακή συμφωνία; Αυτοί που τα φάγανε και πήραν τις μίζες; Που να ξέρω εγώ! Δεν θα βγω όμως εγώ να βρίσω. Εγώ, σας είπα, είμαι της Β’ Δημοτικού, τη δικηγόρο δεν θα την κάνω» .

Παρότι δεν εξέφρασε την επιθυμία να περάσει το κατώφλι του υπουργείου Πολιτισμού (η δήλωσή της σε σχετικό ερώτημα ήταν «γνωρίζω πολύ καλά αυτόν τον χώρο. Τον έχω σπουδάσει, τον ξέρω πλέον έπειτα από τόσα χρόνια στη νύχτα. Ξέρω πού πονάει η δουλειά», αφήνει μια χαραμάδα μέσα από την οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε αυτό:« Στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει κι η μουσική που εγώ γνωρίζω. Και μέσα στη μουσική μπορώ να προσφέρω». «Η πείνα κι η ανεργία» είναι επίσης τομείς που την ενδιαφέρουν: «Θα’ θελα να βοηθήσω στη Νάουσα που έχουν κλείσει τα εργοστάσια και στα οποία έχω δουλέψει κι εγώ –έφτιαχνα συσκευασίες. Δεν βγήκα εγώ από το πουθενά. Μιλάω και πονάω». Προεκλογικά, κράτησε «στάση σταθερή», απέχοντας από όλα τα κανάλια: «Εγώ δεν θέλω να αυτοπροβληθώ. Δεν θα πάρω την ντουντούκα. Εμένα ο κόσμος με ξέρει», διαπιστώνει.

Φωτό: Ασπασία Κουλύρα

Η Άννα Βαγενά στις εκλογές του ‘10 και του ‘11 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ. Για μόλις 12 ώρες διετέλεσε και βουλευτής του. Οταν σχολιάζουμε ότι δεν ήταν ιδιαιτέρως αναμενόμενη, για κάποιον που παρακολουθεί τις κινήσεις της, η υποψηφιότητά της με το ΣΥΡΙΖΑ, δυσανασχετεί:« Εγώ δεν ήμουνα ποτέ ΠΑΣΟΚ. Δεν ήμουνα ποτέ οργανωμένη. Μια φορά μόνο πέρασα από τα γραφεία του. Και παρότι εκλέχθηκα βουλευτής με διαγράψανε επειδή καταψήφισα τα Μνημόνια. Ο χώρος μου ήταν η Αριστερά όλα τα χρόνια. Κι ο φυσικός χώρος μου ο ΣΥΡΙΖΑ», μας λέει από τη Λάρισα, όπου είναι υποψήφια και έχει στρατοπεδεύσει τις τελευταίες ημέρες.

Το ότι έχει γίνει μόδα η στρατολόγηση αναγνωρίσιμων ηθοποιών στις εκλογές των τελευταίων χρόνων από όλες τις παρατάξεις δεν είναι «κάτι που θα το απομόνωνα και θα το ξεχώριζα», υπογραμμίζει. «Γιατί και στις τάξεις των ηθοποιών μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι ικανοί που μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά και την πολιτική».

Ως τέτοιο προτείνει και τον εαυτό της. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε, πιστεύει, αν αξιοποιούσε «τις οργανωτικές ικανότητές μου. Αυτό δεν είναι λίγο». Παραδόξως, δεν την ενδιαφέρει να ασχοληθεί με το θέατρο, που είναι το αντικείμενό της, και τα προβλήματά του, όπως τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. «Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, παρόλο που είμαι η μάνα τους, προτού θεσμοθετηθούν απ΄τη Μελίνα. Ο κόσμος χάνεται και βαρκούλες αρμενίζουν! Εγώ έχω ιδέες πάρα πολλές. Φαντάζομαι με ποιο τρόπο ο πολιτισμός θα γίνει πράγματι η βαριά βιομηχανία μας». Αν της εμπιστευτούν μια θέση στο υπουργείο Πολιτισμού τι θα κυνηγήσει ως προτεραιότητα; «Να γίνουν οι Κυκλάδες θαλάσσιο πολιτιστικό πάρκο. Και να δημιουργήσουμε τις υποδομές για έναν εναλλακτικό πολιτιστικό τουρισμό».

Περισσότερο και από την υποψηφιότητα της Στανίση εκπλήσσει η κάθοδος της Γιώτας Φέστα στην πολιτική. Είναι μία από τις πιο εσωστρεφείς ηθοποιούς μας, τόσο πολύ μάλιστα που να τη θεωρείς κι αγοραφοβική. Οπότε υποθέτεις ότι κάποιος -ή κάτι πολύ σοβαρό- την έπεισε και συστρατεύεται σήμερα με το Ποτάμι. «Με έπεισε ο Γκορίτσας», είναι η πρώτη κουβέντα της. Ενώ είναι αριστερές και οι οικογενειακές (ο πατέρας της ήταν «ιδεολόγος αριστερός») και οι νεανικές (μικρή κινήθηκε στις παρυφές του ΕΚΚΕ) καταβολές της, έχει ψηφίσει και λευκό στο παρελθόν. Η στροφή προς την μετριοπαθή λύση του Ποταμιού έγινε στις τελευταίες ευρωεκλογές.Το ψήφισε μονοκούκι, γιατί «θεωρώ το Ποτάμι μια δύναμη λογικής». Κι ωστόσο της πήρε δυο μέρες μέχρι να πει το οριστικό «ναι» στον Θεοδωράκη. «Τον Σταύρο τον είχα συναντήσει και τον είχα συμπαθήσει. Αισθάνομαι ότι δεν κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού πολιτικού συστήματος. Κι έχει συγκεντρώσει γύρω του ανθρώπους που συμπαθώ. Μ’ αρέσει που θα βγουν μπροστά οι άξιοι και ικανοί».

Προεκλογικές ομιλίες ή συναντήσεις δεν οργάνωσε. «Μονάχα φυλλάδια μοίρασα στο Ιλιον». Δεν έχει κυνηγήσει κάτι, ούτε πιστεύει ότι θα εκλεγεί. «Δεν θα βγω γιατί δεν έχω κάνει απολύτως τίποτα γι’ αυτό», παραδέχεται. Μόνο σε ένα πράγμα ελπίζει: «Μακάρι να μπούμε εμείς στη Βουλή και να μείνει απέξω η Χρυσή Αυγή».

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη