Εγκαίνια στo ανακαινισμένo κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα

Οι σκηνές αντικαταστάθηκαν από λυόμενα σπίτια, δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι και η ανακατασκευασμένη πλέον δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα Εύβοιας, φιλοξενεί 160 οικογένειες σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Το κάθε λυόμενο που τοποθετήθηκε διαθέτει μπάνιο – κουζίνα και φιλοξενεί μία οικογένεια. Επίσης η δομή διαθέτει χώρο για λειτουργία νηπιαγωγείου, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, καθώς και χώρο για αθλητισμό. Λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κοντινούς προορισμούς.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έκανε τις εξής δηλώσεις: «Ξαφνικά τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, μετά το παράνομο κλείσιμο της Ειδομένης, όταν εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας 60.000 πρόσφυγες, έπρεπε να διαλέξουμε αν θα αφήσουμε την Ειδομένη και τον Πειραιά να διαιωνίζονται ή αν θα μπορέσουμε να λύσουμε την Ειδομένη και να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το στοιχειώδες. Διαλύοντας την Ειδομένη καταφέραμε δύο πράγματα μέσα στα κακά καμπ, μέσα στα καλύτερα καμπ να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στο να έχουν μία στέγη, έστω και σκηνή, το δικαίωμα του να έχουν φαγητό, και ας μην είναι καλό, το δικαίωμα να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στα νοσοκομεία μας. Τα κέντρα φιλοξενίας σαν αυτό έδωσαν τη δυνατότητα στη χώρα μας να εξασφαλίσει τη δική της εθνική αξιοπρέπεια και να προσφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες τη δική τους αξιοπρέπεια στο βαθμό που μπορούσε, αν πάρει κανείς υπόψη του και τη βαθύτατη οικονομική κρίση που περνάμε». Δέσμευση του υπουργείου ήταν ότι τα κέντρα φιλοξενίας «συνεχώς θα βελτιώνονται». «Νομίζω ότι η Ριτσώνα είναι μια απόδειξη ότι αυτό που είπαμε το κάνουμε», παρατήρησε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμα μία φορά και στην καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να μην είναι εδώ. Πρόκειται για Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες που θα έπρεπε να είναι ήδη στην Ευρώπη με βάση το σχέδιο της Ευρώπης για μετεγκατάσταση. Η Ευρώπη στο βασικό πυλώνα της λύσης της, τη μετεγκατάσταση, υστερεί επικίνδυνα. Δεν θα πάψουμε αυτό να το λέμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν όλες τις νομικές δυνατότητες να μεταφερθούν στην Ευρώπη». Συμπληρώνοντας πως «κάποια άλλα κράτη της Ευρώπης πάνε να κηλιδώσουν την έννοια της αλληλεγγύης, μιλώντας για ευέλικτη αλληλεγγύη που θα πει ότι αυτοί θα στέλνουν κουβέρτες και εμείς θα κρατάμε τους πρόσφυγες. Εκφράσαμε έντονα την αντίθεσή μας με αυτό. Η αλληλεγγύη για την ΕΕ αποτελεί νομική και όχι θεωρητική έννοια. Η Ευρώπη χρωστάει μετεγκαταστάσεις και αυτές πρέπει να γίνουν».

Η ανακαίνιση της δομής έγινε έπειτα από συνεργασία της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδότησαν το 90% του συνόλου του έργου. Στη δομή εργάστηκε το προσωπικό του Μηχανικού της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού, που έκανε ισοπεδώσεις, χωματουργικές εργασίες, εκσκαφές και προετοιμασία του χώρου για την υποδοχή των λυόμενων. Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του παρελθόντος διανοίχτηκαν φρεάτια. Ο χωροταξικός σχεδιασμός έγινε με μέριμνα του Στρατού Ξηράς.

FOSPHOTOS