«Φοβάται» το Θέατρο Τέχνης τις τρανς;

Φωτό: Αγγελική Κορωναίου, 10ο Athens Gay Pride

Τελικά, σημειώθηκε κρούσμα «τρανσφοβικής διάκρισης» το φθινόπωρο του 2014 στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, σε βάρος του Λ. Μ, που στο μεταξύ έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου, ή όχι; Μέχρι το σημερινό «συμβάν», που κατήγγειλε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ο Λ.Μ., υποστηρίζει, κόπηκε στις εισαγωγικές εξετάσεις αποκλειστικά για ρατσιστικούς λόγους) και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο διαδίκτυο, ουδέποτε δημιουργήθηκε ανάλογο ζήτημα. Σύμφωνα με τους επιτελάρχες του τμήματος Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπάγονται και οι εξετάσεις των δραματικών σχολών μας, ποτέ στο παρελθόν δεν αποπειράθηκε να δώσει εξετάσεις σε δραματική σχολή της χώρας μια τρανς. Αλλά και να συνέβαινε αυτό, «δεν θα είχαμε κανένα απολύτως ζήτημα, χωρίς να υπονοούμε ότι έγινε κάτι στο Θέατρο Τέχνης. Θα αντιμετωπίζαμε το τρανς άτομο όπως κάθε άλλο υποψήφιο, χωρίς καμία διάκριση, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Αν είχε συμβεί το παραμικρό περιστατικό, θα ήταν καταδικαστέο», διατείνονται ο διευθυντής του τμήματος, Αντώνης Κουστουρής και ο τμηματάρχης Βασίλης Μαρτσάκης.

«Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που πέφτει θύμα ρατσισμού μια τρανς σε δραματική σχολή», τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ ) Μαρίνα Γαλανού. «Έχει ήδη συμβεί σε νυχτερινά σχολεία (το 2003 και 2004), όπου πρόσφατα επιχείρησαν ακόμα και να  κάψουν μια τρανς μαθήτρια. Δεν μπορούμε να καθόμαστε. Πρέπει να προστατεύσουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια των τρανς». Είναι ο λόγος που το Σωματείο θα προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Πολιτισμού, απαιτώντας, ταυτόχρονα, συνάντηση με τη διοίκηση του Θεάτρου Τέχνης προκειμένου να κάνουν δεκτό στο τρέχον σπουδαστικό έτος ξεκίνησε τον Λ.Μ., ο οποίος, υπογραμμίζει η κ. Γαλανού, «απορρίφθηκε μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου του».

«Δεν προσανατολίζεται να δώσει εξετάσεις σε άλλη σχολή. Στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης θα μπει και θα φοιτήσει», προσθέτει η πρόεδρος του ΣΥΔ, κάτι το οποίο ωστόσο αποκλείει κατηγορηματικά ο Διαγόρας Χρονόπουλος, το πρόσωπο από τη Σχολή που δέχεται κυρίως τα πυρά του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών: «Η κοπέλα απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν καλή κι όχι επειδή είναι ή επειδή θα γίνει τρανς. Γιατί σε εμάς εμφανίστηκε ως κοπέλα, ασχέτως αν εξέφρασε την πρόθεσή της να αλλάξει φύλο. Έχω μάρτυρες όλους τους καθηγητές και τη βαθμολογία της για το ότι απορρίφθηκε αποκλειστικά λόγω των επιδόσεών της. Και να μεσολαβήσει αυτό που λέμε «μέσο», δεν θα καμφθεί κανένας. Την ενθάρρυνα την κοπέλα, επειδή θύμωσε πολύ που κόπηκε, να δοκιμάσει και του χρόνου, αφού πάρει προγυμναστή. Πολλά παιδιά που κόπηκαν ξαναδοκίμασαν και πέτυχαν τη δεύτερη φορά. Ας ξαναδοκιμάσει και μην δημιουργούμε ζήτημα χωρίς να υπάρχει».

Και η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη επιβεβαιώνει ότι ο Λ.Μ. απορρίφθηκε «καθαρά για καλλιτεχνικούς λόγους, και όχι επειδή δήλωσε ότι θα αλλάξει φύλο. Τι να κάναμε; Να περνούσαμε το παιδί με το ζόρι ενώ δεν ήταν καλό; Οι εξετάσεις μας είναι απολύτως αξιοκρατικές και αδιάβλητες. Δημιουργείται ντόρος για το τίποτα».

Έχει ενδιαφέρον το ότι η κ. Γαλανού δεν δηλώνει «σοκαρισμένη» αποκλειστικά «για αυτό καθεαυτό το ρατσιστικό συμβάν. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι αυτό συνέβη σε μια δραματική σχολή και μάλιστα στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εκεί όπου διδάσκεται η ελευθερία του λόγου και η ανοχή στη διαφορετικότητα».

«Είναι αδιανόητο να κατηγορείται το Θέατρο Τέχνης ότι είναι ομοφοβικό και τρανσοφοβικό, γνωρίζοντας κανείς την ιστορία και τις παραδόσεις του», απαντά η κ. Κάλμπαρη, ενώ ο κ. Χρονόπουλος χαρακτηρίζει «τα περί ρατσισμού, μια παρεξήγηση. Μου φαίνεται γελοίο να με κατηγορούν ειδικά εμένα για ρατσιστή», αναφωνεί. «Εγώ να έχω πρόβλημα με τις τρανς, αφού έχω τέτοιους φίλους;». Ο Λ.Μ. δεν προτίθεται να κάνει δηλώσεις στο εξής. «Είναι πολύ νέος. Ως Σύλλογος πρέπει να τον προστατεύσουμε. Και η οικογένειά του δεν θέλει να υποστεί νέα ταλαιπωρία».

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη