Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γιατί η χλωρίνη ξεβάφει τα ρούχα μας;

Στο γραφείο όσοι έζησαν τα ’90s λάτρεψαν και τη μόδα με τα ξεβαμμένα ρούχα. Έπαιρναν, λέει, τα τζιν και τις κοντομάνικες μπλούζες, τα έδεναν κόμπους και μετά τα τοποθετούσαν στη χλωρίνη και από εκεί στο πλυντήριο. Κι όλα αυτά χωρίς να τους σκοτώσουν οι μανάδες τους. Αν ψάξει κανείς μάλιστα στο διαδίκτυο θα βρει και οδηγίες για να πετύχει το καλύτερο ξεβαμμένο αποτέλεσμα σε σχήμα ομόκεντρο κύκλων. Ρίχνεις, λέει σε κουβά 2 φλιτζάνια χλωρίνη και 4 νερό, βάζεις τη μπλούζα μέσα σε κόμπο και πετυχαίνεις «ένα μοναδικό και χειροποίητο ξεβαμμένο t-shirt μόνο για σένα».

Πέρα από αυτό, η κανονική χρήση της χλωρίνης αφορά στον καθαρισμό. Για περισσότερα από 60 χρόνια είναι ένα από τα αγαπημένα καθαριστικά των ελληνίδων μαμάδων μια και η δράση της είναι απολυμαντική, ενώ η μυρωδιά της έχει συνυφαστεί με την καθαριότητα. Παρόλα αυτά, η χρήση της πρέπει να γίνεται με προσοχή.  Οι αναθυμιάσεις της μπορεί να προκαλέσουνν σε κάποιους αναπνευστικά προβλήματα, ενώ η επαφή με το δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιον ερεθισμό ή άλλα δερματικά προβλήματα. Η ανάμιξή της δε, με άλλα καθαριστικά, όπως ξύδι, αμμωνία και απορρυπαντικά πλυντηρίου, μπορεί να δώσει τοξικά αποτελέσματα.

Μία από τις πιο γνωστές χλωρίνες του εμπορίου περιλαμβάνει: 5% λευκαντικούς παράγοντες με βάση το χλώριο, μη ιονικά τασιενεργά, κατιονικά τασιενεργά, σαπούνι, άρωμα,, απολυμαντικός παράγοντας: υποχλωριώδες νάτριο 4,5,g στα 100g. Βασική πρώτη ύλη της χλωρίνης, δηλαδή, δεν είναι το χλώριο, αλλά το υποχλωριώδες νάτριο (NaOCl). Το γεγονός ότι το μόριο του υποχλωριώδους νατρίου περιέχει χλώριο, δε συνεπάγεται κάποιον κίνδυνο σχετικό με το χλώριο, καθώς υπάρχουν πολλές ουσίες που περιέχουν στο μόριό τους χλώριο και είναι ακίνδυνες (π.χ. αλάτι NaCl). Το υποχλωριώδες νάτριο στη συγκέντρωση που χρησιμοποιείται στη χλωρίνη είναι απλώς ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα. Δεν παρουσιάζει αλλεργιογόνες, ούτε καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Βέβαια σε περίπτωση ανάμιξης με άλλα υλικά (κυρίως με οξέα) μπορεί να εκλυθούν βλαπτικοί ατμοί χλωρίου.

Με πληροφορίες από klinex.gr.

Ελένη Κυριακίδου

Share
Published by
Ελένη Κυριακίδου