Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απόβαση στο Γεράνι Town

Ίσως πήρε το όνομά της από το γεράνι που έπαιρνε νερό από το πηγάδι της οδού, ή από τα γεράνια που φύτρωναν γύρω του. Απ’ όπου και να ήταν,  η περιοχή Γεράνι κρύβει ξεθωριασμένες μνήμες μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής . Το τρίγωνο από την Ομόνοια, στο δημαρχείο των Αθηνών και ως την πλατεία Θεάτρου, ήταν κάποτε διάσημη βιοτεχνική γειτονιά δίπλα σ’αυτήν του Ψυρρή. Στην καρδιά της , η οδός Αναξαγόρα, στην οποία κάποτε στεγαζόταν το περιοδικό Ρομάντσο, σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των ελληνικών μεταπολεμικών περιόδων σε όλη τη διάρκεια της έκδοσής του, φτάνοντας στα χέρια Ελλήνων της διασποράς σε κάθε γωνιά της γης.

Η ώρα της εκφόρτωσης

Μια τυπογραφική γειτονιά. Με καταστήματα, βιοτεχνίες, πονηρά ξενοδοχεία που αποτελούσε το ιστορικό κέντρο της μεταπολεμικής Αθήνας άλλα έχασε την αίγλη της τα τελευταία χρόνια αφού στους παραμελημένους δρόμους της συγκεντρώθηκαν της γης οι απόκληροι. Το ξεχασμένο αυτό τοπίο απέχει μόλις δυόμιση χρόνια από σήμερα, αλλά όσοι ζουν εκεί το έχουν αφήσει πίσω τους.

Μελέτες έδειχναν ότι η περιοχή Γεράνι αποτελεί το πιο προβληματικό σημείο της Αθήνας, στο οποίο διαμορφωνόταν σταδιακά ένα άτυπο γκέτο. Η ομάδα του Bios που δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική παραγωγή στην Αθήνα, αναζητώντας χώρο, θεώρησε ότι το ιδιαίτερο αυτό σημείο αξίζει προσοχή και αναδιαμόρφωση, κάτι που ίσως επέφερε συνολική αλλαγή στην περιοχή. Το ιστορικό κτίριο του Ρομάντσο αποκαταστάθηκε αρχιτεκτονικά και δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος ζωντανός οργανισμός. Παράλληλα, άρχισαν ενέργειες για την απολύμανση δρόμων, απομάκρυνση της χωματερής, εγκατάσταση φώτων στους δρόμους και ήχησε ένας συναγερμός πολιτισμού και αφύπνισης που άλλαξε το σκηνικό.

Βασίλης Χαραλαμπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του bios

Θες δε θες, μπαίνοντας στο χώρο του Ρομάντσο θα συναντήσεις τον Βασίλη Χαραλαμπίδη που βρίσκεται πίσω από όλες τις δραστηριότητες του bios.  «Τον πρώτο χρόνο που ήμασταν εδώ ήταν μια κόλαση, οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, πέταγαν τις σακούλες με τα σκουπίδια απ’ το παράθυρο και οι Έλληνες γείτονες φοβούνταν να μεταφέρουν τις δικές τους στους κάδους. Με τον καιρό, καταφέραμε να λύσουμε τέτοιου είδους θέματα ». Η καθαριότητα απέκτησε διάρκεια και σημασία, οι κάτοικοι άρχισαν να ανοίγουν παράθυρα, η γειτονιά έγινε ανθρώπινη και το Ρομάντσο άρχισε να λειτουργεί ως μια «θερμοκοιτίδα με επίκεντρο την πραγματική καθημερινότητα στην πόλη».

Indian Restaurant

Εκτός του ότι στηρίζει και στεγάζει προσπάθειες νέων δημιουργών στο ξεκίνημα τους, ο χώρος λειτουργεί και σαν κοινωνικό κέντρο της περιοχής. Φιλοξενεί τις εκλογές της πακιστανικής κοινότητας, εταιρικές παρουσιάσεις, προεκλογικές γιορτές και δραστηριότητες που βάζουν τους κατοίκους σε ένα «ντόμινο γειτονιάς», τους αποκόβουν από την τάση απομάκρυνσης απ’ τις μειονότητες και προσδίδουν στο Γεράνι πυρήνα και χαρακτήρα ομαδικό.

