Δεν χρειάζονται πολλές λέξεις όταν μιλούν οι αριθμοί. Ας δούμε λοιπόν τι αποκαλύπτουν για το 2015:
1 βαθμός Κελσίου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2015 ήταν ο θερμότερος χρόνος που έχει ποτέ καταγραφεί, με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή 1880-1899. Στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης συνετέλεσε και το καιρικό φαινόμενο El Nino, που οδήγησε σε έναν πολύ θερμό Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΠΜΟ.
9,6%
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Ακόμη σημαντικότερη δείχνει αυτή η επιτυχία, αν παρατηρήσει κανείς τους απόλυτους αριθμούς. Συγκεκριμένα, παρά την ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες, υπολογίζεται ότι 1,2 δισεκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας σε σχέση με το 1990.
43%, ή αλλιώς 54 εκατ. δολάρια
Όλα έβαιναν καλώς για την Volkswagen, το καμάρι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που φιλοδοξούσε να γίνει το νούμερο ένα στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου. Το σκάνδαλο ωστόσο που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβρη γύρω από τα παραποιημένα στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων της Volkswagen προκάλεσαν μία άνευ προηγουμένου κρίση στους κόλπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που είδε την μετοχή της να χάνει σε δύο εβδομάδες το 43% της αξίας της. Σε απόλυτους αριθμούς: 54 δισεκατομμύρια δολάρια.
2015
Τον Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν τοπικές εκλογές στη Σαουδική Αραβία. Ήταν η πρώτη φορά που το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας παρέσχε στις γυναίκες τα πολιτικά δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Έτσι η Σαουδική Αραβία έγινε η τελευταία χώρα στον κόσμο -εξαιρουμένου του Βατικανού– στην οποία εισήχθη η καθολικότητα της ψήφου και για το γυναικείο πληθυσμό.
https://twitter.com/HatoonALFASSI/status/675562642988249088
960.000
Σχεδόν σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πρόσφυγες που επιχείρησαν το 2015 να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με μία δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο The Migrant’s File, 31.715 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 έως και το Δεκέμβρη του 2015, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο. 425.035 πρόσφυγες έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους από τη Μέση Ανατολή, με σκοπό να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ή την εκδίωξη από αντιδημοκρατικά καθεστώτα, έχουν ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των προσφύγων που προκάλεσε ο πόλεμος στη Βοσνία.
60.000.000
Σύμφωνα με αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για πρώτη φορά το 2015 ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια όσοι διώκονται από τις πατρίδες τους ή τις έχουν εγκαταλείψει ως πρόσφυγες. Το παραπάνω ισοδυναμεί με έναν πρόσφυγα ανά 122 ανθρώπους. 34 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εκτοπιστεί εντός της επικράτειας της χώρας τους, ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν προστασία και άσυλο εκτός συνόρων. Μόνο οι Σύροι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.389.735. 2,3 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στην Τουρκία, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εγκατεστημένοι στο Λίβανο.
2.411
Σε κάτι λιγότερο από 2,5 χιλιάδες υπολογίζονται οι μουσουλμάνοι πιστοί που έχασαν τη ζωή τους την 24η Σεπτεμβρίου στη Μέκκα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Περί τον αριθμό αυτό εκτιμά τους νεκρούς και το Reuters, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που ανακοίνωσε επίσημα η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των θανόντων έφτασε τους 769. Σε περίπου 2 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μουσουλμάνοι που επισκέπτονται για θρησκευτικούς λόγους τη Μέκκα.
61,31%
Ήταν το ποσοστό του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, με το οποίο ο ελληνικός λαός και ο «πρωθυπουργός χωρίς γραβάτα» απέρριψαν τις απαιτήσεις των δανειστών. Μετά την θριαμβευτική εκλογική νίκη, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τους πιστωτές και, παρά την αντίθεση τόσο του ίδιο όσο και του λαού σε όσα οι τελευταίοι απαιτούσαν, αναγκάστηκε να αποδεχθεί τους όρους του τρίτου μνημονίου.
897.000.000
Στην αρχή και το τέλος του 2015: δύο φορές μέσα στη χρονιά το Παρίσι και οι πολίτες του έπεσαν θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Σύμφωνα με την Google, το Charlie Hebdo και το Παρίσι ήταν οι λέξεις που αναζητήθηκαν περισσότερο παγκοσμίως για την εύρεση ειδήσεων. Συγκεκριμένα. οι παραπάνω λέξεις αναζητήθηκαν στο Google 897 εκατομμύρια φορές. Εξαιτίας της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, η Ελλάδα βρέθηκε στην 7η θέση της σχετικής λίστας.