Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορειών και ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Ιδιαιτέρους φόβους εκφράζουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις πρόωρες εκλογές, με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel να αναφέρει πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα της με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε-Νέες εκλογές στην Ελλάδα», αναφέρεται στη διακοπή της χρηματοδοτικής βοήθειας του ΔΝΤ στην Ελλάδα μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ κάνει αναφορά σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν από τη κυβέρνηση που θα προκύψει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η βρετανική Guardian επισημαίνει πως η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση μετά την αποτυχία εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας, με εκτενή περιγραφή στα έκτροπα που προκάλεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Το περιοδικό TIME, σε άρθρο του με τίτλο «Να γιατί οι εκλογές στην Ελλάδα κάνουν τους Ευρωπαίους να αισθάνονται πολύ νευρικοί», αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απειλήσει πως θα κηρύξει στάση πληρωμών, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συναινέσουν σε ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η ενέργεια αυτή, προσθέτει το TIME, «θα οδηγούσε πιθανότατα την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, μειώνοντας τις πιθανότητες της νομισματικής ένωσης να επιβιώσει», με ό τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Η Washington Post κάνει αναφορά στην κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, περιγράφοντας παράλληλα το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ακροαριστερό κόμμα με λαϊκιστική αντιμνημονιακή ρητορεία.
Οι New York Times εκτιμούν πως τις εκλογές πιθανότατα θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που προκαλεί φόβους και ανησυχίες σε πιστωτές και επενδυτές της χώρας, καθώς και σειρά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδιαφέρον προκαλούν οι δηλώσεις του Mujtaba Rahman, αναλυτή του EurasiaGroup, τις οποίες φιλοξενούν οι New York Times. Σύμφωνα με τον εν λόγω αναλυτή, σε δεινή οικονομική θέση θα βρίσκονται και η Γαλλία με την Ιταλία, ενώ είναι και αυτές πολιτικά ευάλωτες, αφού και αμφότερες αντιμετωπίζουν προβλήματα με λαϊκιστικά κόμματα.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υποστηρίζει πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ελλοχεύουν κινδύνους εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος στήριξης, το οποίο η χώρα χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Εκτενής είναι η αναφορά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο περιγράφει ως το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας.
Το Bloomberg επισημαίνει πως η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας γυρίζει την Ελλάδα στο 2012 και την εποχή που η χώρα κινδύνευε να βγει από την Ευρωζώνη ενώ αναφέρεται παράλληλα στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην αύξηση της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών τίτλων κατά 99 μονάδες βάσεις, στο 9,46%.
Ιδιαίτερα σκληροί στο σχολιασμό των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας εμφανίζονται οι Financial Times, που κάνουν λόγο για αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, λαϊκισμό ωστόσο στον οποίο δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη απάντηση τα παραδοσιακά κόμματα «που δεν πείθουν». Η Wall Street Journal εκφράζει ανησυχία για την πιθανή ρήξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Τρόικα, αν ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το CNN, που κάνει λόγο για νέο ελληνικό δράμα, μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας το 2010 και το 2012.
Η ιταλική Repubblica αναφέρει πως «η απειλή Ελλάδα βάζει εκ νέου φωτιά στις αγορές», ενώ επισημαίνει πως το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επηρεάστηκε αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Corriele della Sera κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi, ο οποίος επεσήμανε πως η Ιταλία δεν θα επηρεαστεί άμεση από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.