«Μια νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα επέλυε το πρόβλημα Μαρίν Λεπέν», εκτιμά ο Σάντρο Μετζάντρα. «Η νίκη της Λεπέν θα επιτάχυνε την επίσημη διακήρυξη του θανάτου της Ε.Ε. και του επερχόμενου ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου. Μια νίκη του Μακρόν απλώς θα καθυστερούσε την κατάρρευση της Ε.Ε. για μισό χρόνο, το πολύ ένα», σχολιάζει ο Φράνκο Μπεράρντι. «Όσοι πανηγυρίζουν, επειδή η Λεπέν δεν βγήκε πρώτη, δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνική ανισότητα που διαρκώς διευρύνεται απειλεί πλέον όχι το πολιτικό κατεστημένο αλλά την ίδια την δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Πολυμέρης Βόγλης.”Τα παλιά κυβερνητικά κόμματα πεθάναν», συνοψίζει ο Λουντοβίκ Λαγκάρντ. Πιο αναλυτικά:
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν υφίσταται πλέον. Το Νεοφασιστικό είναι σημαντικό και μόνιμο πλέον συστατικό της πολιτικής ζωής της χώρας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα τραβήξει στο β’ γύρο ψήφους από όλες τις μεριές, με λιγότερη ή μεγαλύτερη απροθυμία. Αλλά δεν είναι μια οργανωμένη δύναμη. Παρόλο που δεν πιστεύω ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ελπίδες στο β’ γύρο, αφού δεν ήρθε πρώτη, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν», εκτιμά, στις αποκλειστικές δηλώσεις του στην Popaganda, ο ο Γάλλος πολιτικός στοχαστής και φιλόσοφος Eτιέν Μπαλιμπάρ, αποκαλύπτοντας ότι στον α’ γύρο ψήφισε Μελανσόν:« Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν αναμενόμενο, παρόλο που ήλπιζα ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν (τον οποίο εντέλει ψήφισα, παρόλες τις διαφωνίες μου για τις θέσεις που έχει σε σχέση με την Ευρώπη) θα ερχόταν δεύτερος. Τα ποσοστά ωστόσο ποτέ δεν αποτυπώνουν κάτι καθαρό και δεν είναι επίσης κάτι καθοριστικό.»
«Κοινωνική απογοήτευση και οργή», προβλέπει να προκαλούν οι πολιτικές του νέου γάλλου προέδρου Μακρόν, μετά το β’ γύρο των προεδρικών γαλλικών εκλογών, («Ο Μακρόν έχει τις περισσότερες δυνατότητες να νικήσει στο β’ γύρο»), ο πολιτικός φιλόσοφος Σάντρο Ματζάντρα. Προσθέτοντας: «Μια νίκη Μακρόν δεν θα επέλυε το πρόβλημα Λεπέν. Πέρα από τη ρητορική του είναι ξεκάθαρα ο υποψήφιος του οικονομικού κατεστημένου.» Ελπίδα του είναι η ανάδειξη «μιας νέας Αριστεράς, που να είναι σε θέση να αρθρώσει πολιτικά αυτή την απογοήτευση και το θυμό. Διαφορετικά, θα γίνουν τροφή για τη Λεπέν.»
Για τον Φράνκο Μπεράρντι aka Bifo, γνωστό ιταλό φιλόσοφο, μαρξιστή θεωρητικό της Αυτονομίας κι ακτιβιστή «μια νίκη της Λεπέν στο β’ γύρο είναι σχεδόν μαθηματικά αδύνατη. Πρέπει να φανταστούμε ότι οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν θα ψηφίσουν Λεπέν, δύσκολα θα ψηφίζαν τον τραπεζίτη Μακρόν. Ο Φρανσουά Φιγιόν πρότεινε να ψηφίσουν Μακρόν, αλλά είναι επίσης πιθανό οι μισοί από τους ψηφοφόρους του να μην ακολουθήσουν τις υποδείξεις του και να υποστηρίξουν τη Λεπέν. Αυτό θα σήμαινε ότι η Λεπέν μπορεί να πάρει και 40-42%. Δεν μπορεί να νικήσει. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτώ ότι πριν από ένα χρόνο έλεγα: είναι αδύνατο η Βρετανία να ψηφίσει Brexit, πρέπει να είναι τρελοί. Γνωρίζετε το αποτέλεσμα. Και τον Οκτώβριο έλεγα: είναι αδύνατο να κερδίσει ο Τράμπ, και ξέρετε τι ακολούθησε. Επομένως,δεν ξέρω τι θα συμβεί. Μπορείτε να με ρωτήσετε τι θα ψήφιζα και η απάντησή μου θα ήταν “Δεν θα ψήφιζα ποτέ ένα τραπεζίτη, δεν θα ψήφιζα ποτέ τον Μακρόν. Και προφανώς δεν θα ψήφιζα ποτέ έναν εθνικιστή και φασίστα. Θα έμενα σπίτι, αλλά δεν είμαι ένας Γάλλος πολίτης”. Στο ερώτημα τι θα συμβεί με την αδύνατη αλλά όχι απίθανη νίκη της Λεπέν, η απάντησή μου είναι: ο επίσημος θάνατος του πτώματος που λέγεται Ε.Ε. Μια νίκη της Λεπέν θα επιτάχυνε την επίσημη διακήρυξη του θανάτου της Ε.Ε. και του επερχόμενου ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου. Μια νίκη του Μακρόν απλώς θα καθυστερούσε την κατάρρευση της Ε.Ε. για μισό χρόνο, το πολύ έναν.»
Την «κατάρρευση του πολιτικού συστήματος της μεταπολεμικής Γαλλίας», βλέπει ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης να αντανακλούν οι γαλλικές εκλογές: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, στα οποία για δεκαετίες στηρίχθηκε το πολιτικό σύστημα, έλαβαν μόλις το 25% των ψήφων, κάτι που δείχνει την αποξένωση των παλαιών πολιτικών ελίτ από τη γαλλική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, και παρά την εντυπωσιακή επίδοση του Μελανσόν, το πολιτικό εκκρεμές κινείται προς τα δεξιά. Η νίκη του του “μεταπολιτικού” Μακρόν και η δεύτερη θέση της ακροδεξιάς Λεπέν δείχνουν στη μια περίπτωση την κρίση της πολιτικής και στην άλλη την άνοδο του εθνικισμού. Όσοι πανηγυρίζουν επειδή η Λεπέν δεν βγήκε πρώτη, δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνική ανισότητα που διαρκώς διευρύνεται απειλεί πλέον όχι το πολιτικό κατεστημένο αλλά την ίδια την δημοκρατία».
Ο γάλλος διανοούμενος και σκηνοθέτης Λουντοβίκ Λαγκάρντ βλέπει να έχει διαμορφωθεί «καθαρά μια νέα αντιπολίτευση στη χώρα. Τα παλιά κυβερνητικά κόμματα πεθάναν. Είναι τρομακτικό φυσικά να βρίσκονται η Λεπέν και η Ακροδεξιά τόσο ψηλά. Δεν πιστεύω ότι θα κερδίσει, αλλά αν καταφέρει ένα 40 με 45 % θα είναι πολύ δύσκολα μετά για τη Δημοκρατία.»
«Θετικά, κατά κάποιο τρόπο», κρίνει τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών ο έλληνας διεθνής σκηνοθέτης και σκηνογράφος και μόνιμος κάτοικος Παρισιού Γιάννης Κόκκος. «Προσωπικά, ήθελα οτιδήποτε εκτός από την Ακροδεξιά. Ο Μελανσόν δεν προτείνει πρόσωπο στο β’ γύρο γιατί θέλει να παραμείνει πιστός σε μια γραμμή πέρα από κάθε πολιτική λογική. Δεν νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη θέση αυτή που κρατάει. Όλα έχουν γίνει πολύ απρόοπτα, φαίνεται απίθανο να επικρατήσει η Λεπέν, αλλά σίγουρα πρέπει μέχρι τέλους να ενδυναμωθεί μια κοινή δημοκρατική τάση.Σίγουρα Μακρόν θα ψήφιζα στο β΄γύρο, παρότι παραμένω έλληνας πολίτης.Είναι ο μόνος με μια ευρωπαϊκή έντονη θέση. Παρόλα τα προβλήματα που δίνει και προκαλεί η Ευρώπη, μέσα σε αυτή βρίσκεται η λύση. Αρκεί να αλλάξει.»