Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δίκη Μαρίας Εφίμοβα: Tο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Μάλτας δεν έπεισε το ελληνικό δικαστήριο

Η αίθουσα στον 5ο όροφο του εφετείου περνάει απαρατήρητη, αν δεν σε έχουν ενημερώσει σχετικά. Κανονικά εχθές τα δικαστήρια είχαν αργία. Αλλά αυτή η δίκη, για την αίτηση έκδοσης πολίτη της Μάλτας από την κυβέρνησή της, αποτελεί εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, με δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, η Δημοκρατία της Μάλτας ζητάει την έκδοση της Ρωσίδας υπηκόου Μαρίας Εφίμοβα. Η ίδια παρουσιάστηκε μόνη της πριν από λίγες εβδομάδες στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Η Εφίμοβα ήρθε στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου είχε καταφύγει, ψήφισε για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στη ρώσικη πρεσβεία στο Ψυχικό και την επόμενη μέρα έκανε το διάβημα που προκάλεσε τη χθεσινή διαδικασία.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης και ο ανταποκριτής του Ρία Νόβοστι παρακολουθούν τη διαδικασία στην αίθουσα. Απεναντίας, απουσιάζει ο εκπρόσωπος της χώρας που ζητάει την Εφίμοβα, της Μάλτας των 400.000 κατοίκων.

Η ίδια η Εφίμοβα είναι μια έξυπνη και συγκροτημένη, όπως δείχνει, γυναίκα. Λέει στο δικαστήριο ότι πήγε στη Μάλτα με την την οικογένειά της από την Ιρλανδία όπου ζούσε, γιατί προτιμούσε το μεσογειακό κλίμα και επειδή τα αγγλόφωνα σχολεία δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην εκπαίδευση των παιδιών της. Πριν δουλέψει στην Ιρλανδία, η Εφίμοβα, που κατάγεται από την πόλη Βλαντίμιρ της Ρωσίας, είχε εργαστεί για τη θυγατρική μιας ρώσικης τράπεζας στην Κύπρο, στο τμήμα που «αποφασίζουν για το άνοιγμα λογαριασμών».

Στην μαλτέζικη Pilatus Bank

Στην Μάλτα, η Εφίμοβα δούλευε για μία μικρή τράπεζα, με 12 υπαλλήλους και 100 πελάτες, την Pilatus Bank. H Εφίμοβα περιέγραψε στο δικαστήριο πώς έπιασε δουλειά εκεί, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα την άδεια παραμονής. Η ίδια η τράπεζα ισχυρίζεται πως ήταν μαθητευόμενη. Η πλειοψηφία των πελατών της τράπεζας ήταν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» (Politically Exposed Persons–PEPs), κυρίως αιρετοί, για τους οποίους το άνοιγμα λογαριασμών υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και ελέγχεται για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στην απορία της προέδρου του δικαστηρίου, Ιωάννας Κλάππα (πρόκειται για την ανακρίτρια του Βατοπεδίου και την πρόεδρο στην δίκη της «Χρυσής Αυγής»), για το αν η εμπειρία της δικαιολογούσε τη θέση της στην τράπεζα, η Εφίμοβα απάντησε ότι δύο συνάδελφοί της που αρνούνταν να ανοίξουν ή να διαχειρισθούν λογαριασμούς έξω από το νομικά παραδεκτό πλαίσιο, απομακρύνθηκαν ή εξεδιώχθησαν από την τράπεζα και εκείνη εκλήθη να βάλει υπογραφές σε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, τα οποία οι πελάτες δεν είχαν υπογράψει.

«Είχα αντιληφθεί από τις πρώτες μέρες που δούλευα για την τράπεζα ότι το compliance (σ.σ. το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης με τους νόμους) δεν λειτουργούσε κανονικά», είπε στο δικαστήριο η Εφίμοβα. Και αυτό το επιχείρημα το άκουσαν με προσοχή εφέτες και εισαγγελέας.


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (https://bit.ly/2vdc2ix). 

Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9

Insidestory.gr

Share
Published by
Insidestory.gr