Αυτό το tweet-ερώτηση του δημοσιογράφου Διονύση Βυθούλκα ήταν που άφησε την τελευταία γεύση απο την τουϊτερική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το χθεσινό απόγευμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαδικασία είχε ως εξής: Η συντακτική ομάδα που αποτελούσαν οι @YBoyio, @fotisk, @stratosathens, @sotomi, @galaxyarchis, @Jaquoutopie και @doleross
συνέλεγε real-time κι έθετε τις ερωτήσεις του κοινού στον @atsipras μέσα απο το hashtag #asktsipras. H συντακτική ομάδα βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο, εκτός του χώρου της συνέντευξης, ενώ μαζί του ήταν κι ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης που απεύθυνε τις ερωτήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συντόνιζε την διαδικτυακή συζήτηση.
Απο νωρίς το απόγευμα στον τρίτο όροφο της Κουμουνδούρου είχαν βρεθεί αρκετοί δημοσιογράφοι, ξένων κυρίως μέσων, που ήρθαν για να παρακολουθήσουν αυτή την – ασυνήθιστη για τα ελληνικά προεκλογικά δεδομένα – συνέντευξη. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η κουβέντα τα τουΐτ είχαν ήδη ξεπεράσει τα 10.500. Ήδη απο το δεύτερο ερώτημα τέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών, στη συνέχεια του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης, το δυσλειτουργικό-και-μη-φιλικό προς τον πολίτη Δημόσιο, οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας, ο νόμος Διαμαντοπούλου και τα πανεπιστήμια, το μεταναστευτικό, η αστυνομία και η καταστολή, η βιβλιοφιλία (!), η υιοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια, η δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, η άδεια του Mall, οι εταιρείες που χρωστάνε στο κράτος, τα κανάλια, το GRexit, οι φυλακές τύπου Γ’, το @kolastirio και διάφορα άλλα που μπορεί κανείς να δεί στο λογαριασμό της @AvgiOnline.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ευδιάθετος και φάνηκε πρόθυμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση της διαδικτυακής συζήτησης, προσπαθώντας να απαντήσει σε όσες περισσότερες ερωτήσεις γινόταν. Αμήχανος σχετικά με την διαδικασία (ή ίσως όχι δεινός χρήστης του twitter), στην αρχή ρώτησε αν εκείνοι που του απευθύνουν ερωτήσεις είναι «τηλεθεατές ή χρήστες» κι έτσι, άθελά του, έθεσε τον προβληματισμό για το αν ήταν σωστά στημένο αυτό το σκηνικό που εκτός απο τις δεκάδες κάμερες, το τηλεοπτικίστικο μοτίβο του πάνελ και το δίπολο δημοσιογράφος – πολιτικός θύμιζε έντονα τηλεοπτική συνέντευξη εκπομπής. Το συνολικό κλίμα όμως δε θύμιζε καθόλου μια συνηθισμένη συνέντευξη, γιατί εκτός του τεράστιου εύρους των θεματικών για τις οποίες ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας (κάτι που του άρεσε γιατί ήταν «ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που δεν μου τις κάνουν ποτέ»), η προσπάθεια να καλυφθούν όσες περισσότερες ήταν δυνατόν ενίσχυσε τη ζωντάνια κι αφαίρεσε από την ουσία.
Του άρεσε που δεν ρωτήθηκε επανειλημμένα «που θα βρείτε τα λεφτά;» όπως επιμένουν οι εγχώριοι δημοσιογράφοι κι έκανε πλάκα πως σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να κλειδώσουμε μέσα τους παππούδες και τις γιαγιάδες αλλά να τους αφήσουμε να ψηφίσουν γιατί «τώρα θα ψηφίσουν για το μέλλον των εγγονιών τους». Αν όμως τα εγγόνια είναι gay ή λεσβίες τότε είναι «δύσκολο θέμα η υιοθεσία απο ομόφυλα ζευγάρια», όπως είπε σε μια αμήχανη στιγμή. Ούτε το μεταναστευτικό είναι «πρόβλημα», ενώ πολύ φοβόμαστε ότι «ο διάλογος για τον εξορθολογισμό της σχέσης κράτους-εκκλησίας» σημαίνει πολύ απλά παράδοση στις ορέξεις των αρχιεπισκόπων. Έτσι, προέκυψαν και τα αντίστοιχα σχόλια, όπως αυτό το tweet…
Λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας είπε «εγώ κάθομαι κι άλλο, έχει πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση». Το πιo ενδιαφέρον στοιχείο της ήταν αυτή η χαοτική μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο, κάτι που δε θύμιζε «συνέντευξη σε γλάστρες». Έτσι χαρακτήρισε το διάγγελμα-συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ, κάνοντας παράλληλα πλάκα και λέγοντας πως περίμενε απο το ελληνόφωνο twitter να του κάνει πιο «τρολλίστικες» ερωτήσεις αλλά και ίσως πιο καθημερινές π.χ. για την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο.
Παρά τα όποια μικρά προβλήματα στο τεχνικό κομμάτι και τα διάφορα θέματα που απέφυγε η συντακτική ομάδα όπως η νομιμοποίηση της κάνναβης, η Χρυσή Αυγή και η θεσμική αντιμετώπιση των νεοναζί, τα σκάνδαλα τύπου #baltakos_gate και η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, η τουϊτερική συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα θετικό βήμα στο πως πρέπει οι σύγχρονοι πολιτικοί να αντιμετωπίζουν τον δημόσιο διάλογο και την κοινωνική δικτύωση. Το twitter που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανα την υφήλιο έχει αποδειχτεί εργαλείο ενημέρωσης που προκαλεί πολιτικές αλλαγές, μπορεί με τον σωστό χειρισμό να δώσει αμεσότητα στον τυποποιημένο πολιτικό λόγο και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να το έχει κατανοήσει. Άλλωστε, πολύ θετικά σχολιάστηκε και η αυτοσαρκαστική αφίσα με την οποία επικοινωνήθηκε η χθεσινή συνέντευξη και θέλησε να διασκεδάσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις άφησαν τα περιστέρια στην πρόσφατη γιορτή των Θεοφανείων.
Για την ιστορία, το #asktsipras, την στιγμή της συνέντευξης έγινε το 3o trending topic παγκοσμίως, και παρέμεινε εκεί για όλη την διάρκεια της συνέντευξης με συνολικά 32.000 τουΐτ. Κι αυτό λέει πολλά.