12 φορές που «χειροκροτήσαμε» την ελληνική αστυνομία

Βίντεο από τα νησιά δείχνει αστυνομικούς να σπάνε εκδικητικά τα τζάμια των αυτοκινήτων που βρίσκουν στο διάβα τους φέρνοντας στο νου περιστατικά απίστευτης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες.  Αυτά είναι μερικά ακόμη περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που σε κάνουν να θες να προστατευθείς από αυτούς που υποτίθεται ότι σε προστατεύουν:

Ομοφοβική επίθεση των ΜΑΤ σε ζευγάρι (Αύγουστος 2019)

«Στα πλαϊνά της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ, με δύο φρουρούς που κάθονταν απ΄έξω. Εμείς, ενώ προχωρούσαμε πιασμένοι χέρι-χέρι, ακούσαμε κάποια στιγμή έναν απ΄αυτούς να λέει: “Κοίτα, τώρα περνούν κάτι παλικάρια, άλλο πράγμα.” Προσπερνώντας τους, ακούσαμε πάλι τον ίδιο αστυνομικό να λέει ειρωνικά: “Άντρακλες σκέτοι” . Εκείνη τη στιγμή, γυρνάω και τον ρωτάω: “Συγγνώμη, σ΄εμάς αναφέρεστε”; Εκείνος με τσαμπουκά μου απαντά: “Ναι ρε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;” “Αν αναφέρεστε σ΄εμάς, μάλλον υπάρχει” , του απαντώ εγώ κι εκείνος, εντελώς, ξαφνικά μου ρίχνει μια κουτουλιά. Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου. Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί. Το επανέλαβε κι ο 2ος αστυνομικός, ο οποίος άπλωσε το πόδι του μπροστά μου για να μου βάλει τρικλοποδιά. Ευτυχώς, με κράτησε ο συντροφός μου και δεν έπεσα. Περπατήσαμε γρήγορα μακριά τους σε κατάσταση ΣΟΚ. Λίγο αργότερα, έχοντας βρει κάπως την ψυχραιμία μας, πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία για να καταγγείλλουμε το περιστατικό», ανέφερε ο καταγγέλων Νίκος Σοφιανός που έκανε βόλτα στην Αθήνα μαζί με τον σύντροφο του Δημήτρη.

Αστυνομικοί διακόπτουν κινηματογραφικές προβολές του Joker κάνοντας έλεγχο για ανήλικους θεατές (Οκτώβριος 2019)

Επιστροφή σε πρακτικές 50s τότε που οι ανήλικοι έμπαιναν κρυφά να μπουν το «Δόλωμα» με τη Βουγιουκλάκη. Η υπόθεση έγινε γνωστή μέσα από επώνυμες δημόσιες καταγγελίες που αρχικά αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από αστυνομικές πηγές. Η έφοδος στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ έγινε έπειτα από τηλεφωνικές καταγγελίες ατόμων που βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την ταινία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι αστυνομικοί που μπήκαν στον χώρο του σινεμά ήταν ένοπλοι, ενώ όσοι γονείς συνόδευαν παιδιά κινδύνεψαν με κατηγορίες παραμέλησης ανηλίκου.

300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση μέσα σε χώρο διασκέδασης (Νοέμβριος 2019)

«Τρομοκρατική Επίθεση και Ομηρία από το ίδιο σου το Κράτος…. Το βράδυ του Σαββάτου ήμουν καλεσμένος να παίξω μουσική στο Steam club στην Αθήνα στο Γκάζι.  Μετά το dj set μου και ενώ έχεις πιει 2-3 ποτά και έχοντας θετικά συναισθήματα καθώς είσαι κάτω από την επιρροή της δυνατής μουσικής και τον φωτορυθμικών, γίνεται ΝΤΟΥ από δέκα άτομα μπαίνοντας με βρισιές μέσα στο μαγαζί δημιουργώντας τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Δίνοντας διαταγές όπως: γονατιστέ τωρα!! τα χέρια στα κεφάλια όλοι!!! Μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι αυτοί νομίζεις ότι γίνεται τρομοκρατική επίθεση τύπου Μπατακλάν ή είναι ληστεία τύπου τράπεζας. Νιώθοντας φυσικά τον φόβο ότι εάν κουνηθείς σε σκοτώσαν.

Περνώντας τα λεπτά συνειδητοποιείς ότι είναι της δίωξης. Για μια ώρα η εικόνα είναι μια: 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση μέσα σε χώρο διασκέδασης. Ντροπή και αποτροπιασμός. Μετά μια ώρα και μην έχοντας την δυνατότητα να μιλήσεις ούτε στον διπλανό σου, ούτε στο τηλέφωνο, ούτε να κουνηθείς, ελέγχεσαι και βγαίνεις από το μαγαζί Η εικόνα έξω η ίδια, 10 άτομα στημένα με την πλάτη στον τοίχο και τα χέρια ανοιχτά, έτοιμα σαν για εκτέλεση από τoυς Ναζί, στους γύρω δρόμους 10 αυτοκίνητα, 3 πούλμαν και γύρω στους 60 αστυνομικούς να την έχουν πέσει λες και βρήκαν την γιάφκα με τους τρομοκράτες. Μια καθαρά επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης της προσωπικής αξιοπρέπειας με στόχο τον εναλλακτικό χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής….», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσίευση στα social του dj Γιώργου Απέργη.

Αστυνομικοί επιτίθενται απρόκλητα σε φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ (Νοέμβριος 2019)

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο εκδικάστηκε η υπόθεση των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν στις 11 Νοεμβρίου 2019 στη διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο λοκ άουτ της ΑΣΟΕΕ που είχε επιβάλει η πρυτανεία. Οι φοιτητές αθωώθηκαν. Ακολουθεί διάλογος μεταξύ του συνηγόρου και του αστυνομικού όπως δημοσιεύθηκε στη e fsyn.

«Συνήγορος: Γιατί θέλατε να τον συλλάβετε;
Αστυνομικός: Μας είπε «ελάτε», αυτό είναι απειλή.
Συνήγορος: Οποιος πολίτης σάς λέει «ελάτε», τον συλλαμβάνετε; Φοβηθήκατε;
Αστυνομικός: Οχι, αλλά δεν συνεργαζόταν.
Συνήγορος: Τον χτυπήσατε;
Αστυνομικός: Πρώτα τον χτύπησα και μετά αντιστάθηκε.
Συνήγορος: Είχατε πτυσσόμενο κλομπ;
Αστυνομικός: Ναι, δεν θυμάμαι αν το χτύπησα με το πτυσσόμενο ή το κλομπ της υπηρεσίας […] Εβαλα μέσα το κλομπ γιατί δεν ήθελα να του κάνω ζημιά.
Συνήγορος: Γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί εκεί; Αν θέλουν, να κάνουν ζημιά;»

ΜΑΤ και ΟΠΚΕ αποκλείουν καφενείο στα Εξάρχεια, ξυλοδαρμός άνδρα που διαμαρτυρήθηκε (Νοέμβριος 2019)

«Προσπάθησα να φύγω για να απομακρυνθώ από τα δακρυγόνα. Ένας ματατζής μου έριξε μια κλωτσιά από πίσω κι έπεσα κάτω. Έρχονται κι άλλοι από την ίδια διμοιρία, πέφτουν πάνω μου και με βαράνε με το γκλοπ ενώ ήμουν ακινητοποιημένος. Με σηκώνουν, με κρατάνε δύο ματατζήδες από τα χέρια κι ένας με πιάνει από το σβέρκο και με ξαναγυρίζουν προς την πλατεία. Αγχώθηκα γιατί δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Εμφανίζεται μάλλον η άλλη μισή ομάδα της διμοιρίας, με πετάνε σ’ αυτούς και αρχίζει το πανηγύρι.

Σ’ όλη τη διαδρομή στην Τσαμαδού και στην Τοσίτσα με χτυπούσαν. Κάναμε δεξιά στη Μπουμπουλίνας και λίγο πριν φτάσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού ακούω τον έναν που λέει «μη τον πάτε στο Υπουργείο, έχει κάμερες, βάλτε τον εδώ πέρα». Με βάζουν σε μια γωνία κι ούτε που ξέρω πόσο με χτύπησαν, έχασα το μέτρημα. Ο ένας από αυτούς ήταν πιο τρελαμένος, μου κοπάναγε το κεφάλι στον τοίχο και προσπαθούσα να το προστατέψω. Αυτός κάποια στιγμή έδωσε εντολή να με γδύσουν. Με πέταγε ο ένας στον άλλον και προσπαθούσαν να μου βγάλουν τα ρούχα. Έδωσα μάχη να κρατήσω το εσώρουχο μου. Με πετάνε γυμνό, μόνο με το εσώρουχο στον τοίχο και ούρλιαζαν «στον τοίχο». Αρχίζουν και ψάχνουν τα πράγματα μου. Δε βρίσκουν τίποτα ούτε στην τσάντα μου, ούτε στα ρούχα μου. Βγάζει ο συγκεκριμένος την ταυτότητα μου, διαβάζει «Γούλας» και μου κοπανάει ξανά το κεφάλι. Μετά ανοίγει το πορτοφόλι μου. Βρίσκει τα χρήματα μου, λέει μια εξυπνάδα που δεν τη θυμάμαι και αρχίζει να τα σκορπάει. Το αντιλαμβάνομαι, γυρίζω και προσπαθώ να τα μαζέψω. Αυτοί χλεύαζαν και με χτυπούσαν πάλι πετώντας με ο ένας στον άλλον. Μετά από κανα πεντάλεπτο κυνηγητό και ξύλο τέτοιου τύπου, με πιάνει πάλι ο συγκεκριμένος και με κολλάει στον τοίχο. Τότε συνέβη κάτι φοβερό. Μου κατεβάζει το εσώρουχο, κολλάει από πίσω μου και φωνάζει «Έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Όποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο», καταγγέλει ο Λάμπρος Γούλας στο omniatv.

Καταγγελία 20χρονης για ξυλοδαρμό από ΜΑΤ στα Εξάρχεια (Δεκέμβριος 2019)

Μια 20χρονη κοπέλα κατήγγειλε αναίτιο ξυλοδαρμό από άνδρες της Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.  Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Έτσι όπως καθόμουν με κάτι παιδιά, φωνάζουν έρχονται οι μπάτσοι. Εγώ κάνω στην άκρη, δεν ήξερα τι να κάνω και με στριμώχνουν σε μια γωνία. Με βαράνε με τα γκλομπ, με τις ασπίδες, με κλωτσάνε. Τους λέω βοήθεια παιδιά τρέχει αίμα. Συνεχίσανε… Και μετά συνεχίσανε προς τα πάνω. Πετιόταν αίμα παντού και με βοήθησαν κάτι παιδιά να γλιτώσω».

Αναφορές για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου (Δεκέμβριος 2019)

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Δήμος Μούτσης, καταγγέλλει ότι έγινε αυτήκοος μάρτυς άγριων ξυλοδαρμών στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιδρομίου. Από την Πάτρα έρχονται αναφορές για περιστατικά άγριας καταστολής.

Αστυνομικοί ζήτησαν από φοιτήτρια να κατεβάσει το παντελόνι της πάνω στην Πατησίων (Δεκέμβριος 2019)

Όπως αναφέρει η νεαρή κοπέλα, λίγο αφότου έφυγε από τη σχολή της, αστυνομικοί τη σταμάτησαν για έλεγχο, ζητώντας της ούτε λίγο ούτε πολύ να… κατεβάσει το παντελόνι της επί της Πατησίων!

Όταν εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, υπό τα βλέμματα περαστικών, καθώς και ότι δεν υπάρχει κάποια σχετικό ένταλμα, μία γυναίκα αστυνομικός την έσυρε σε ένα μαγαζί, λίγο παρακάτω, και παρά τις διαμαρτυρίες της φοιτήτριας η αστυνομικός την ανάγκασε να κατεβάσει και το εσώρουχό της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα ΜΑΤ εισβάλλουν σε σπίτι στην οδό Ματρόζου (Δεκέμβριος 2019)

«Ήρθαν τα ΜΑΤ είπαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται», «Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα».

«Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιού μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ», η Έρση Σπαρτιώτη, σύζυγος του Δημήτρη Ινδαρέ, περιγράφει όσα έζησε αυτή και η οικογένεια της.

Αστυνομικός χαστουκίζει ανήλικο στο Μενίδι (Ιανουάριος 2020)

Σύμφωνα με το βίντεο-ντοκουμέντο, προηγείται διάλογος ανάμεσα στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ και τον ανήλικο και στη συνέχεια ο πρώτος χαστουκίζει τον δεύτερο. Στη θέα του φίλου του να πέφτει θύμα αστυνομικής βίας ο δεύτερος ανήλικος απομακρύνεται διστακτικά από το σημείο, ενώ ένας αστυνομικός φαίνεται να τον προσεγγίζει απειλητικά και να τον διώχνει.

Αστυνομικός διαπληκτίζεται με οδηγό και πυροβολεί το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του (Φεβρουάριου 2020)

Αστυνομικός, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας, βγήκε από το αυτοκίνητό του και πυροβόλησε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο το πορτ μπαγκάζ άλλου αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ο αστυνομικός, που είχε στο αυτοκίνητό του την ετοιμόγεννη γυναίκα του, διαπληκτίστηκε με οδηγό άλλου οχήματος, έπειτα από σύγκρουση των οχημάτων τους, στην περιοχή του Χολαργού και στη συνέχεια πυροβόλησε.

Ασφαλίτης τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ (Φεβρουάριος 2020)

Όπως καταγγέλλουν φοιτητές της ΑΣΟΕΕ άνδρας της ασφάλειας εισήλθε στον χώρο του Πανεπιστημίου και έβγαλε το όπλο του κατά των φοιτητών, εντός του προαύλιου χώρου. Το περιστατικό καταγράφεται στο παρακάτω βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα: 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA