Αυτοί είναι οι πραγματικοί «Χριστοί»

Η ημερομηνία γέννησης του Ιησού είναι καθαρά συμβολική. Οι βιβλικές ενδείξεις τοποθετούν τη γέννησή του, περίπου στα μέσα του φθινοπώρου. Μέχρι το 2ο αιώνα μ.Χ. δεν γιορτάζονταν καν και μόνο τότε άρχιζαν να εξετάζονται πιθανές ημερομηνίες που θα την παγίωναν ως γιορτή. Τελικά κατά το 4ο αιώνα μ.Χ. και αφού είχαν διατυπωθεί πολλές ημερομηνίες, καταργήθηκαν και ως επίσημη μέρα εορτασμού της γέννησης του Θεανθρώπου, θεσπίστηκε η 25η Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την ειδωλολατρική γιορτή των Σατουρναλίων προς τιμή του θεού Κρόνου, τα γενέθλια του Μίθρα και τα Μπρουμάλια, τον εορτασμό της μικρότερης μέρας του χρόνου. Σύμφωνα με την άποψη των χριστιανών η συγκεκριμένη ημέρα, δίνει την ιδέα της αναγέννησης του κόσμου μέσω του χριστιανισμού, ξεπερνώντας της άλλες θρησκείες. Αρκετούς αιώνες αργότερα και αφού τα Χριστούγεννα έγιναν η εμπορικότερη γιορτή του έτους, γεννήθηκαν κάποιοι ακόμα διάσημοι «Μεσσίες» που μπορεί να μην εγκαθίδρυσαν τη βασιλεία των ουρανών επί της γης, αλλά το έχουν αφήσει το στίγμα τους.

1. Annie Lennox – τραγουδίστρια των Eurythmics

H Annie Lennox γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1954 στη Σκωτία.  Σπούδασε στο Royal Academy of Music του Λονδίνου και στα 80’s γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το συγκρότημα Eurythmics, που απαρτίζονταν από την ίδια και τον David A. Stewart. Ποιος δεν έχει ζηλέψει το ανδρόγυνο στυλ της. Ποιος δεν ξέρει απ’ έξω νεράκι τους στίχους του “Sweet Dreams (Are Made of This)” ;


2. Dido – τραγουδίστρια

Όταν τα παιδάκια τραγουδούσαν χαρμόσυνα τα καλάντα στο Λονδίνου, το 1971, γεννίοταν η Dido Florian Cloud de Bounevialle O’Malley Armstrong ή πολύ απλά Dido. Σάρωσε με το ντεμπούτο άλμπουμ της, No Angel (1999), το οποίο πούλησε 21 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, και κέρδισε διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου το Βραβείο MTV Europe Music Πρωτοεμφανιζόμενης, δύο Βραβεία NRJ Πρωτοεμφανιζόμενης και Καλύτερου Άλμπουμ και δύo Βραβεία Brit Καλύτερης Βρετανίδας και Καλύτερου άλμπουμ.


3. Armin van Buuren

Ο διάσημος Ολλανδός μουσικός παραγωγός γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του ’76 στο  Leiden της Ολλανδίας. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική μόλις από τα 14 του, η ραδιοφωνική του εκπομπή “A State of Trance”, έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια ακροατές την εβδομάδα και μεταδίδεται σε 74 χώρες πάνω από 150 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει χριστεί πολλές φορές ως ο νούμερο ένα DJ στον κόσμο.


4. Chris Kamara – ποδοσφαιριστής / παρουσιαστής – αναλυτής

Στις 25 Δεκεμβρίου 1957, γεννήθηκε και ο διάσημος ποδοσφαιριστής, Chris Kamara. Ο Βρετανός μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στην Portsmouth και μετά το τέλος αυτής, τον Απρίλιο του 1998, έγινε παρουσιαστής του Sky Sports


5. Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης – αυτοκράτορας

Πριν αποφασιστεί ακόμα πότε και αν θα γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, πρόλαβε και ξεμύτησε ο Ο Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης Βατάτζης, αυτοκράτορας των Ρωμαίων, γιος του αυτοκράτορα της Νίκαιας, Θεόδωρου Β΄ Λάσκαρη Βατάτζης. Ο Θεόδωρος Β’ Δούκας Βατάτζης πέθανε τον Αύγουστο του 1258. Ο Ιωάννης ήταν τότε μόλις οκτώ ετών. Για τον λόγο αυτό ο πατέρας του είχε φροντίσει να αναθέσει την επιμέλεια του κράτους και την φροντίδα του ανήλικου γιου του στον πατριάρχη Αρσένιο Αυτωρειανό και τον πρωτοβεστιάριο Γεώργιο Μουζάλωνα. Η απόφαση αυτή του Θεόδωρου Λάσκαρη είχε δυσαρεστήσει τον στρατηγό Μιχαήλ Παλαιολόγο ο οποίος είχε την υποστήριξη του στρατού και πολλών ευγενών. Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Θεόδωρου, ο Μουζάλων δολοφονήθηκε από τους στρατιωτικούς και ο Παλαιολόγος έλαβε τον τίτλο του δούκα, ως κηδεμόνας του ανήλικου Ιωάννη. Μέσα σε τέσσερις μήνες ο Παλαιολόγος κατόρθωσε να προαχθεί σε δεσπότη και τέλος τιτλοφορήθηκε συμβασιλέας του Ιωάννη. Η στέψη έγινε την 1η Ιανουαρίου 1260. Με απαίτηση του Παλαιολόγου στέφθηκε μόνον αυτός αυτοκράτορας, ο δε Ιωάννης αποφασίστηκε να στεφθεί αργότερα όταν θα ενηλικιωνόταν. Σκληρή η ζωή στο Βυζάντιο, τι να πεις… 


6. Ισαάκ Νεύτων – φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος

Χριστούγεννα γεννήθηκε και ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής, Σερ Ισαάκ Νεύτων. Ναι, αυτός που πρέπει να κατηγορείς για εκείνο το 14 στη Φυσική και που διάλεξες θεωριτική κατεύθυνση.  Ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου, αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» – που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά-. Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.


