Ο Χρήστος Μπαϊραμίδης είναι δημοσιογράφος στο omniatv και για τα βίντεο των άρθρων του χρησιμοποιεί το κανάλι του στο youtube GiaNtakos. Καλύπτει εδώ και πολλά χρόνια πορείες, αντιφασιστικές διαδηλώσεις και δίκες που αφορούν το αντιφασιστικό κίνημα. Χθες είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση στην οποία βρίσκεται κατηγορούμενος για τρεις ληστείες και τρεις ξυλοδαρμούς με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ένα βίντεο που είχε ανεβάσει ο ίδιος στο youtube και αναπαρήχθηκε κατά κόρον από πολλά μέσα. Στο βίντεο φαίνεται ο ξυλοδαρμός ενός χρυσαυγίτη στο περιθώριο πορείας συμπαράστασης στον τότε απεργό πείνας Κώστα Σακκά, το 2013. Έτσι ο Μπαϊραμίδης καλείται να απολογηθεί για κακουργηματικές πράξεις γιατί στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας βρέθηκε στο επίμαχο σημείο. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Popaganda κανένα άλλο στοιχείο δεν τον συνδέει με τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Τελικά η δίκη του χθες αναβλήθηκε καθώς βρισκόταν στην 15η θέση του πινακίου και νέα ημερομηνία ορίστηκε η 13η Ιουνίου. Δεδομένου ότι σήμερα συνεχίζεται το εφετείο για την Ηριάννα και τον Περικλή και αύριο εξετάζεται η αίτηση αναίρεσης για τον Τάσο Θεοφίλου, αλλά, παρακολουθώντας κανείς την εξιστόρηση της υπόθεσης από τον Χρήστο Μπαϊραμίδη, αναρωτιέται κανείς αν αυτός ο άνθρωπος αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα εφιαλτικών, καφκικών υποθέσεων που ταλανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη.
Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης σου; Είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς γιατί δεν έχει κάποια λογική βάση. Στις 29 Ιουνίου 2013 υπήρχε μια πορεία συμπαράστασης για τον Κώστα Σακκά, που τότε ήταν απεργός πείνας. Στο περιθώριο της συγκέντρωσης στο Μοναστηράκι, πριν ξεκινήσει η πορεία, ξυλοκοπήθηκε ένας χρυσαυγίτης. Άκουσα φασαρία και κατευθύνθηκα προς εκείνο το σημείο. Τράβηξα ένα βίντεο 21 δευτερολέπτων, το οποίο ανέβασα στο κανάλι μου στο youtube. Την όλη φασαρία την πρόλαβα στο τέλος της, απλώς σήκωσα την κάμερα μου και κινηματογράφησα αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα. Έγινε σχετική αναφορά στην αστυνομία και αναζητούσαν τους δράστες του περιστατικού.
Στη συνέχεια τη συνέβη; Είχα πάει στις 10 Ιουλίου 2013 να καταγράψω άλλη μία πορεία για τον Κώστα Σακκά που συνέχιζε την απεργία πείνας. Την συγκεκριμένη μέρα έγινε προσαγωγή μου στη ΓΑΔΑ γιατί βιντεοσκοπούσα τις βιαιοπραγίες της αστυνομίας και συγκεκριμένα μια επίθεση από την ομάδα Δέλτα, που δεν υπάρχει πια. Εγώ απλώς βιντεοσκόπησα το συμβάν, με προσήγαγαν στην ΓΑΔΑ, όπου με ανάγκασαν να διαγράψω το βίντεο της επίθεσης.
