Η Popaganda στο COP26: Για ποιούς γίνεται τελικά η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα;

Ελικόπτερα οργώνουν τον σκωτσέζικο ουρανό. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί καταλαμβάνουν αμέτρητα τετραγωνικά, εντός και εκτός της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα Cop26. Αφίσες φωνάζουν ότι η Σκωτία υποδέχεται τους κλιματικούς εγκληματίες και οι ακτιβιστές από όλο τον κόσμο καταφθάνουν με κάθε μέσο, με αεροπλάνα, με τρένα, με ποδήλατα, με τα πόδια. Η φωνή της Greta Thunberg μοιάζει να έχει ανεβάσει τόνους, την διακατέχει πλέον μια αγριάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι εκατοντάδες πολιτικοί ηγέτες ανοίγουν ακόμη μία συζήτηση που δεν οδηγεί σε δράση. 

Οι δράσεις γίνονται εκτός του Cop26. «Δεν θέλουμε άλλο μπλα, μπλα, μπλα», διαδηλώνουν οι ακτιβιστές από την πρώτη μέρα της Διάσκεψης.

Χιλιάδες άνθρωποι από τον Παγκόσμιο Νότο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια φωνές που αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και επηρεάζονται περισσότερο από αυτή, δεν είχαν πρόσβαση στο Cop26. 

O Asad Rehman, από το Cop26 Coalition, το οποίο αντιπροσωπεύει κινήματα ιθαγενών, ευάλωτες κοινότητες, συνδικαλιστές και νέους ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, δηλώνει πως «το Cop26 είναι εξαιρετικά λευκό και πλούσιο φέτος. Οι ομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα πάντα δημιουργούσαν αποκλεισμούς, αλλά φέτος τα νούμερα είναι πολύ λάθος. Σε κάθε επίπεδο, αυτοί που επηρεάζονται από αυτήν την κρίση, έχουν συστημικά αποσιωπηθεί και αποκλειστεί». Πράγματι, ακτιβίστριες κι ακτιβιστές από τις κοινότητες ιθαγενών είχαν βήμα μόνο στις πορείες και τις ομιλίες που λάμβαναν χώρα εκτός του Cop26. 

Το Cop26 είναι εξαιρετικά λευκό και πλούσιο φέτος.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του ποταμού Clyde, οι Extinction Rebellion, η ομάδα που τάραξε τα ακτιβιστικά και όχι μόνο νερά όσον αφορά το κλίμα, σε μία από τις πολλές κι ευρηματικές δράσεις τους, έστησαν μια ζυγαριά που θίγει το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης. «Οι πλούσιοι είναι υπεύθυνοι για το 39% των εκπομπών, ενώ οι πιο φτωχοί μόνο για το 7%», λένε. «Αυτοί που κάνουν τη μικρότερη ζημιά, υποφέρουν περισσότερο», συνεχίζουν, τονίζοντας ότι οι ανισότητες είναι αυτές που προκάλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα προβλήματα σχετικά με τη διοργάνωση του Cop26, εκτείνονται από τον συνωστισμό στην είσοδο, τον έλεγχο, τις τεράστιες ουρές και την απαγόρευση εισόδου σε άτομα που είχαν τα απαραίτητα badges, λόγω πληρότητας, μέχρι την αμφισβήτηση ή και κακομεταχείριση από την πλευρά των αρχών απέναντι σε μη λευκά άτομα. Το αποτέλεσμα ήταν διοργανωτές και συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα εντός να μην καταφέρουν να παρευρεθούν, δημιουργώντας περισσότερες δυσκολίες στην διεξαγωγή τους. Κι η λίστα παραπόνων δεν σταματά εδώ. Στην κορυφή όλων αυτών, προστέθηκε και η δίωρη ταλαιπωρία της Ισραηλινής Υπουργού για το Νερό και την Ενέργεια, Karine Elharrar, η οποία δεν μπόρεσε να μπει μέσα στο χώρο του Cop26, γιατί χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο. 

Μισαναπηρισμός; Ρατσισμός; Ανισότητες; Το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε το βραβείο “Fossil of the Day” -ειρωνικό;- εφόσον εμπόδισε την είσοδο σε μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης υπέπεσε σε πολύ περισσότερα οργανωσιακά λάθη απ’ ό,τι επιτρέπεται σε μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς και -μολυσματικού- εκτοπίσματος.

Αντιγράφοντας τα ίδια τα λόγια της Greta Thunberg, «Δεν πρόκειται για μία διάσκεψη για το κλίμα πια. Μιλάμε για ένα φεστιβάλ greenwashing του Παγκόσμιου Βορρά. Μια διήμερη γιορτή του business as usual και του μπλα, μπλα, μπλα». 

Ο σταθμός του τρένου “Exhibition Centre” στην καρδιά του κέντρου της Γλασκώβης θα μπορούσε να αποτελέσει μία εύστοχη μεταφορά για τον διαχωρισμό των δύο κόσμων. Βγαίνοντας από τις πλατφόρμες του μετρό, προς την επιφάνεια της γης, υπάρχουν δύο έξοδοι: δεξιά στρίβουν τα κοστούμια που κατευθύνονται στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα κι αριστερά, τα πλακάτ και τα συνθήματα που έχουν ως προορισμό το πάρκο Kelvingrove, όπου λαμβάνουν χώρα οι πορείες και οι διαμαρτυρίες για το κλίμα.

Εκεί, ένα από τα συνθήματα αντηχεί ως εξής: «Οι άνθρωποι ενωμένοι, δεν θα νικηθούν ποτέ». Μένει να δούμε αν θα κερδίσουμε τη μάχη με το κλίμα.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου