ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πώς μια πολυεθνική εταιρία μπορεί να έχει δυνατό τοπικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την κοινωνία εμπράκτως

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και σε μία εποχή που οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες τόσο για την κοινωνία όσο και για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η φροντίδα, η συνεισφορά γίνονται ακόμα πιο αναγκαίες και σημαντικές από ποτέ. Αντίστοιχα σημαντικό είναι να υπάρχουν πρωτοβουλίες και εταιρείες που ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά για την ευρύτερη φιλοσοφία τους που θέτει την ευημερία των κοινωνιών μας και του πλανήτη σε προτεραιότητα.

Για αυτό και το 2018, η Coca-Cola στην Ελλάδα επανασυστήθηκε με μία συγκεκριμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που εστιάζει στο Νερό, στο Περιβάλλον, στην Κλιματική Αλλαγή και στην Κοινωνική Συνεισφορά

Μέσα από μία δομημένη προσέγγιση, η εταιρεία υποστηρίζει με συνέπεια και συνέχεια ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και αναγνωρίζει πως για την ίδια δεν αρκεί απλά να φτιάχνει αναψυκτικά, αλλά χρειάζεται να κάνει τη διαφορά. Έχοντας βασικό κριτήριο να έχει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, η Coca-Cola στην Ελλάδα αγκαλιάζει περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των καταναλωτών και στις ανάγκες της εποχής, θέτοντας τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον στο επίκεντρο. Έτσι, επενδύει συνεχώς στη συνεργασία με φορείς και οργανώσεις, με απώτερο στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση πολλών διαφορετικών κοινών, καθώς αν όλοι μαζί υιοθετήσουμε απλές καθημερινές πράξεις, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. 

Σε μία εκδήλωση πριν λίγους μήνες, ο Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas κ. Σταύρος Μουρελάτος υπογράμμισε πως «καθημερινά εφαρμόζουμε στην πράξη την αποστολή μας να αναζωογονούμε τον κόσμο με τα προϊόντα μας αλλά και να κάνουμε τη διαφορά στην τοπική κοινωνία, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων», αναγνωρίζοντας ότι η επιχειρηματική της ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και ως εκ τούτου ακολουθεί ένα μοντέλο βιώσιμης λειτουργίας που θέτει στο επίκεντρο τα κριτήρια ESG. 

Η εταιρία επίσης μένει πιστή στις δεσμεύσεις της για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα και θέλει να διευρύνει το αποτύπωμά της, να αναπτυχθεί και να ανοίξει ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, για όλους.

Περιβάλλον και Απορρίμματα 

Με τις πλαστικές συσκευασίες να βρίσκονται παντού ως απορρίμματα που δεν έχουν ανακυκλωθεί και να επιβαρύνουν τη ρύπανση του πλανήτη μας, η Coca-Cola Hellas, σε συνεργασία με τον εμφιαλωτή της, Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχει στόχο να μειώνει κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συσκευασιών της.

Το 2022, το Σύστημα Coca-Cola στην Ελλάδα καινοτόμησε, για ακόμη μια φορά, παρουσιάζοντας τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, που χάρη στη πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™, καταργούν την πλαστική μεμβράνη και μειώνουν τη χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως. Ο στόχος; Να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακυκλώνουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο τις πολυσυσκευασίας που αγοράζουν.

Επιπλέον, η εταιρεία ήδη παράγει 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες στην Ελλάδα, ενώ εστιάζει στη σχεδίαση συσκευασιών από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2030 και στη συλλογή και ανακύκλωση 1 πλαστικής φιάλης ή 1 αλουμινένιου κουτιού, για κάθε 1 που κυκλοφορεί στην αγορά.

Νερό και διαφύλαξη 

Το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανάπτυξη και τη σωστή ευημερία μίας κοινωνίας είναι το νερό, το οποίο αποτελεί κρίσιμο πυλώνα στη στρατηγική της εταιρείας και βασικό συστατικό για την παραγωγή των προϊόντων της. Με μια διαδρομή 16 χρόνων, η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει υποστηρίξει περισσότερα από 100 έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες μέσω διασφάλισης 2 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως. 

Το καλοκαίρι του 2022 εγκαινίασε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για το νησί της Φολεγάνδρου, με στόχο αυτή να καταστεί το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού. Το πρόγραμμα «Zero Drop» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό GWP-Med, και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και περιλάμβανε τεχνικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του τοπικού δικτύου. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς η επάρκεια νερού στο νησί αυξήθηκε κατά 63%, ποσοστό που μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως.

Ένας υπεύθυνος και πιο υγιεινός διατροφικός τρόπος ζωής

Η στρατηγική της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη αγγίζει και τα ίδια της τα προϊόντα. Παγκοσμίως, η The Coca-Cola Company υποστηρίζει τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% ημερησίως. Πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής, και πέτυχε τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά μας κατά 18.7% από το 2017 έως το 2021, ενώ το 2019 ανέλαβε μια νέα δέσμευση να μειώσει επιπλέον 10% τη ζάχαρη στα προϊόντα της.

Παράλληλα, από το 2010, η εταιρεία έχει εισαγάγει 18 νέα ροφήματα με μειωμένη ή μηδενική ζάχαρη και προσφέρει ήδη μία επιλογή χαμηλής ή μηδενικής ζάχαρης, για κάθε ένα από τα αναψυκτικά της. Μάλιστα, στην αρχή του 2022, προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας η Coca-Cola Zero Sugar Zero Caffeine, ένα προϊόν με μηδενική ζάχαρη και μηδενική καφεΐνη. 

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ακολουθεί μία πολιτική υπεύθυνου marketing, και έχει αναλάβει οικειοθελώς τη δέσμευση να μη διαφημίζει και να μην προωθεί κανένα από τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της σε παιδιά κάτω των 13 ετών. 

Η ευημερία της κοινωνίας και των ανθρώπων  

Πέραν της άμεσης στήριξης της κοινωνίας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης – όπως έγινε τον Αύγουστο του 2021 στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοϊου – η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποιεί ποικίλες δράσεις για τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και τον κλάδο καφεστίασης και φιλοξενίας. 

Από το 2018, η Coca-Cola στην Ελλάδα πραγματοποιεί την κοινωνική, συνεργατική πλατφόρμα Zero Waste Future, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Τα τελευταία 4 χρόνια, μέσω του προγράμματος, έχουν συλλεγεί πάνω από 2.200 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών – νούμερο που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για 1.877 νοικοκυριά για ένα χρόνο  – ενώ περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί σε διάφορους Δήμους της χώρας. 

Φέτος, στο επίκεντρο του προγράμματος βρέθηκε ο κλάδος HoReCa, με τη σπουδαία μετεξέλιξη του Δικτύου Zero Waste HoReCa και τη μεταφορά του για πρώτη φορά σε ψηφιακό περιβάλλον, ώστε να βρεθούν οι πρωταγωνιστές αυτού του κλάδου ένα βήμα πιο κοντά σε τροχιά μίας zero waste κουλτούρας και να ενισχυθούν συνολικά τα ποσοστά ανακύκλωσης της χώρας.  

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, παρά τις επιπλέον προκλήσεις που επέφερε για όλους η πανδημία του COVID-19, η εταιρεία συνέχισε να στηρίζει και να επενδύει σε τοπικά προγράμματα που φέρουν την ελληνική κοινωνία στο επίκεντρο. Κι αυτό το κατάφερε, γιατί μέσα σε μια δύσκολη εποχή, επέδειξε προσαρμοστικότητα, ευελιξία και διορατικότητα, προβλέποντας τις συνεχώς εναλλασσόμενες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. 

Όλα όσα ήδη κάνει η εταιρεία στη χώρα μας, αλλά και όσα σχεδιάζει για το μέλλον έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που δεν είναι άλλος από την ελληνική κοινωνία. Για να επέλθει μία πραγματική αλλαγή, είναι πλέον σαφές ότι ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να βαδίσει σε αυτήν την πορεία και να υιοθετήσει πρακτικές που προάγουν τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους. Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, όλες οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες των ανθρώπων, απέναντι στην κοινωνία και τις επόμενες γενιές, και φυσικά απέναντι στο ίδιο το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA