«Dothehumanrightthing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων»

 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηνών η εκδήλωση έναρξης του έργου «Dothehumanrightthing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων» με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και εταίρους το Κέντρο Διοτίμα, την InternationalRescueCommitteeHellas και την Popaganda στο πλαίσιο του προγράμματος ActiveCitizensFund.

Ο πρώτος χαιρετισμός έγινε από την  εκπρόσωπο του Διαχειριστή Επιχορήγησης, ActiveCitizens Fund κυρία Χριστιάνα Κύρκου, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα χρηματοδότησης με στόχο την ενίσχυση της συνηγορίας της κοινωνίας των πολιτών και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Παραμένουμε δίπλα σας σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, το οποία θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον» ανέφερε η κυρία Κύρκου.

«Ελπίζω αυτή τη φορά αυτά που θα προκύψουν από το πρόγραμμα, να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει και να τα κάνουν κομμάτι της καθημερινότητας και της θεσπισμένης πολιτικής» υποστήριξε από την πλευρά του ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Στην ανάγκη μιας παρέμβασης με αντιρατσιστικά και συμπεριληπτικά χαρακτηριστικά στάθηκε η Νατάσα Κεφαλληνού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα μετέφερε τον χαιρετισμό της κυρία Δέσποινας Τσούμα, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Διοτίμα και υπεύθυνης νομικών υπηρεσιών, προτρέποντας «να κάνουμε το σωστό, να υψώσουμε τη φωνή μας για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνει ο προσφυγικός πληθυσμός».

«Χρειαζόμαστε μια μακρόχρονη πολιτική ένταξης, όπου η υποστήριξη να αρχίζει από το στάδιο υποδοχής. Χρειαζόμαστε προγράμματα γλωσσομάθειας, ουσιαστική βοήθεια στη στέγαση και πραγματική πρόσβαση στην υγεία. Ελπίζω αυτό το νέο πρόγραμμα να βοηθήσει στο να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση από όλους και όλες, ώστε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων να είναι σεβαστά» επεσήμανε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια της International Rescue Committee Hellas.

Η Popaganda, ως mediapartner του προγράμματος, εξέφρασε την ελπίδα το πρόγραμμα να ενδυναμώσει την ορατότητα των προσφύγων/ισσών, να συμβάλλει στην αποδόμηση των ρατσιστικών στερεοτύπων και να αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη της ένταξης.

Στη συνέχεια η Άρτεμις Παπαθεοδώρου Project Manager του φορέα υλοποίησης (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους του έργου. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υλοποιήσουμε ένα έργο, το Dothehumanrightthing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, το οποίο στοχεύει να υποστηρίξει την αξιοπρέπεια των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Εστιάζοντας στην πρόσβαση στο δικαίωμα στη στέγαση, στην απασχόληση και στην υγεία» σημείωσε η ίδια.

Το λόγο πήρε ο JeanDidierTotow, Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και Πρόεδρος Κοινότητας Κονγκό, ο οποίος μίλησε σε βιωματικό τόνο, συμπυκνώνοντας το συλλογικό βίωμα των προσφύγων που ζουν στη χώρα και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προβολής του λόγου και της εμπειρίας τους: «Είμαι κι εγώ πρόσφυγας. Έμαθα ελληνικά στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργάζονται αρκετές οργανώσεις και ότι περιλαμβάνει τη συμμετοχή των προσφύγων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τις δράσεις του προγράμματος θα ενημερώνεστε τακτικά από την Popaganda, με καταγραφές, αρθρογραφίες και πρωτογενές υλικό. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την ψηφιακή καμπάνια.

Το έργο “Do the humanrightthing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ActiveCitizens Fund, με  φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και εταίρους το Κέντρο Διοτίμα, την International Rescue Committee Hellas (IRC) και την Popaganda.

Το πρόγραμμα ActiveCitizens Fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA