ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στο υψηλότερο παρατηρητήριο του κόσμου, το χιόνι λιώνει νωρίτερα από ποτέ

Για πρώτη φορά στα χρονικά της καταγραφής του, το χιόνι στο υψηλότερο παρατηρητήριο στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο, αναμένεται να λιώσει ολοκληρωτικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι επιστήμονες στο αστεροσκοπείο Sonnblick στις Αυστριακές Κεντρικές Άλπεις, το οποίο βρίσκεται 3.106 μέτρα (10.190 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχουν σοκαριστεί και απογοητευτεί βλέποντας το χιόνι να «εξαϋλώνεται» τόσο γρήγορα.

Δεδομένου ότι η κορυφή του παρατηρητηρίου καλύπτεται από χιόνι όλο το καλοκαίρι ορισμένες χρονιές, το θέαμα γίνεται ακόμη πιο αποκαρδιωτικό. Φέτος, το χιόνι άρχισε να λιώνει πρωτοφανώς τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα από τον προηγούμενο χρόνο-ρεκόρ, που σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου του 1963 και του 2003.

Ο Alexander Orlik, κλιματολόγος στο Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, δήλωσε: «Το βάθος του χιονιού αυτή τη στιγμή είναι 3 εκατοστά και αναμένεται να λιώσει εντελώς μέσα στις επόμενες μία-δύο ημέρες. Δεν συνηθίζεται να λιώνει τελείως το χιόνι. Κάποιες χρονιές μάλιστα, η χιονοκάλυψη υφίσταται όλο το καλοκαίρι». Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, η ποσότητα του χιονιού βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, πίσω στο 1938.

Ο Orlik συμπλήρωσε: «Στις 30 Ιουνίου, το βάθος του χιονιού στο Sonnblick ήταν 39 εκατοστά. Το προηγούμενο χαμηλότερο βάθος χιονιού τον ίδιο μήνα, ήταν 120 εκατοστά, το 1942. Κατά μέσο όρο, τον Ιούνιο υπάρχουν 307 εκατοστά χιονιού στο τέλος του μήνα. Πέρυσι τον Ιούνιο όμως, το ελάχιστο βάθος χιονιού ήταν 362 εκατοστά».

Το παρατηρητήριο δημοσιεύει το επίπεδο του χιονιού κάθε 10 λεπτά, μαζί με άλλα δεδομένα. Αν και η βροχόπτωση επηρεάζει τις μετρήσεις, η σταθερή πτωτική τάση είναι ξεκάθαρη, και από την Τρίτη το χιόνι μειώθηκε δραματικά σε μόλις μερικά εκατοστά.

Το Sonnblick χτίστηκε το 1886, με σκοπό να εξερευνήσουν οι επιστήμονες τα υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Έκτοτε, χρησιμοποιείται από τους μετεωρολόγους για την πρόγνωση του καιρού, ενώ φιλοξενεί το ορεινό παρατηρητήριο με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα κλιματικά δεδομένα. Η τοποθεσία θεωρήθηκε ότι ήταν μια από τις λίγες πραγματικά προσβάσιμες τοποθεσίες στην Ευρώπη με υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα (9.840 πόδια).

Το ολοένα θερμαινόμενο κλίμα στην Ευρώπη (όπου τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ισχυροί καύσωνες και ο φετινός Ιούνιος πλησιάζει τον πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πολλές χώρες της), έχει προκαλέσει ασυνήθιστα γρήγορα το λιώσιμο μεγάλου μέρους του χιονιού και του πάγου στα βουνά. Η κλιματική αυτή συνθήκη, είχε ως αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα, την τραγική κατάληξη στο βουνό Marmolada στην Ιταλία, όπου τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από κατάρρευση παγετώνα, ο οποίος προκάλεσε χιονοστιβάδα. Οι επιστήμονες συνέδεσαν την εν λόγω τραγωδία με την κλιματική κρίση, καθώς οι πάγοι εξασθενούν λόγω της παρατεταμένης θερμότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα περισσότερα από τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης τροφοδοτούνται από το λιώσιμο του χιονιού των Άλπεων, κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Φέτος, αν οι βροχές του φθινοπώρου δεν σημειωθούν ασυνήθιστα έντονες, το πρωτοφανές λιώσιμο των πάγων θα έχει ως συνέπεια την αποξήρανση των ποταμιών.

Με πληροφορίες από το iflscience.com

Λουίζα Σολομών-Πάντα