Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο έξυπνος κόσμος τρώγεται με τις θεωρίες συνωμοσίας;

Η ιστορία: η επονομαζόμενη Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων με διακήρυξη που δημοσιοποιείται στον ιστότοπό της, ζητεί την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, και σχηματισμό νέας υπό την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η ανώτατη δικαστική αρχή ενεργοποιείται άμεσα. Το καθαρά πολιτικό κείμενο, σε συνδυασμό με αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί εκπαιδεύουν μέλη της Χρυσής Αυγής, δημιούργησε φόβους για κατάλυση του πολιτεύματος.

Λίγο η Χρυσή Αυγή, λίγο οι έφεδροι, νομίζεις ότι θα ανοίξεις την πόρτα σου και θα δεις έξω τα SS. Δεν είναι, όμως, αυτή η πρώτη φορά που θεωρίες συνωμοσίας απασχολούν τους πολίτες αυτής της χώρας.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιόντουσαν για τον ύποπτο ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός της χώρας εν μία νυκτί «στήνει» τα νούμερα στο χρέος για να μας βάλει στο ΔΝΤ γιατί είναι πράκτορας των Αμερικανών, όπως άλλωστε για μερικούς είναι και ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γιατί ήταν συμφοιτητής με τον πρώην και σπούδασε στην Αμερική.

Η θεωρία των αεροψεκασμών είναι αυτή που έχει τους περισσότερους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Κάθε φορά που ένα αεροπλάνο πετάει πάνω από τα κεφάλια μας αφήνοντας πίσω τη χαρακτηριστική ουρά καπνού, είναι βέβαιο ότι μας ψεκάζει με χημικά γιατί θέλουν να μας κρατήσουν αποβλακωμένους.

Η αποβλάκωση των ελλήνων δεν είναι βέβαια τωρινή ιστορία. Η ζέα, το αρχαιότερο δημητριακό και βασική τροφή των αρχαίων Ελλήνων δεν καλλιεργείται στη χώρα μας από τις αρχές τις δεκαετίας του ’30 για άγνωστους λόγους. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου, οπότε αυτόματα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι κάποιος ήθελε μάλλον να κρατήσει το έθνος μας χαζό πιθανότατα για να ανέχεται το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.

«Αν κάποιος πιστεύει σε μια θεωρία, τότε παρουσιάζει πολύ υψηλές πιθανότητες να πιστεύει και σε άλλες», δήλωνε στους «New York Times» ο Βαϊρίν Σουάμι, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ όπου ερευνά την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας.

Γιατί πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας όμως και απόλυτα λογικοί άνθρωποι; Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Σουάμι, το διαδίκτυο έχει παίξει τεράστιο ρόλο καθώς δε διευρύνει μόνο τους ορίζοντές μας αλλά και τη φαντασία μας. Επίσης, σε στιγμές αδυναμίας ή αβεβαιότητας, όπως σε μία φυσική καταστροφή ή μία οικονομική ύφεση, ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή λαμβάνει δράση και προτρέπει τον εγκέφαλο να αξιολογεί επαναλαμβανόμενα τις πληροφορίες σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα σενάριο με συνοχή. Κάπως έτσι εξηγείται επιστημονικά η ικανότητα των ανθρώπων να πλάθουν σενάρια. Προσπαθούν να βασίσουν ένα περιστατικό σε απόλυτα λογικά επιχειρήματα, αλλά γεννιέται μια θεωρία συνωμοσίας.

Πάντως, οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι οι πιο πιστοί θιασώτες της συνομωσιολογίας είναι άτομα με ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτό για όσους θεωρούν ότι οι εβραίοι και οι μετανάστες θα εξαφανίσουν το ελληνικό γένος.

Ελένη Κυριακίδου

Share
Published by
Ελένη Κυριακίδου