Τι σχέση έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Σαμπίρ από το Πακιστάν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ιστορία του Σαμπίρ από το Πακιστάν έχει ως εξής: Είναι ένας σαραντάχρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός παντρεμένος με δύο μικρά παιδιά. Ζούσε σε μια πόλη στο Πακιστάν, όπου έτρεχε μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων. Μια μέρα τον περασμένο Δεκέμβριο του 2015, μια τοπική ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών επιτέθηκε σ’ένα χριστιανό γείτονά του. Ο Σαμπίρ τον υπερασπίστηκε και αυτή η απλή πράξη άλλαξε τη ζωή του για πάντα.
Κατηγορήθηκε ως αιρετικός με αποτέλεσμα αρκετά μέλη της οικογένειάς του, ο αδερφός του, να δολοφονηθούν από τους εξτρεμιστές, ενώ ο ίδιος με την γυναίκα του και τα παιδιά του φυγαδεύτηκαν για να σώσουν τη ζωή τους. Πουλώντας όλα του τα υπάρχοντα αποφάσισε να ταξιδέψει μαζί με τον πατέρα του στην Ευρώπη προς αναζήτηση ενός ασφαλή τόπου, αφήνοντας την υπόλοιπη οικογένειά του πίσω να κρύβεται.
Πέρασαν έτσι τα σύνορα με το Ιράν και από εκεί στην Τουρκία, οπού ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή διασχίζοντας τα βουνά. Μέχρι να φτάσει στα παράλια του Αιγαίου, ο Σαμπίρ βασανίστηκε και ληστεύτηκε από Τούρκους αστυνομικούς και διακινητές. Επιβιβάστηκε μαζί με άλλα 70 άτομα σε ένα φουσκωτό το οποίο ναυάγησε μεσοπέλαγα, για να διασωθεί το επόμενο πρωινό από Έλληνες ψαράδες. Από τους 72 ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος μόνο οι 42 διασώθηκαν.

Ο Σαμπίρ από το Πακιστάν διηγείται την τραγική του ιστορία μέσω Skype

   
Ο Σαμπίρ σήμερα ζει σε μια κατάσταση λήθης στη Λέσβο από τον Μάρτιο του 2016. Το αίτημα ασύλου που υπέβαλε έχει απορριφθεί δύο φορές και σήμερα κινδυνεύει να απελαθεί, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τον Μάρτιο του 2016, η αμφιλεγόμενη συμφωνία τέθηκε σε ισχύ. Βάση αυτής κάθε «νέoς παράνομος μετανάστης» (new irregular migrant) που φθάνει στην Ελλάδα από την ημερομηνία αυτή και μετά, θα πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρώπης προς τον υπόλοιπο κόσμο: Αυτοί που κατάφεραν να επιζήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι, τη φρίκη του πολέμου και της βίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη. Έτσι ο Σαμπίρ θα επιστρέψει στην πατρίδα του στην οποία ουσιαστικά είναι επικηρυγμένος από φανατικούς ισλαμιστές.
Μια ομάδα εθελοντών στην Ισπανία και την Ελλάδα, με επικεφαλής τον διαπρεπή Ισπανό πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Carlos Jiménez Villarejo προσπαθεί να σώσει τον Σαμπίρ. Στις 29 Νοεμβρίου 2016 κατέθεσε προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να ακυρώσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να προλάβει την απέλαση του Σαμπίρ αλλά και χιλιάδων άλλων εγκλωβισμένων εντός των ελληνικών συνόρων.
Το κίνημα DiEM25 στηρίζει την νομική προσπάθεια για την ακύρωση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας κάνοντας διαδικτυακή καμπάνια στήριξης του εν λόγω εγχειρήματος. Δείτε τον Γιάνη Βαρουφάκη συνιδρυτή του DiEM25, να εξηγεί στην κάμερα της Popaganda τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ακυρώσουμε αυτή την συμφωνία, τα ιστορικά ιδεώδη της Ευρώπης που μοιάζει να έχουμε ξεχάσει και την ακροδεξιά ρητορική που ολοένα και περισσότερα κεντρώα Ευρωπαϊκά κόμματα υιοθετούν.    

Κράτα το

Κράτα το

FOSPHOTOS