Το βίντεο όμως αυτό υπάρχει στο κανάλι σου στο youtube. Ακριβώς. Κατάφερα να το ανακτήσω και το ανέβασα. Σε εκείνη την προσαγωγή δήλωσα την παλιά μου διεύθυνση, εκείνη που ίσχυε τότε. Το 2013 πηγαίνει κάποιος αστυνομικός, ο οποίος ήταν ο αξιωματικός υπηρεσίας κατά την προσαγωγή μου και δηλώνει ότι ο GiaNtakos, αυτό είναι το κανάλι μου στο youtube, είναι ο Χρήστος Μπαϊραμίδης ο οποίος προσήχθη στη ΓΑΔΑ. Έκανε δηλαδή επίσημη ταυτοποίηση μου γιατί τα βίντεο μου ανεβαίνουν με ψευδώνυμο. Σε αυτό το κανάλι έχω ανεβάσει και το βίντεο από την προσαγωγή μου και ο αστυνομικός δήλωσε ότι κατά την τυχαία περιήγηση του στο διαδίκτυο διαπίστωσε ότι ο GiaNtakos και ο Χρήστος Μπαϊραμίδης είναι το ίδιο πρόσωπο.
Εσύ κρυβόσουν με το ψευδώνυμό σου; Σε καμία περίπτωση. Ποτέ δεν κρύφτηκα απλώς χρησιμοποιούσα ένα ψευδώνυμο από την παιδική μου ηλικία, το έχω από 12 χρονών.
Τι συνέβη το 2015; Ερχόντουσαν κλήσεις από τον ανακριτή στη παλιά μου διεύθυνση, αυτή που είχα δηλώσει κατά την προσαγωγή μου στη ΓΑΔΑ το 2013. Εγώ δεν τις λάμβανα κι έτσι δεν πήγα ποτέ στον ανακριτή. Αυτός είναι ο λόγος, για μένα «υποτίθεται» ότι αυτός είναι ο λόγος, που εκδίδεται ένταλμα σύλληψης εις βάρος μου. Λέω υποτίθεται γιατί θεωρώ ότι θα μπορούσαν να μου στείλουν τις κλήσεις στη νέα μου διεύθυνση, διεύθυνση που είχα δηλώσει στη φορολογική μου δήλωση, στη δουλειά μου ακόμη και στην αστυνομία, που την είχα καλέσει για τον ξυλοδαρμό ενός παιδιού από τους γονείς του και τους είχα δώσει την διεύθυνσή μου και το ονοματεπώνυμό μου. Θέλω να πω ότι δεν κρυβόμουν. Ωστόσο οι αρχές συνέχιζαν να στέλνουν κλήσεις στην παλιά μου διεύθυνση.
Τελικά; Τελικά έμαθα για την υπόθεσή μου εντελώς τυχαία τον Μάρτιο. Έμαθα τυχαία ότι κατηγορούμαι για τρεις ληστείες, τον ξυλοδαρμό που βιντεοσκόπησα αλλά και άλλους δύο που έλαβαν χώρα στο περιθώριο της πορείας, αρκετή μάλιστα ώρα αργότερα. Τα τσουβάλιασαν και τα έβαλαν όλα μαζί σε μία υπόθεση.
Κατηγορείσαι και για τον ξυλοδαρμό που βιντεοσκόπησες; Σύμφωνα με τη λογική του εισαγγελέα που συνέταξε το κείμενο εγώ με το ένα χέρι κρατούσα την κάμερα και τραβούσα βίντεο, με το άλλο χέρι κρατούσα ένα ρόπαλο, με το άλλο χέρι κρατούσα ένα κράνος. Γενικά, είχα πολλά χέρια και έκανα ταυτοχρόνως πολλές πράξεις. Είναι γελοίο όλο αυτό.
Με τις ληστείες πώς σε συνδέουν; Κατ’ αρχάς όταν λέμε ληστείες εννοούμε τα κινητά και πορτοφόλια που χάθηκαν από τους χρυσαυγίτες που ξυλοκοπήθηκαν εκείνη την ημέρα. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, κανένα απολύτως. Το μόνο που με συνδέει είναι το βίντεο των 21 δευτερολέπτων. Με ένα τεράστιο λογικό άλμα θεωρούν ότι το βίντεο αυτό πιστοποιεί ότι συμμετείχα σε όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες.
Νιώθεις ότι όλο αυτό είναι στοχοποίηση σου λόγω του καναλιού σου στο youtube; Θεωρώ ότι είναι άλλη μία απόδειξη σύνδεσης της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία. Λόγω της «τυχαίας» περιήγησης που με τόσο ζήλο έγινε, ζήλο που δεν έχει ποτέ επιδείξει σε περιπτώσεις που χρυσαυγίτες βιντεοσκοπούσαν τα θύματα τους όταν τα ξυλοφόρτωναν. Έχω στοχοποιηθεί και από την Χρυσή Αυγή και από τις Αρχές όλα αυτά τα χρόνια στη δημοσιογραφία και λόγω των αποκαλύψεων που έχω κάνει για τη Χρυσή Αυγή αλλά και των δεκάδων βίντεο που έχω ανεβάσει με ΜΑΤ, Δέλτα και άλλες ομάδες της αστυνομίας που βιαιοπραγούν επανειλημμένως κατά διαδηλωτών.
Πώς αντιμετωπίζεις τη δίκη; Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για εμένα, τόσο ψυχικό όσο και οικονομικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ένταλμα σε βάρος μου, θα μπορούσα να είχα συλληφθεί τόσα χρόνια. Μάλλον τυχαία ξέφυγα, αφού δεν κρυβόμουν: έχω καλέσει την αστυνομία, έχω ταξιδέψει, έχω βγει στο εξωτερικό. Υπάρχει αυτό το βάρος μέχρι να γίνει η δίκη, ότι μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα ανά πάσα στιγμή γι’ αυτό έχουμε κάνει μια αίτηση μετατροπής του εντάλματος σε περιοριστικούς όρους. Επιπλέον είναι μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για μένα καθώς πρέπει να βγουν τα έξοδα της δίκης καθώς μιλάμε για κακουργιοδικείο και εκεί τα παράβολα των δικηγόρων είναι ανάλογα.
Πώς έχει εκφραστεί η στοχοποίηση σου από την Χρυσή Αυγή; Από το 2006-07 όπου υπήρχαν φωτογραφίες μου σε δικά τους site και blogs γιατί καταδείκνυα με τη δουλειά μου τη συνεργασία της τότε Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, με εκδηλώσεις τους στα Ίμια και άλλα δύο-τρία βίντεο.
Σήμερα έχουμε τη συνέχεια του εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή και αύριο την εξέταση της αίτησης αναίρεσης για τον Τάσο Θεοφίλου. Νιώθεις ότι η δική σου υπόθεση είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα καφκικών υποθέσεων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια; Κάθε μέρος αγώνα, είτε γίνεται δημοσιογραφικά είτε γίνεται στον δρόμο είτε γίνεται μέσω κάποιου πολιτικού χώρου, στοχοποιείται από τις Αρχές και στο πλαίσιο της τρομοκράτησης στοχοποιούνται και τριγύρω άτομα όπως για παράδειγμα η Ηριάννα ή όπως η υπόθεση Θεοφίλου που βρέθηκε για πέντε χρόνια στην φυλακή από «φυτευτό» DNA. Έχω παρακολουθήσει στενά την υπόθεση, αν αυτό το DNA δεν ήταν «φυτευτό» εγώ είμαι ελέφαντας. Έχουμε διάφορες υποθέσεις που από μια ένδειξη μπορεί να οδηγηθεί κάποιος σε όλη αυτή την ταλαιπωρία. Στο omniatv είχαμε και παλιότερο περιστατικό με τον Αντώνη Δημόπουλο, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που βιντεοσκοπούσε και κατηγορήθηκε ότι φορούσε κουκούλα και συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που πετούσε μολότοφ.
Φοβάσαι ότι μπορεί να μην έχει καλή έκβαση η δίκη; Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να με καταδικάσει κάποιος. Δεν πάω εκεί για να κρύψω κάτι, πάω για να πω ποια είναι τα γεγονότα. Δεν θα πω ψέματα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για περαιτέρω δίωξή μου και ευελπιστώ ότι θα αθωωθώ στο δικαστήριο. Βέβαια, πάντα επιφυλάσσομαι γιατί έχουμε δει τις περιπτώσεις της Ηριάννας, του Θεοφίλου. Δεν βρίσκω καμία λογική για τη δίωξη μου, όπως λογική δεν έχω βρει και για άλλες υποθέσεις, που πρωτόδικα τουλάχιστον, έχουν καταλήξει σε καταδίκη.