Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα indie σάουντρακ όλων των εποχών. Ακούστε τα.

What came first? The soundtrack or the movie? Παραφράζοντας τον Rob Gordon από το High Fidelity, ένα φιλμ με – ναι, σωστά μαντέψατε – υπέροχο σάουντρακ, σας βάζουμε στο κόλπο της χορταστικής (και δίκαιης) λίστας που έφτιαξε το Dazed & Confused με τα δέκα καλύτερα indie σάουντρακ όλων των εποχών. Μερικές φορές, η μουσική επένδυση μιας ταινίας είναι κι ο λόγος που την αγαπάς ή αποτελεί μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις καλλιτέχνες και μουσικά είδη που αγνοούσες μέχρι τώρα. Πόσες φορές δεν έχουμε συνδέσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι με μια σκηνή που την απογείωσε; Πόσο ίδιο θα ήταν π.χ. το Pulp Fiction αν δεν συνδεόταν το τριπάρισμα της Ούμα Θέρμαν/ Μία Γουάλας με το “Girl You’ll Be A Woman Soon” των Urge Overkill;

Να πέσει το top-10 παρακαλώ…

The Virgin Suicides (1999)

Τα πέντε πανέμορφα κορίτσια που ζουν υπό τη σκιά της αυταρχικής και θρησκόληπτης μητέρας τους και του ιδιαίτερα απαθούς πατέρα, αφήνουν τον επίγειο και γεμάτο απογοητεύσεις κόσμο με τη συνοδεία των Air, του γαλλικού διδύμου που ξέρει πως να φτιάχνει όνειρα με νότες. Η ταινία της Sofia Coppola, Αυτόχειρες Παρθένοι (βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδης), που έσκασε λίγο πριν τη δύση της δεκαετίας του ’90, άλλαξε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αλλάζει την ζωή όσων τη βλέπουν για πρώτη φορά. Οι Air συνέβαλλαν κατά πολύ εφευρίσκοντας ένα νέο ήχο για την ασφυξία, έναν ήχο που μοιάζει βγαλμένος από όνειρο. Οι ίδιοι μιλώντας στο Dazed & Confused για το σάουντρακ, είχαν πει: «Πιστεύουμε ότι η ουσία του σάουντρακ είναι ο ενθουσιασμός με τον θάνατο και με την αίσθηση ότι εγκαταλείπεις το σώμα σου και πλέον ελεύθερος είσαι απελευθερωμένος από των κόσμο των ενηλίκων που μισείς».  


Drive (2011)

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του neo-noir του  Nicolas Winding Refn είναι το σάουντρακ.  Η ταινία πέρασε στο ευρύ κοινό τον Kavinsky και το “Nightcall” που έγινε instant hit, αλλά και μια ευρεία συλλογή από διαμαντάκια της ηλεκτρονικής μουσικής όπως το “Under Your Spell” των Desire και τις ατμοσφαιρικές συνθέσεις του Cliff Martinez. 


Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Η ταινία που έκανε ακόμη και τα αγόρια να κλάψουν (πριν το Ημερολόγιο έστω), θα ήταν ίσως λιγότερο εμβληματική σήμερα, αν δεν υπήρχε ο Beck και η αξεπέραστη διασκευή του στο “Everybody’s gotta learn sometimes”. Όσες φορές και να το ακούσεις, το σφίξιμο στο στομάχι είναι το ίδιο, για όλα εκείνα (ή μάλλον εκείνους) που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Ίσως το πιο εμβληματικό όλων των εποχών, μάλιστα και βραβευμένο με Όσκαρ. 


Trainspotting (1996)

Η εναρκτήρια σκηνή της ταινίας του Danny Boyle επανακαθόρισε στο μυαλό μας το “Lust For Life” του Ιggy Pop ως το σάουντρακ της αγωνίας μιας γενιάς που αρνείται να μπει σε κοινωνικά καλούπια. Ο κινηματογραφικός πλέον θρύλος (του οποίου το sequel αναμένεται μέσα στο 2016) ντύνεται ωστόσο με μερικά ακόμα αριστουργήματα, όπως το υποτιμημένο “Sing” των Blur και το “Perfect Day” του Lou Reed. 


Spring Breakers (2013)

Το τελευταίο φιλμ του Harmony Korine που έβαλε ταφόπλακα στην ντισνεϊκή αθωότητα της Selena Gomez κι απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο ευέλικτος είναι ο James Franco, έγινε διάσημο για μια συγκεκριμένη σκηνή. Εκείνη που ο τελευταίος στο ρόλο του ράπερ/γκάνγκστερ Alien, παίζει στο πιάνο το “Everytime” της Britney Spears. Βέβαια το κομμάτι δεν συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο σάουντρακ, το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια που συνέθεσαν ο Skrillex με τον Cliff Marinez αποκλειστικά για την ταινία, καθώς και άλλα από τους Gucci Mane, Waka Flocka Flame κι Ellie Goulding. 

Garden State (2004)

Ο Zach Braff έφτιαξε το σάουντρακ της ταινίας Garden State σαν ένα mixtape που ένιωθε ότι έντυνε τη ζωή του μουσικά την εποχή που έγραφε το σενάριο. Τελικά κατέληξε να είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά και ταυτόχρονα dreamy soundtracks που έχουμε ακούσει ποτέ . 


Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981) 

Η κλασική πλέον καλτ γερμανική ταινία που είχε σκοπό να κάνει ένα σχόλιο για την επιδημία εθισμού των νέων στην ηρωίνη, τελικά κατέληξε να γίνει η αγαπημένη των απανταχού Bowie fans, εξαιτίας της συμμετοχής του όχι μόνο στο σάουντρακ, αλλά και στην ταινία, όπου εμφανίζεται τραγουδώντας live το “Station To Station”. Εκεί είναι μάλιστα που η 13χρονη ηρωίδα δοκιμάζει ναρκωτικά για πρώτη φορά. Στο σάουντρακ περιλαμβάνεται και το αξεπέραστο “Heroes“. 


Dogtown and Z-Boys (2001)

Το ντοκιμαντέρ για την skate ομάδα Zephyr της νότιας Καλιφόρνια έχει μουσικάρες. Με κομμάτια όπως το “Children Of The Revolution” των T.Rex αλλά και Black Sabbath και Thin Lizzy,  σε κάνει να ήθελες να ζεις κι εσύ τη φάση των σκεϊτάδων του Orange County. 


Mommy (2014)

Το δραματικό έπος του Xavier Dolan, του 24χρονου Καναδού με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά, είναι επενδεδυμένο με mainstream επιτυχίες, όπως το “Wonderwall” των Oasis, το “White Flag” της Didο και το “Born To Die” της Lana Del Rey, που παίρνουν άλλη διάσταση όταν πέφτουν πάνω σε συγκεκριμένες σκηνές. Ο σκηνοθέτης κάνει ο ίδιος τη μουσική επιμέλεια στις ταινίες του και καταφέρνει πάντα να τοποθετεί σε νέο πλαίσιο κομμάτια που είναι ήδη επιτυχίες. 


This is England (2006)

Το αριστούργημα του Shane Meadows δεν απογοητεύει στο σάουντρακ, καθώς πρόκειται για επιλογές που καθόρισαν τη late 70s – early 80s βρετανική μουσική σκηνή, και πιο συγκεκριμένα την υποκουλτούρα των skinheads. Επίσης περιλαμβάνει και το all time classic “Tainded Love” των Soft Cell. 

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη