Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γυναίκες φορούν το Κόκκινο Φόρεμά τους εναντίον της έμφυλης βίας

Τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών κινητοποίησαν την Jaime Black στις Η.Π.Α. να δημιουργήσει ένα project που φέρει το όνομα REDress. Πηγή έμπνευσης για την Black, ήταν μία διαδήλωση οικογενειών δολοφονημένων και αγνοούμενων γυναικών στην οποία είχε παρευρεθεί το 2010, στη Μπογκοτά. Προς τιμήν των θυμάτων, όλες οι γυναίκες που βρέθηκαν στη συγκέντρωση φορούσαν κόκκινα φορέματα.

Το κόκκινο είναι ένα σύμβολο θυμού, πόνου, θανάτου – αλλά και αγάπης, έρωτα, πάθους και ζωής, με τον πολυσήμαντο αυτό συμβολισμό του να το αναδεικνύει ως το κεντρικό χρώμα του project. Στόχος είναι να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης, να κάνει ορατή τη γενικευμένη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο σπίτι, τη δουλειά, το δρόμο, το πανεπιστήμιο και να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ φωτογραφίζεται για το REDress

Τα Κόκκινα Φορέματα θέλουν να δώσουν φωνή στα χιλιάδες θύματα του συστημικού ρατσισμού. Στον απόηχο των καταγγελιών εκ μέρους γυναικών για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί από άντρες, αλλά και των 12 γυναικοκτονιών που έχουν διαπραχθεί μόλις εντός του τελευταίου έτους στην Ελλάδα, τo #REDress έφτασε στη χώρα μας με τη συμβολή της Rich Passion Jewellery. Μέρος των εσόδων της καμπάνιας, θα διατεθεί για τη στήριξη του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Διοτίμα.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, γυναίκες ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, πρόσωπα από την πολιτική, στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και φοιτήτριες, φωτογραφήθηκαν στην Αθήνα φορώντας συμβολικά ένα κόκκινο φόρεμα, καθώς και το βραχιόλι που κατασκεύασε η Rich Passion ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Η δράση πλέον ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, προσκαλώντας τις θηλυκότητες να συμμετάσχουν στη φωτογράφιση και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία και τις διακρίσεις. 

«Το Rich Passion είναι ένα brand που δημιουργήθηκε για τη γυναίκα, οπότε ό,τι σχετίζεται με εκείνη δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε, που όλο και συχνότερα βλέπουμε να εκδηλώνονται περιστατικά βίας απέναντι σε γυναίκες. Σε γυναίκες των οποίων τα ονόματα μάθαμε, επειδή κάποιος άντρας τους στέρησε τη ζωή», μας εξηγεί η Κορίνα Περτσίνη, General Manager της Rich Passion Jewellery.

Μέχρι σήμερα, το project έχουν στηρίξει μεγάλες εταιρείες αγοράζοντας το βραχιόλι ή με τη διοργάνωση events. Παράλληλα, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορες γωνιές της χώρας, για τη φιλοξενία των Κόκκινων Φορεμάτων και τη συμβολή σε αυτή τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Η Αμαρυλλίς Βεντούρη και η Ελένη Σακούτη φωτογραφίζονται για το REDress

Στις 25 Νοεμβρίου, τα Κόκκινα Φορέματα θα φιλοξενηθούν στον δήμο της Τρίπολης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ στις 27 Νοεμβρίου θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. «Θα φιλοξενηθούμε στο χώρο του δημαρχείου ώστε γυναίκες της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας να φωτογραφηθούν με κόκκινα φορέματα και να γίνουν και αυτές ένας κρίκος στην αλυσίδα ενάντια στην έμφυλη βία. Στη φωτογράφιση αυτή θα παραβρεθούν και υπάλληλοι από το παράρτημα του ΟΗΕ της Θεσσαλονίκης ώστε να φωτογραφηθούν, όπως και γυναίκες από τη δομή των μεταναστών. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς που στο ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε χορηγούς εταιρείες που πιστεύουν σε αυτή τη δράση».

Οι δράσεις της Rich Passion και του Κέντρου Διοτίμα, δεν σταματούν εδώ. Την άνοιξη θα πραγματοποιηθούν δύο σχετικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, την επιμέλεια θα αναλάβει η Ίρις Κρητικού. Σκοπός της έκθεσης είναι να πουληθούν τα πορτρέτα των γυναικών που φωτογραφήθηκαν αλλά και έργα διαφόρων καλλιτεχνών που θα δημιουργηθούν αποκλειστικά για το project #REDress, ενώ και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, μέρος των εσόδων θα δοθεί στο κέντρο Διοτίμα.


Το Κέντρο Διοτίμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με το προφίλ της γυναικείας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με την πρωτοβουλία μιας ομάδας γυναικών με διαφορετικές επιστημονικές προελεύσεις και σκοπό τη συστηματική ανάδειξη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει σταθερά επιδιώξει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις ίδιες τις γυναίκες μέσα από πληθώρα πρωτοβουλιών και δράσεων.

Λουίζα Σολομών-Πάντα