Γιατί το Facebook «κλείνει» φωνές δημοσιογράφων;

Από χθες υπάρχει μια στοχευμένη επιχείρηση φίμωσης δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων που τάσσονται υπέρ της τήρησης των δημοκρατικών διαδικασιών απέναντι στον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα. Αρκετοί από όσους ασκούν κριτική στην Ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται την υποθεση όσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας, βλέπουν αναρτήσεις και σχόλιά τους να διαγράφονται με τη δικαιολογία ότι καταπατούνται οι κανόνες της κοινότητας. Κάποιοι μάλιστα, προσπαθώντας να μπουν στο προφίλ τους, λαμβάνουν μήνυμα για περιορισμό αναρτήσεων ή ακόμα και για αναστολή του ίδιου του λογαριασμού τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Σε ανάρτησή της η Μαρία Λούκα ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να διαπράξει ένα στυγνό κρατικό έγκλημα εις βάρος του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Λίγο αργότερα έλαβε το μήνυμα ότι η ανάρτησή της διαγράφεται για παραβίαση των κανόνων της κοινότητας.

 

Ανάλογη τύχη είχε και ο Άρης Χατζηστεφάνου.

 

Η Χρύσα Λύκου έλαβε χθες ειδοποίηση ότι ο λογαριασμός της και οποιαδήποτε σελίδα διαχειρίζεται, λειτουργούν υπό περιορισμούς.

 

Ο stand up comedian Μιχάλης Μαθιουδάκης που πρώτα ανήρτησε δήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η δημοκρατία θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι αναγνωρίζει ως ύψιστη αξία την ανθρώπινη ζωή, ακόμη και ενός ανθρώπου που την υποτίμησε τόσο ασυγχώρητα. Ο θάνατος απεργού πείνας θα είναι μια βαθιά πληγή για την Ελληνική δημοκρατία», έλαβε λίγο αργότερα μήνυμα το οποίο έλεγε ότι δεν θα μπορεί να δημοσιεύσει ή να σχολιάσει για 30 ημέρες και απάντησε μέσω της σελίδας του.

 

Ο Κώστας Κωστάκος είδε τον λογαριασμό του να περιορίζεται για 7 ημέρες και μετά από συνομιλίες με υπεύθυνους της πλατφόρμας κατάφερε να τους πείσει να επιτρέψουν ξανά τη λειτουργία του αλλά υπό επιτήρηση. Ο ίδιος ανέφερε μετά στο προφίλ του: «Ο περιορισμός των 7 ημερών ήρθη, αφού «διαφώνησα με την απόφαση» και εκτίμησαν ότι η ανάρτησή μου συμμορφωνόταν τελικά με τους όρους της κοινότητας. Ο λογαριασμός παραμένει «υπό προειδοποίηση», αλλά ακόμη και να μην παρέμενε, πραγματικά πώς να ξαναγράψω το όνομα του ανθρώπου που μπορεί να πεθάνει από μέρα σε μέρα λόγω της απεργίας πείνας και δίψας του; Επίσης ο Σραόσα Γιαζάτας στον οποίο έστειλα χθες βράδυ σκρίνσοτ με το μπαν και το δημοσίευσε, έφαγε μπαν μιας μέρας για τη δημοσίευση που παραμένει. Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι κρύβονται αναρτήσεις και πέφτουν μπαν ΜΟΝΟ επειδή αναφέρεις το όνομά του, ανεξαρτήτως κόντεξτ. Δηλαδή δεν χρειάζεται να καλέσεις σε εξέγερση, δεν χρειάζεται να επαινέσεις τον άνθρωπο ή τη δράση του, μπορεί απλά να γράψεις ότι αν πεθάνει θα έχει πληγεί βαθιά η δημοκρατία και θα σε ρίξουν. Αν έχεις ήδη μπει στο μάτι του αλγόριθμου; Ποιος αλγόριθμος στις ΗΠΑ έχει ασχοληθεί με τον γνωστό απεργό πείνας – δίψας; Κάποιος τον ταΐζει».

 

Μετά από συζητήσεις κάποιοι λογαριασμοί ενεργοποιήθηκαν και πάλι «υπό προειδοποίηση», εδώ ακριβώς όμως έρχεται και τίθεται μια σειρά ερωτημάτων: Πώς προέκυψε αυτή η λογοκρισία; Αποφάσισε ξαφνικά ένα πρωί μόνος του ο αλγόριθμος του facebook ότι κόβεται οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα Κουφοντίνας και έτυχε μάλιστα να συμβεί το ίδιο πρωί που μεγάλο μέρος Ελλήνων πολιτών και της δημοσιογραφικής κοινότητας εξέφρασε την αντίθεσή του στον τρόπο που διαχειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Γνώριζε ο αλγόριθμος ότι η κυβέρνηση δεν εγκρίνει όποιον ασκεί κριτική εναντίον της; Και αν ναι, πώς το έμαθε; Ποιος έδωσε τις εντολές στην πλατφόρμα για να δημιουργηθεί το «κόψιμο» απόψεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κρατούμενου απεργού πείνας; Και εν τέλει πόσο ήσυχοι μπορούμε να είμαστε ότι αύριο-μεθαύριο δεν θα δούμε μεγάλα ελληνικά sites να «πέφτουν» επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους για τη διαχείριση της κυβέρνησης; Ζούμε τη νέα εποχή της μεγάλης λογοκρισίας;

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά