«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει μόνο “ασπιρίνη” σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια ή ο παιδικός καρκίνος. Το ζήτημα, όμως, είναι να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, να βοηθάμε όσο μπορούμε τον διπλανό μας και όλοι μαζί, σιγά-σιγά, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε σημαντικούς στόχους». Ο Έλπις Χρυσοβέργης, με καταγωγή από τη Λαμία και σπουδές στα οικονομικά, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα πρότζεκτ πολύ ξεχωριστό: να διασχίσει με ποδήλατο τη διαδρομή Λονδίνο-Αθήνα, συμπληρώνοντας 2.500 χλμ σε 35 μέρες, περνώντας από οκτώ χώρες και έχοντας ως στόχο να συγκεντρώσει 10.000 ευρώ για το σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο «Φλόγα». Πώς είχε, όμως, την ιδέα; «Πρώτον, ήθελα να γνωρίσω την Ευρώπη με έναν πρωτότυπο τρόπο και, αναρτώντας βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο, να δώσω την ευκαιρία και σε άλλους να το κάνουν. Δεύτερον, τα παιδιά με καρκίνο έχουν μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη, την οποία το Κράτος δεν τους προσφέρει. Και τρίτον, στο εξωτερικό υλοποιούνται αρκετά πρότζεκτ που συνδυάζουν ταξίδι και κοινωνική δράση, τα οποία μου έδωσαν την έμπνευση για να ξεκινήσω και το δικό μου».\
Το ραντεβού, λοιπόν, ορίστηκε για το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου στο London Eye του Λονδίνου, όπου ο Έλπις, με εννέα φίλους του να τον συνοδεύουν με τα δικά τους ποδήλατα στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής, ξεκίνησε το οδοιπορικό. «Όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα κλίμα … γιορτής, το οποίο με βοήθησε να μη σκέφτομαι τις δυσκολίες που θα συναντούσα στο δρόμο, δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν είμαι επαγγελματίας ποδηλάτης», αφηγείται ο ίδιος. Σήμερα, έχοντας ήδη διασχίσει πέντε χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο) και διανύσει περισσότερα από 1.000 χλμ, βρίσκεται στην Ελβετία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα περάσει από την Ιταλία προτού επιστρέψει στην Ελλάδα. «Τα υπέροχα φυσικά τοπία, καθώς και οι άνθρωποι που συναντώ στο δρόμο, αποτελούν τα καλύτερα σημεία του ταξιδιού», αφηγείται. «Π.χ., στη Γερμανία γνώρισα μια κοπέλα που είχε διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με καταμαράν για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη μόλυνση των θαλασσών, ενώ στην Ελβετία δύο νέοι από τη Σρι Λάνκα έκαναν κι εκείνοι ποδηλατάδα, προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους μετά τις εμπόλεμες συγκρούσεις». Κι αν η σωματική κούραση και οι κακές καιρικές συνθήκες συχνά τον δυσκολεύουν, τη μοναδική εμπειρία του έρχεται να εμπλουτίσει και το γεγονός ότι τα βράδια φιλοξενείται σε σπίτια ντόπιων, πολλοί από τους οποίους του μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές, του αφηγούνται ιστορίες από τον τόπο τους, αλλά και του παραχωρούν τον υπολογιστή τους για να κάνει αναρτήσεις στο διαδίκτυο με φωτογραφίες και βίντεο από τη διαδρομή της ημέρας.
Όλοι μαζί για τον στόχο των 10.000 ευρώ
Βασικός σκοπός του εγχειρήματος, όμως, παραμένει η συγκέντρωση 10.000 ευρώ για τις ανάγκες του συλλόγου «Φλόγα» και, φυσικά, ο Έλπις καλεί όλους μας να βοηθήσουμε. «Σε κάθε κοινωνική δράση, εξίσου σημαντική με την επίτευξη του στόχου, είναι και η κινητοποίηση του κόσμου για συμμετοχή και, γι’ αυτό το λόγο, θα με χαροποιούσε περισσότερο να πρόσφεραν 100 άτομα από 5 ευρώ, παρά ένας πεντακόσια», εξηγεί. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη καμπάνια, μπορεί να καταθέσει ένα χρηματικό ποσό, είτε στην πλατφόρμα give&fund, είτε στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που υπάρχει, ή ακόμη και στους κουμπαράδες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα καταστήματα για αυτό το σκοπό. Η ανταπόκριση, πάντως, ήταν εξαρχής εντυπωσιακή. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν πήγα για έλεγχο το ποδήλατο που θα έπαιρνα μαζί μου στο ταξίδι και ο μηχανικός, αντί να μου πάρει χρήματα για το σέρβις, μου έδωσε 20 ευρώ για την καμπάνια», αφηγείται ο δημιουργός του πρότζεκτ. Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρωθεί ήδη το 55% του επιθυμητού ποσού, αλλά, ακόμη και αν τα 10.000 ευρώ ξεπεραστούν, το σύνολο των χρημάτων θα δοθεί για τις ανάγκες της «Φλόγας».
Κράτησε θέση και για την ποδηλατάδα!
Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, πάντως, ο Έλπις μάς δίνει και μία ακόμη ευκαιρία: να πάρουμε το ποδήλατό μας – ή, αν δεν έχουμε, να δανειστούμε κάποιου φίλου μας – και να τον ακολουθήσουμε σε ένα κομμάτι της διαδρομής. «Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να περνάς από τη μία χώρα στην άλλη κάνοντας πετάλι, να αντικρύζεις μια εντυπωσιακή εναλλαγή εικόνων και ανθρώπων και, παράλληλα, να βλέπεις τις καταπληκτικές υποδομές για ποδηλάτες που έχουν δημιουργήσει άλλα κράτη», περιγράφει ο 32χρονος Πάρης Κάρτας, που ξεκίνησε από το London Eye και συνέχισε στις έντεκα πρώτες ημέρες του ταξιδιού. «Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε, λοιπόν, αρκεί να έχει σχετικά καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλο εξοπλισμό για τις καιρικές συνθήκες και κυρίως αποφασιστικότητα για να μη διστάσει λόγω φόβου, εφόσον η διαδρομή είναι τελικά πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη απ’ όσο ίσως υποθέτει».
Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν με τα ποδήλατά τους στην Ελλάδα, ο Έλπις επιστρέφει στις 3 Οκτωβρίου και θα περάσει από Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Τρίκαλα, Δομοκό, Λαμία, Λιβανάτες, Σχιματάρι, Αθήνα. Στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις, θα διοργανώσει και μια σειρά από εκδηλώσεις σπορ και κοινωνικών δράσεων, σε συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς συλλόγους, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί διαδικτυακά τις επόμενες ημέρες. «Μέσω της διαδρομής με το ποδήλατο και των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, θέλω ουσιαστικά να στήσω μια μεγάλη γιορτή του εθελοντισμού και του αθλητισμού, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί και όσοι το έχουν ήδη κάνει ζητούν περισσότερο», εξηγεί ο ίδιος. Ο τερματισμός θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο, από όπου οι συμμετέχοντες θα κάνουν μια τελευταία ποδηλατική βόλτα προς τον ξενώνα της «Φλόγας».
Ο γύρος του κόσμου με τελικό προορισμό … την Κρήτη
Όσοι γνωρίζουν τον Έλπη από παλιότερα, όμως, ξέρουν ότι αυτό δεν είναι το πρώτο πρότζεκτ που υλοποιεί, συνδυάζοντας ταξίδι με εθελοντισμό. Περίπου έναμιση χρόνο πριν, είχε ξεκινήσει το Afriquest, όπου μαζί με την κοπέλα του, Δώρα Μπίτση, διέσχισαν την Αφρική για έξι μήνες και, συγκεντρώνοντας 18.000 ευρώ μέσω διαδικτυακής καμπάνιας, έκαναν φιλανθρωπικές δράσεις: Πρόσφεραν τρόφιμα και ρούχα σε ορφανοτροφεία, αγόρασαν φάρμακα για ιατρεία, έφτιαξαν μια σχολική αίθουσα με θρανία, βιβλιοθήκη και παιδική χαρά και – το εντυπωσιακότερο – έστησαν ένα πηγάδι στην έρημο του Σουδάν, όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Τι έχουν αποκομίσει, λοιπόν, από τα δύο πρότζεκτ, που θα μπορούσαν να μεταδώσουν ως μήνυμα και σε άλλους; «Ότι η κοινωνική προσφορά – η οποία, ευτυχώς, εξαπλώνεται σιγά-σιγά και στην Ελλάδα – είναι κάτι που σε γεμίζει θετική ενέργεια, σε βοηθάει να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου, αλλά και να εκτιμήσεις όσα ήδη έχεις», απαντούν. «Κι αν κάποια προβλήματα είναι καθήκον του Κράτους να τα αντιμετωπίσει, γιατί να μην συμβάλουμε κι εμείς όσο μπορούμε;».
Τους τελευταίους πέντε μήνες, πάντως, οι δυο τους εργάζονται στην Αγγλία, κοντά στο Μάντσεστερ, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για τον επόμενο προορισμό, την κεντρική και λατινική Αμερική, όπου θα ταξιδέψουν την άνοιξη για να προσφέρουν κι εκεί σε όσουν έχουν ανάγκη. Μα τα ταξίδια δεν θα σταματήσουν ποτέ;, είναι η εύλογη ερώτηση που προκύπτει. «Θα σταματήσουν», απαντά ο Έλπις. «Τώρα γυρίζουμε τον κόσμο για να μαζέψουμε ιδέες, εικόνες και εμπειρίες, αλλά κάποια στιγμή θέλουμε να επιστρέψουμε μόνιμα στην Ελλάδα και να φτιάξουμε έναν ξενώνα αγροτουρισμού στην Κρήτη, κοντά στη θάλασσα, στον οποίο, όσοι έρχονται, θα γνωρίζουν, μέσα από μια σειρά δράσεων, την πρωτογενή παραγωγή, τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό της χώρας μας. Ένα μέρος, δηλαδή, που θα λειτουργεί σαν κοινότητα, με πολλές πρωτοβουλίες και κινητικότητα».