«Θεωρώ ότι στο δημοψήφισμα θα έπρεπε να έχει επικρατήσει το Bremain. Φαίνεται πως είναι οριστική η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. Το μέλλον, με την νέα εξέλιξη, είναι αβέβαιο», δηλώνει λακωνικά ο Αμερικανός στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι.
Την απαισιοδοξία του Ετιέν Μπαλιμπάρ «για το μέλλον της Ευρώπης στην τρέχουσα μορφή της», μετά από τον «τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι δημοκρατικές διεκδικήσεις του ελληνικού λαού στο Δημοψήφισμα το 2015», εντείνουν «τα ηγεμονικά αντιευρωπαϊκά αισθήματα στη Βρετανία και, πάνω απ’ όλα, ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να τα χειριστούν και από τις δύο πλευρές της Μάγχης».
Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος διανοούμενος επισημαίνει αφενός «την εξαιρετική ανθεκτικότητα και ευθύτητα του ελληνικού λαού», αφετέρου «την αυξανόμενη συνειδητοποίηση σε όλη την Ευρώπη ότι η πολιτική όπως τη γνωρίζαμε έχει τελειώσει». «Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης αβεβαιότητας, αλλά όχι απελπισίας», τονίζει. «Είμαστε οι Ευρωπαίοι πολίτες, ας εκφράσουμε τις ανάγκες και τις ελπίδες μας».
«Πλήγμα για την Ευρώπη της λιτότητας και, την ίδια ώρα, μια νίκη της Δεξιάς» χαρακτηρίζει το Brexit ο Ιταλός ακαδημαϊκός και διανοούμενος Σάντρο Ματσάντρα, υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα «μιας πολιτικής δράσης και μιας αληθινής συντακτικής διαδικασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κόντρα στο μονοπώλιο της Δεξιάς στην Ευρώπη. Κάτι που ωστόσο είναι ταυτόχρονα επείγον αλλά και περισσότερο από ποτέ δύσκολο μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα».