Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ενα debate Άδωνι-Τζήμερου για το τζαμί, ποιος μπορεί να παρομοίασε το Ισλάμ με το AIDS;

Την ώρα που πάνω από 130.000​ κάτοικοι της Αττικής, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, παρακολουθούν τα αργά βήματα της ελληνικής πολιτείας στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό μπας και καταφέρουν επιτέλους να προσευχηθούν σαν άνθρωποι, στον Άλιμο δυο Ηρακλειδείς  του Φιλοευρωπαϊκού και Μεταρρυθμιστικού Μετώπου της Κοινής Λογικής αναμετρήθηκαν για το αν μπορούν να έχουν αυτό το δικαίωμα.
Η αφορμή ήταν η πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας της 4ης Αυγούστου που αφορά διαδικαστικά θέματα της ανέγερσης από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή προφανώς και δεν την ψήφισε, κι έμεινε με την πίκρα αφού θα ήθελε να γιορτάσει κάπως διαφορετικά την επέτειο της ημέρας, όπως και οι ΑΝΕΛ που είδαν ότι περνά και χωρίς αυτούς η τροπολογία άρα (μονά ζυγά-μονόζυγα) είχαν το ελεύθερο να διαφοροποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια υπήρξαν κι άλλες φωνές που πρόταξαν τα στήθη τους για να μην προχωρήσει η ανέγερση του τεμένους, όπως του Θάνου Τζήμερου.
Ήταν τέτοιο το πάθος του αρχηγού της «Δημιουργία, Ξανά!» που έφτασε στο σημείο να «κράξει» τον Άδωνι ως περίπου ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλ-φιλελέ οπαδό του Μπέρνι Σάντερς. Βλέπετε ο Άδωνις πριν καθιερωθεί στο μέινστριμ πολιτικό στερέωμα ως νο.2 της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προλάβει να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ΛΑΟΣ με κύριο σύνθημα «Όχι στο Τζαμί». Φυσικά και ο Άδωνις σήκωσε το γάντι αφού δεν μπορεί να αφήσει κάποιον να τον κρεμάει στα μανταλάκια ως θολοκουλτουριάρη ακόμα κι αν αυτός που τον κρεμάει είναι ένας γραφικός κομματάρχης που συναγωνίζεται σε απήχηση μαοϊκές οργανώσεις.
Έτσι φτάσαμε στην εκδήλωση του Σαββάτου η οποία διαφημίστηκε ως ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών με θέμα όχι μόνο το τέμενος, αλλά και τη σχέση γενικότερα του κράτους με τη θρησκεία. Η αίθουσα γέμισε σχετικά εύκολα και μάλιστα κάποιοι αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όρθιοι. Η ανθρωπογεωγραφία του κοινού είχε κι αυτή ενδιαφέρον ως προς τη σύνθεσή της. Από τη μια υπήρχε ένα σεβαστό κομμάτι 50άρηδων με βαρύ ευρωπαϊκό προφίλ, δηλαδή πρώην φιλελεύθερη ΟΝΝΕΔ του Μητσοτάκη και Ρηγάδες και από την άλλη ο κύριος όγκος του κοινού με απροσδιόριστο ηλικιακό προφίλ αλλά με βασικό κοινό χαρακτηριστικό την επιθυμία να μη χτιστεί μουσουλμανικό τέμενος. Άλλοι είχαν το προφίλ του «ήσυχου ΔΑΠίτη», ξέρετε αυτός που δεν ήταν ποτέ πολύ ενεργός συνδικαλιστικά στη σχολή, δε συμμετείχε ποτέ σε ΔΣ, δεν έβγαζε λόγους στις ΓΣ, αλλά πάντα ήταν παρών ως φυσική παρουσία με το γαλάζιο του Oxford Company πουκάμισο σε ένα νούμερο μεγαλύτερο με σπουδαιότερη παρέμβασή του σε μια ΓΣ την εποχή των καταλήψεων ένα «άντε ρε κουμμούνι» που είπε σε έναν ΕΑΑΚίτη. Παρόντες φυσικά και οι συνήθεις ανήσυχοι κάτοικοι που τους είχαμε γνωρίσει αγανακτισμένους στις πλατείες του Αγ. Παντελεήμονα και της Βικτώριας και πρόσφατα έκαναν εισοδισμό στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με τα γνωστά αποτελέσματα σε Ωραιόκαστρο και Φιλιάτες.
Ξεκινώντας το event μας καλωσόρισε ένας κύριος που ήταν μάλλον στέλεχος της «Δημιουργίας, Ξανά!» και μας ενημέρωσε ότι η εκδήλωση θα μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτύου από το κανάλι του κόμματος στο youtube, το όποιο δεν είναι ακόμα αδειοδοτημένο από τον κύριο Παππά. Ομολογουμένως το χάρηκε το κοινό αυτό το καλαμπούρι και άρχισε επιτέλους το ντιμπέιτ. Αρχικά ο Θάνος Τζήμερος αναγνώρισε τη μεγάλη προσφορά της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ στον εκσυγχρονισμό και φιλελευθερισμό του οικογενειακού δικαίου με τον πολιτικό γάμο και την αποποινικοποίηση της μοιχείας και δημιούργησε προσδοκίες ότι ίσως αυτή τη φορά δε θα έλεγε εκείνα τα παρανοϊκά του για το Ισλάμ κρατώντας τη συζήτηση μόνο γύρω από την εκκοσμίκευση του κράτους. Φυσικά στη συνέχεια τις διέψευσε πανηγυρικά. Ξεκινώντας από τις εξουσίες που έχουν παραχωρηθεί στον μουφτή της Θράκης και αφορούν την εκεί μουσουλμανική μειονότητα έκανε ένα λογικό άλμα και κατέληξε στο ότι ο διαχειριστής του τεμένους στον Βοτανικό θα επιβάλει τη Σαρία στο λεκανοπέδιο. Το πραγματικά ενδιαφέρον στην όλη εκδήλωση ήταν ότι ο Άδωνις έμοιαζε η μετριοπαθής φωνή.
Σε ένα μάλλον εχθρικό κοινό που συχνά-πυκνά του πέταγε εκφράσεις του τύπου «αλλιώς μας τα’λεγες», «δεν ήσουν έτσι Άδωνι πριν τη ΝΔ του Κυριάκου» προσπάθησε να εξηγήσει γιατί είναι υπέρ της ανέγερσης του τεμένους με κρατικά χρήματα και γιατί δεν είναι και πολύ σοφό να παίζουμε με τη συνθήκη της Λωζάνης.  Πράγματι κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δε θέλει τα λεφτά και την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας σε ένα τέτοιο ζήτημα και την ώρα που ο Ερντογάν βυθίζεται στην παράνοια της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης δεν υπάρχει λόγος να βάζει κανείς βούτυρο στο ψωμί του. Το ντιμπέιτ κρατούσε ώρα και ουδέν σημείο σύγκλισης φαινόταν στον ορίζοντα με τον Άδωνι πολλές φορές να χάνει την ψυχραιμία του με το κοινό και τον Θάνο που είχε απέναντί του για να φτάσει στο σημείο να φωνάξει, πολύ τσιριχτά ακόμα και για τα δικά του δεδομένα, ότι πέρσι το καλοκαίρι όσοι διαδήλωναν με το «Μένουμε Ευρώπη» πρέπει να στηρίζουν την ανέγερση του τεμένους γιατί είναι βασική υποχρέωση ενός ευρωπαϊκού κράτους. Αυτή καθώς και άλλες αντίστοιχου ύφους και έντασης παρεμβάσεις αντί να ηρεμήσουν τα πράματα σε κοινό και Θάνο τα έκαναν ακόμα πιο άγρια.
Σε κάποια φάση πετάχτηκε κάποιος από το κοινό και ανέφερε τον κίνδυνο να έχουμε κι εμείς σε λίγα χρόνια μουσουλμάνο πρόεδρο όπως οι ΗΠΑ με τον Ομπάμα, παρέμβαση που ανάγκασε μέχρι και τον Θάνο Τζήμερο να αντιδράσει για να μην εξελιχθεί η συζήτηση σε εκπομπή του Τζέρι Σπρίνγκερ. Ακολούθως, εξέφρασε όσο εμφατικά μπορούσε την ανησυχία του για την επέκταση του Ισλάμ στη δύση φτάνοντας στο σημείο να το παρομοιάσει με τον ιό του AIDS που αρχικά δεν κάνει αισθητή την παρουσία του, ακόμα και ο Άδωνις εκεί αντέδρασε και είπε ότι όσο και να φοβάται την ισλαμική επέκταση δεν μπορούμε να παρομοιάζουμε μια θρησκεία 2,5 δις πιστών με μια ασθένεια.
Σε τέτοια πόλωση ήταν προφανές ότι δε θα κατέληγε πουθενά αυτό το ντιμπέιτ, το κοινό συνέχιζε να είναι επιθετικό απέναντι στον Άδωνι και να ζητά απαντήσεις και μετά από 2+ ώρες ο Άδωνις έδωσε από μόνος του τέλος στην εκδήλωση εμφανώς κουρασμένος. Κατά την αποχώρηση αναρωτιέται κανείς που βαδίζει το κομμάτι αυτό του ακραίου κέντρου με ηγέτη τον Τζήμερο από τη στιγμή που θεωρεί τον Άδωνι υποχωρητικό απέναντι στο Ισλάμ. Σε κάθε αναφορά για το ενδεχόμενο να έχουμε κι εμείς μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σαν αυτές στη Γαλλία έβλεπες μια λάμψη στα μάτια τους, σχεδόν σα να εύχονται να συμβεί γιατί έτσι θα μπει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Η ασυγκράτητη επιθυμία για χάραξη διαχωριστικών γραμμών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου, που δεν είναι αρκετά συγκρουσιακή για τα μέτρα τους μέχρι που θα φτάσει;
Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

Share
Published by
Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης