Αν κάποιος προσπαθούσε να τονίσει πόσο σημαντικά είναι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις σπουδές, την κινητικότητα και την απασχόληση, να εξηγήσει πόσα εφόδια κι εμπειρίες σου προσφέρουν, νομίζω πως δε θα ήταν αρκετό. Κάποιες εμπειρίες πρέπει να τις ζήσεις ο ίδιος για να καταλάβεις. Ωστόσο, μία δράση όπως το 2ο Eu Jobs and Mobility Roadshow, σου δίνει μια ιδέα για το τι μπορείς να γευτείς, αν απλά κάνεις το βήμα και στείλεις εκείνη την αίτηση που όλο στριφογυρίζεις κι όλο «αραχνιάζει» στην επιφάνεια εργασίας σου.
Μέσα στο διάστημα 20 με 25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 2ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, πραγματοποιήθηκε μια περιοδεία σε έξι πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες), ώστε να γνωρίσουν όλοι οι πολίτες τα προνόμια της κινητικότητας σε επίπεδο σπουδών, πρακτικής άσκησης, εργασίας, έρευνας αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι διοργανωτές ήταν πέντε: τα τέσσερα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Ξάνθης, Δήμου Θεσσαλονίκης και Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στόχος τους; Να ενημερώσουν τόσο το ευρύ κοινό, όσο και πιο στοχευμένες ομάδες όπως οι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι, οι μακροχρόνια άνεργοι για τις δυνατότητες που έχουν μπροστά στα πόδια τους. Για το λόγο αυτό, συνεργάστηκαν με σχετικά ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφόρησης που διευκολύνουν την κινητικότητα, οργανώσεις νέων καθώς επίσης και με εθνικά σημεία επαφής για προγράμματα που διευκολύνουν την κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Erasmus+.
Δώδεκα η ώρα το πρωί του Σαββάτου, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε η δράση. Μετά το θερμό καλωσόρισμα και τους σύντομους χαιρετισμούς, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μας μίλησε για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τις προκλήσεις και την ευρύτερη πολιτική και οικονομική συγκυρία στην Ε.Ε.
Αμέσως μετά, ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος πρακτικής άσκησης Erasmus+ από την Ιωάννα Γεωργιάδου, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αν σπουδάζεις και θέλεις να αποκτήσεις hands-on εμπειρία πάνω στο αντικείμενό σου, μην παραλείψεις να στείλεις την αίτησή σου για την πρακτική Erasmus στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου σου. Όσοι το δοκίμασαν, τους έμεινε ανεπανάληπτη εμπειρία. Την ίδια ώρα, διεξαγόταν ένα workshop σε διπλανή αίθουσα με τίτλο «Βιογραφικό σημείωμα: οργάνωση και προώθηση των προσόντων μου» από τη Skywalker.
Στο βήμα έπειτα ανέβηκε ένας νεαρός επιχειρηματίας που είχε λάβει μέρος στο Erasmus for Young Entrepreneurs και μας μίλησε για την εμπειρία του και την συνεργασία του με ένα οινοποιείο του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.
Ο Γιάννης Παραστατίδης, Education Officer του ESN Greece εδώ και δύο χρόνια, διέλυσε όλες τις αμφιβολίες που μπορεί να είχε κάποιος φοιτητής για τα οφέλη της συμμετοχής στο πλέον γνωστό σε όλους πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus+ και προέτρεψε όσους μόλις γύρισαν από το πλούσιο σε όμορφες εμπειρίες μακρόχρονο ταξίδι τους για σπουδές σε κάποια από τις χώρες Erasmus, να ψάξουν το ESN Buddy. «Κι εγώ πριν λίγο καιρό γύρισα από το Erasmus και με έχει πιάσει μελαγχολία, για αυτό σας προτείνω να γίνετε Erasmus Buddies, που σημαίνει ότι μπορείτε να υποδεχτείτε τον εισερχόμενο φοιτητή, να του δείξετε την πόλη σας και να φροντίσετε να έχει μια ανάλογη εμπειρία με την δική σας. Για να μη σας λείψει το international background» είπε.
Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, οι Γέφυρες Γνώσης, έχουν ως όραμα να παλέψουν ενάντια στο brain drain των νέων Ελλήνων δημιουργών και επιστημόνων, το φαινόμενο της νεομετανάστευσης, δικτυώνοντας του Έλληνες όλου του κόσμου. Με άλλα λόγια, η Χρυσάνθη Σκαλιώτη και η Ευαγγελία Σκούρα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης μίλησαν για την λειτουργική δικτύωση των Ελλήνων μεταξύ τους, αυτών που είτε έχουν φύγει για το εξωτερικό είτε παραμένουν στην Ελλάδα, δρομολογώντας έτσι μια «εικονική επιστροφή» των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διασύνδεσής τους με τους Έλληνες που παραμένουν στη χώρα.
Στην συνέχεια, το ηθικό των παρευρισκόμενων αναπτέρωσε ο Θεράπων Φάκας, Business and Life Coach, συστήνοντας σε όλους να σκέφτονται έξω από το κουτί και να μην φοβούνται να αναδείξουν την δημιουργικότητά τους. «Η Google δεν προσλαμβάνει με βάση τα πτυχία, γιατί πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που δεν περικλείει τις δεξιότητες κάποιου, την άτυπη μάθηση και την δημιουργικότητά του» δήλωσε ο life coach. Καλό είναι, όπως ανέφερε ο Θεράπων Φάκας, να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κάθε ένας από εμάς σκέφτεται διαφορετικά, έτσι ώστε να έχουμε ομαλή συνεργασία με τους άλλους αλλά και να βοηθάμε την ομάδα. «Δεν μπορείτε να προχωρήσετε μόνοι σας. Πρέπει να βοηθάτε και την ομάδα σας, έτσι ώστε να πάτε όλοι μαζί μπροστά.»
Μπορείς άραγε να κάνεις καριέρα στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα; Έχεις σκεφτεί να ενταχθείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης; Ο Μιχάλης Παπαγιάννης, EPSO Career Staff Ambassador, ήταν εκεί για να μας εξηγήσει πως δουλεύουν μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πότε πρέπει κάποιος να στείλει την αίτησή του και με ποιούς τρόπους μπορεί να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν είναι μόνο τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πιθανοί εργοδότες σου, αλλά όλοι όσοι βρίσκονται εντός της Ένωσης. Πως τους βρίσκεις; Μέσω της ευρωπαϊκής πύλης για την κινητικότητα EURES. Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε εργασία, να δημιουργήστε το διαβατήριο δεξιοτήτων σας ή να συγκεντρώσετε ο,τι πληροφορία χρειάζεστε για την διαμονή και την εργασία σας στο εξωτερικό. «Είναι μια πολύ καλή λύση τώρα που οι ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν είναι τόσες πολλές» σχολίασε η Βίκυ Παυλίδου, Σύμβουλος Eures Θεσσαλονίκης.
Πλησιάζοντας προς το τέλος της ημερίδας, ο Philippe Tissot από την CEDEFOP έδωσε συμβουλές για το πως να χτίσεις το Europass βιογραφικό σου και η Χρύσα Δότσα αναφέρθηκε στο πως να χρησιμοποιήσουμε το Skywalker.gr ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα.
Ακόμη να ξεκινήσετε το ψάξιμο;