Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο Guardian υποστήριξε ότι το 2017 ήταν η «Χρονιά του Μαλάκα»;

Το 2017, όπως κάθε χρόνο, ήταν γεμάτο ζυμώσεις κι αλλαγές. Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την ανακήρυξη του κι επίσημα σε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την αποκάλυψη των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης που συντάραξαν το Χόλιγουντ. Οι συμπεριφορές που συνόδευσαν αυτές τις αλλαγές είχαν δόσεις μισαλλοδοξίας, χυδαιολογίας και προσβολών ενώ ο δημόσιος διάλογος συνέχισε να μολύνεται από τις δυνάμεις του διχασμού και της πόλωσης. Φυσικά, όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν και πρωταγωνιστές, τόσο αρνητικά φορτισμένους που μπορεί κανείς να πει ότι το 2017 ήταν η «Χρονιά του Μαλάκα».

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Βασιζόμενη στο βιβλίο του Ρόμπερτ Σάτον, καθηγητή του πανεπιστημίου Stanford, The No Asshole Rule, η εφημερίδα εξηγεί γιατί το 2017 οι άσχημες συμπεριφορές ξεπέρασαν κάθε όριο. Όχι μόνο στο λεκτικό επίπεδο αλλά και στο σωματικό.

Το σκάνδαλο των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης που συγκλόνισε το Χόλιγουντ δε θα μπορούσε να μην ξεχωρίζει. Άνθρωποι που μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσαν τα πρότυπα και τα είδωλα του κοινού, εν μία νυκτί έγιναν τα μαύρα πρόβατα του κύκλου τους και εξευτελίστηκαν στο διεθνές στερέωμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος κατηγορήθηκε από περισσότερες από 80 γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορα και βιασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Ακαδημία Κινηματογράφου των Η.Π.Α και την απόλυση από την ίδια του την εταιρεία. Δίπλα στον Γουάινστιν, κατηγορούμενοι ηθοποιοί όπως ο Κέβιν Σπέισι και ο Louis C.K που εξοστρακίστηκαν (προσωρινά;) από το χώρο του θεάματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να σόκαρε τον πλανήτη όμως υπήρχαν ελπίδες ότι η συμπεριφορά του θα άλλαζε από τη στιγμή που θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του. Εν τέλει, επιβεβαίωσε τις απαισιόδοξες φωνές καθώς καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 κατέφευγε σε προσβλητικές δηλώσεις προς πάσα κατεύθυνση ενώ η κόντρα του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ξεπέρασε κάθε όριο καθώς έκανε χρήση χαρακτηρισμών όπως «κοντός» και «χοντρός» που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αν μη τι άλλο τέτοιου είδους δηλώσεις δεν αρμόζουν στον «Ηγέτη του Ελεύθερου Κόσμου».

Οι «μαλάκες» όμως, όπως τους αποκαλεί ο Guardian, δεν είναι μόνο αυτοί που βρίσκονται μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μπορεί να βρίσκονται εκεί και να συμβάλουν κατά μία έννοια στον καθορισμό της συμπεριφοράς των ανθρώπων, όμως καθημερινά οι ανάρμοστες συμπεριφορές κάνουν την εμφάνιση τους σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής. Σύμφωνα με τον Σάτον, έχουν υπάρξει πάνω από 200.000 επιστημονικές έρευνες σχετικά με την μη πολιτισμένη συμπεριφορά, την σεξουαλική κακοποίηση, τον ρατσισμό και τον διαδικτυακό trolling.

Ανάρμοστες συμπεριφορές μπορεί να εμφανίσουν οι ανώτεροι στους χώρους εργασίας. Όπως αναφέρει ο Σάτον, ένας εργαζόμενος, σε e-mail που του είχε στείλει ανέφερε ότι ο διευθυντής του τον αποκάλεσε «αδύναμο και κότα» επειδή δεν είχε ενέργεια, έξι μήνες αφότου είχε ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Επίσης, υπάρχουν οι περιπτώσεις των αφεντικών που αγνοούν τα αιτήματα των εργαζομένων, απολύουν μέσω τηλεφώνου κι απευθύνονται προς τους εργαζόμενους με αισχρούς χαρακτηρισμούς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, όλα αυτα τα χαρακτηριστικά ενός «κακού αφεντικού» βρίσκονται στη συμπεριφορά του Τραμπ μέσα στο 2017. Η εποχή των social media, της απρόσωπης σύγκρουσης και της ανωνυμίας, συμβάλλει στη συντήρηση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των συμπεριφορών που μόνο προς τα πίσω οδηγούν τις κοινωνίες.

Όλες οι συμπεριφορές οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την κοινωνική κανονικότητα και πρόοδο «αναπτύχθηκαν» μέσα στη χρονιά που πέρασε και τα παραδείγματα που παρουσίασε ο Guardian επιβεβαιώνουν αυτό το αρνητικό γεγονός. Ελπίδα όλων είναι το 2018 αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί. Όμως με τις βάσεις που έθεσε το προηγούμενο έτος κάτι τέτοιο φαντάζει ως κάτι πολύ δύσκολο.

Γιώργος Τσίγκος