Χρύσα Βλαχοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Αυτό προσπαθεί να πετύχει και το τριήμερο πρόγραμμα «Γεράνι», που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην περιοχή και με αφετηρία το Ρομάντσο, έχει θέμα τη γειτονιά και την επικοινωνία της. «Να περπατήσουμε εκεί που δε θα περνάγαμε υπό άλλες συνθήκες», σημειώνει η Χρύσα Βλαχοπούλου- press officer & μέλος της δημιουργικής ομάδας του Bios, λίγο πριν μας κάνει ένα «pre-open day», ξεναγώντας μας στο κτίριο αλλά και στην περιοχή που διασταυρώνονται δράσεις και πολιτισμοί. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τριήμερο ανοιχτό φεστιβάλ που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην στη γειτονιά του Γερανίου. Ξεκινώντας απ’ το κτίριο του Ρομάντσο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δημιουργικές επιχειρήσεις του που ανοίγουν τα γραφεία τους (open studio) και με οδηγό το χάρτη της περιοχής να εξερευνήσουν ευρύτερα σημεία της που ίσως να μην είχαν φανταστεί. Νέες και δημιουργικές ομάδες της πόλης, παρουσιάζουν στα πλαίσια της «Δημιουργικής γειτονιάς» ποικίλες δράσεις ανοιχτές προς το κοινό, όπως γυμνστική στο δρόμο, μπάσκετ στην ταράτσα του Ρομάντσο, συζητήσεις, συναυλίες και γρανίτες που θα σας παγώσουν τα μυαλά.

Foolish Designers.

Μέσα απ’ το ενδιαφέρον project, όπως μας αναφέρει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, «ο κόσμος θα περπατήσει και θα γνωρίσει τη γειτονιά, τα μικρά στέκια με τα φανταστικά πρoϊόντα της και θα εντάξει όλες τις επιχειρήσεις στον ιστό των δράσεων της. Ένα επόμενο βήμα, θα ήταν η κοινή αντιμετώπιση της ανθρωπογεωγραφίας που απαρτίζουν τη γειτονιά». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση στην οποία ο επισκέπτης θα απολαύσει κούρεμα ή ξύρισμα στα παραδοσιακά Βangladeshi & Pakistani Barbers, χαρακτηριστικό στοιχείο της κουλτούρας των χωρών, μια διαδικασία θρησκευτική.

Bangladeshi & Pakistani Barbers στη γειτονιά

Bγαίνοντας απ’ τα γραφεία του κτιρίου Ρομάντσο, έχεις μια την αίσθηση ότι η δημιουργικότητα, η έμπνευση και η εργατικότητα μπορεί και να περισσεύει. Συνεχίζοντας τη βόλτα στην οδό Γερανίου και στα γύρω στενά, βλέπεις κρυμμένα μεσοπολεμικά κτήρια ανάμεσα σε πολυκατοικίες, μεγάλα οικοδομήματα αλλά και σπίτια εγκαταλειμμένα, πρώην βιοτεχνίες. Σταματάς στην «Αθηναία», το ιστορικό πολυκατάστημα της Αθήνας για vintage lovers που εδώ και 10 χρόνια έχει μεταφερθεί στην περιοχή και στο οποίο θα στηθεί για δύο ημέρες ένα pop-up shop με τα brands Εuangelia, Lommer και Αἱρῶ , διαθέσιμα προς πώληση.

Περπατώντας λίγο ακόμα , συναντάς μια ολόκληρη πολυπολιτισμική κοινότητα, που ζει συχνά σε άθλιες συνθήκες, εργάζεται, παρατηρεί και πολλές φορές συμμετέχει στη «γειτονιά». Οι εξωτικές μυρωδιές απ’ τις στοές και τα πολυεθνικά εστιατόρια , μη Ελλήνων- Αθηναίων, σίγουρα θα σου τραβήξουν την προσοχή, όσο και οι άνθρωποι. Πριν τελειώσεις αυτό το ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο, φρόντισε να χαθείς όσο πιο πολύ μπορείς.

H είσοδος του Ρομάντσο.
Ινδικό ρεστοράν
Το φαστφουντάδικο του Raja Jee.
Στοά στην Πλατεία Θεάτρου
Αραβικό μπακάλικο.
Τυπική πολυκατοικία της περιοχής.
Όλα στο μαντέμι.
Το καφενείο της γειτονιάς.
Μούρες της περιοχής.
Τυπική πολυκατοικία της περιοχής.
Μάνα και παιδιά ξεκουράζονται στο αμάξι.
Τ' απαραίτητα δορυφορικά πιάτα.
Το απαραίτητο διάλειμμα.
Βιομηχανικά κτήρια που πλέον χρησιμοποιούνται σαν γραφεία και σπίτια.
Στην Αγορά του Αλ Χαλίλι.
Bangladeshi & Pakistani Barbers στη γειτονιά
Ο τυπικός μανάβης.
Κινητό φυτώριο.
Γεράνι από ψηλά.
«Θερμοκοιτίδα» στο Ρομάντο.
Στιγμή δημιουργικότητας.
Αυτό.

Γεράνι 2015 – Δημιουργική γειτονιά οpen studios, συζητήσεις, εκθέσεις, βόλτες, φαγητό, γυμναστική, πάρτι Ρομάντσο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

οpen studio days

Σάββατο 13 Ιουνίου | 13.00 – 21.00
Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.00 – 18.00
Το δεύτερο Open Studio Days της θερμοκοιτίδας του Ρομάντσο! Οι δημιουργικές επιχειρήσεις που στεγάζονται στο κτίριο ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό. Το κάθε γραφείο προετοιμάζεται για να παρουσιάσει τη δραστηριότητα του στους επισκέπτες των Open Studio Days.

Οι ΑθηΝέοι στην Αθηναία! (Αthenee Pop-up shop)
Εuangelia, Lommer, Αἱρῶ       Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου

We are… opening up!
Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 – 16.00

To DIDEE ανοίγει το γραφείο του και μας δείχνει τη δουλειά του.

συζητήσεις – παρουσιάσεις :

Τake Over project – παρουσίαση
Δημιουργική ομάδα BIOS
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 16.30
Vouliwatch – παρουσίαση, Αντώνης Σβαρτς
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 19.00 – 20.00

Το κέντρο της Αθήνας  σήμερα – ανοιχτή συζήτηση
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 20.00

Τι γνωρίζεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;
Διαδραστικό – εκπαιδευτικό παιχνίδι από την Generation 2.0 RED  

Σάββατο 13 Ιουνίου | 19:00-20:00

Introducing ATHENS PLAYGROUND
Κυριακή 14 Ιουνίου | 18.00 – 19.30

πάρτι – μουσική στη γειτονιά :

Athens Boogie – Swingtastic Rock n’ Roll party on the street!
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 22.00

Secret location, secret party!
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 00.00

Οι μουσικοί παίζουν μουσική!
Σάββατο 13 Ιουνίου | 17.00 -22.00

MEET-UP του DOC TV  

Σάββατο 13 Ιουνίου | 22.30

γυμναστική, αγώνες, παιχνίδια :
Urban Terraceball
Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 -21.00

Social Fitness Outdoors!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 16.30 – 17.30

Introducing Social Bounce!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 15.00 – 16.00

Social Yoga Outdoors! 
Κυριακή 14 Ιουνίου | 11:30 – 13:00

Hoop Dance Flow Outdoors!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.30 – 14.30

Έκθεση των συμμετεχόντων στα εργαστήρια του Depression Era – Depression Era

Σάββατο 13 Ιουνίου & Κυριακή 14 Ιουνίου |12.00 -21.00

φαγητό και βόλτες στο Γεράνι :

Ομάδες και νέες εταιρείες που διοργανώνουν και ειδικεύονται στις ξεναγήσεις στην Αθήνα, μας προσφέρουν μια σειρά από περιπάτους με αφετηρία το Ρομάντσο, ειδικά σχεδιασμένους και οργανωμένους για το διήμερο. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή για μια διαφορετική εμπειρία – ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας!
*’Όλοι οι περίπατοι θα ξεκινούν από το Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5.

Περιήγηση Εντός Στοάς  

Σάββατο 13 Ιουνίου | 12:00 – 13:30

Instagram photowalk με την ομάδα Greek Instagram Events
Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 – 18.00

Σημείο έναρξης: Ρομάντσο

Φωτογραφικό σεμινάριο από την Big Olive
Σάββατο 13 Ιουνίου | 18.00 – 20.00

Athens Exotica Food, debop
Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 – 21.00

Athens Traditional Food, BIOS
Σάββατο 13 Ιουνίου | 10.00 – 17.00

Athens Gerani Food market, BIOS
Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 -17.00

Bangladeshi & Pakistani Barbers, BIOS
Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 -21.00

*Γεράνι, η περιοχή του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ Γεράνι πιο αναλυτικά , εδώ

Έλλη Στεργίου

Share
Published by
Έλλη Στεργίου