7. Louise Bourgeois – εικαστικός

Η Louise Bourgeois υπήρξε μια μοναδική καλλιτέχνις από κάθε άποψη. Γεννήθηκε στο χριστουγεννιάτικο Παρίσι το 1911. Θρυλική μορφή στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, επιδόθηκε ακαταπόνητη στην ανανέωση των εκφραστικών της μέσων σκάβοντας ολοένα και βαθύτερα στο χώρο του ασυνείδητου. Στο έργο της επανέρχονταν επίμονα θέματα όπως η παιδική ηλικία, η δύσκολη ενηλικίωση, η σεξουαλικότητα ή ο φόβος της φθοράς και του θανάτου.


8. Noël – Κόμισσα του Ροθ

Γεννήθηκ στην Αγγλία τα Χριστούγεννα του 1878. Είναι μια από τους επιζήσαντες του ναυαγίου του Τιτανικού. Παρ’ ότι Κόμισσα, η Νοέλ Λέσλι, που επιβιβάστηκε στη σωστική λέμβο No. 8, βοήθησε στο κουπί, βοήθησε να ανέβουν και άλλοι στη λέμβο και φρόντισε τους επιβάτες τρίτης τάξης. Στην ταινία του James Cameron την υποδύθηκε η ηθοποιός Pandora Colin.


9. Humphrey Bogart – ηθοποιός

Ο θρύλος των αστυνομικών ταινιών μυστηρίου της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1899.  Βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλο για την ερμηνεία του στην ταινία  Η βασίλισσα της Αφρικής, ο Bogart παντρεύτηκε τέσσερις φορές, την τελευταία με την συμπρωταγωνίστριά του στο φιλμ “Η σειρήνα της Μαρτινίκα“, Lauren Bacall , που ήταν μικρότερη του κατά εικοσιπέντε χρόνια. Θα θυμόμαστε πάντα τις ξεχωριστές ερμηνείες του, στη διαχρονική  Καζαμπλάνκα  και “Το Γεράκι της Μάλτας”. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει πρώτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.


10. Hanna Schygulla – ηθοποιός / τραγουδίστρια

Η Hanna Schygulla γεννήθηκε στο Königshütte (που σήμερα ανήκει στην Πολωνία), από Γερμανούς γονείς, τα Χριστούγεννα του 1943 και είναι εμβληματική ηθοποιός του νέου γερμανικού σινεμά. Το όνομα της είναι συνδεδεμένο με αυτό του Rainer Werner Fassbinde. Μαζί ιδρύσανε το Αντι-θέατρο αλλά και έκαναν μερικές πολύ σημαντικές ταινίες όπως τα Effie Briest, Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν, Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ και Lili Marleen


11. Íngrid Betancourt – πολιτικός

Χριστούγγεννα 1961, γεννιέται η Κολομβιανή πολιτικός Íngrid Betancourt. Μπήκε στην πολιτική το 1990. Γρήγορα εξελέγη βουλευτής και μετά γερουσιαστής. Πέντε χρόνια αργότερα ήταν υποψήφια για την προεδρία της χώρας με το δικό της «Πράσινο Κόμμα- Οξυγόνο». Η επιμονή της να μπει, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της, στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη την οποία λυμαίνονταν οι αντάρτες των FΑRC, οδήγησε στην ομηρεία της. Μετά την απελευθέρωσή της το 2008, μοιράζει τη ζωή της σε δύο πόλεις,τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.


12. Justin Pierre James Trudeau – Πρωθυπουργός Καναδά

Ο Justin Trudeau γεννήθηκε στις τα Χριστούγεννα του 1971, στην Οτάβα, τότε που τίποτα ακόμη δεν προμήνυε ότι θα γίνει ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός του Καναδά μετά τον Τζο Κλαρκ. Στις εκλογές του 2008 εξελέγη μέλος της Καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια του Παπινό. Το 2009 ορίστηκε ως σκιώδης υπουργός Νεολαίας και Πολυπολιτισμικότητας, ενώ την επόμενη χρονιά ορίστηκε ως σκιώδης υπουργός Νεολαίας, Υπηκοότητας και Μετανάστευσης. Το 2011 ορίστηκε ως σκιώδης υπουργός Μετα-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Ερασιτεχνικού Αθλητισμού. Το 2013, εξελέγη αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος του Καναδά, ενώ ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 2015, όπου το κόμμα κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στην Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων. Στις εκλογές αυτές, το Φιλελεύθερο Κόμμα σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο σε έδρες που έχει σημειωθεί ποτέ σε εκλογές στον Καναδά, καθώς ο αριθμός των εδρών του ανήλθε στις 184 από τις 36 που είχε πριν τις εκλογές.

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη