Το In the Bag, η ιντερνετική σειρά της βρετανικής Vogue, προσπαθεί να μας δείξει τι κουβαλάνε οι σελέμπριτις στην τσάντα τους σε μια προσπάθεια, ίσως, να αισθανθούμε ότι οι γυναίκες αυτές δε διαφέρουν και τόσο από όλες εμάς που στριμωχνόμαστε κάθε πρωί σε ένα βαγόνι του μετρό. Κι ομολογουμένως έχει πλάκα να κρυφοκοιτάς στις τσάντες των γυναικών που βλέπεις να φιγουράρουν στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών ή που θαυμάζεις γιατί παίζουν στην αγαπημένη σου σειρά. Η αλήθεια όμως είναι πως, για 29 επεισόδια, δεν βλέπαμε τίποτα πιο ενδιαφέρον από την επανάληψη του ίδιου περιεχομένου: όλες είχαν μέσα στις τσάντες τους βιβλία, lip balm, ταμπόν κι άδειες θήκες γυαλιών.
Μέχρι που, στο 30ο επεισόδιο, είδαμε τι κουβαλάει μαζί της η Έμα Κόριν.
Η τηλεοπτική πριγκίπισσα Νταϊάνα, έβγαλε πολύ φυσικά από την τσάντα της έναν μικρό ροζ δονητή, τον οποίο όπως είπε κουβαλά συνεχώς μαζί της, επειδή την βοηθά να χαλαρώνει όταν αισθάνεται αγχωμένη. Το επεισόδιο προβλήθηκε για πρώτη φορά στο youTube κανάλι της βρετανικής Vogue τον Σεπτέμβριο, η έναρξη όμως της τέταρτης σεζόν του The Crown πριν λίγες μέρες στο Netflix, έφερε και πάλι τον ροζ δονητή της Έμα Κόριν στο προσκήνιο. Κι έγινε αφορμή να γραφτούν πολλά άρθρα όπως αυτό που διαβάζετε. Καλώς ή κακώς (βασικά μόνο κακώς), η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία σπάνια γίνεται αφορμή για συζήτηση, ο δε γυναικείος αυνανισμός αποτελεί ταμπού, πολλές φορές ακόμα και για τις ίδιες τις γυναίκες. Πρόσφατα μάλιστα, μια φίλη μου που μεγάλωσε σε μια σχετικά συντηρητική επαρχιακή πόλη στη βόρεια Ελλάδα, μας εκμυστηρεύτηκε μέσα από ένα Zoom παράθυρο πως μέχρι πολύ μεγάλη πίστευε ότι ο αυνανισμός ήταν αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Μια παραδοχή που, στις υπόλοιπες που ακούγαμε, προκάλεσε πρώτα έκπληξη, και μετά στενοχώρια.
Το 2020 όμως φαίνεται πως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.
«Σαν κοινωνία, δεν έχουμε βιώσει ακόμα την εμπειρία του WAP σε ένα κλαμπ. Ίσως είναι υπερβολικά ισχυρό», έγραφε ένα meme στο instagram, αναφερόμενο στο ντουέτο της Cardi B με την Megan Thee Stallion που κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη μουσική επιτυχία της εποχής του κορωνοϊού. Οι δυο γυναίκες ράπερ, χωρίς κανέναν δισταγμό, μιλάνε στο τραγούδι τους για όλα αυτά που θα ήθελαν να κάνουν και να τους κάνουν στο σεξ. Με λεπτομερείς περιγραφές, καθόλου περιφραστικά και χωρίς υπεκφυγές. Ακόμα κι ο ίδιος ο τίτλος του τραγουδιού, δεν αφήνει πολλά στην φαντασία. “Wet Ass Pussy”. Φαντάζομαι, δε χρειάζεται μετάφραση…
Οι δυο Αμερικανίδες δεν είναι οι πρώτες μου μιλούν για την σεξουαλική επιθυμία, αλλά είναι οι πρώτες που το κάνουν με τόσο μεγαλειώδη τρόπο. Το τραγούδι σκαρφάλωσε αμέσως στην κορυφή των charts και η «καθαρή» εκδοχή του έπαιζε συνεχώς στα μεγαλύτερα ραδιόφωνα του κόσμου. Βέβαια, καμιά μας δεν έχει την «καθαρή» εκδοχή στο κινητό της. Στα 90s ονόματα όπως η Trina και η Lil Kim, είχαν ξανατραγουδήσει για το θέμα με στίχους που μπορεί να θεωρηθούν ακόμα πιο τολμηροί, ειδικά για την εποχή, αλλά δεν μπόρεσαν να περάσουν στο mainstream κοινό και να αφήσουν το ίδιο αποτύπωμα στην ποπ κουλτούρα.
Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις στο “Wet Ass Pussy” ήταν πολλές.
Βέβαια, όταν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Three 6 Mafia τραγουδούσαν “slob on my knob” που μιλάει κυριολεκτικά για στοματικό έρωτα ή όταν ο 50 Cent καλούσε τις γυναίκες να «γλείψουν το γλιφιτζούρι του», δεν υπήρχε ανάλογος ξεσηκωμός. Ο Cee Lo Green αποκάλεσε το τραγούδι απογοητευτικό, βέβαια ο Cee Lo Green έχει πει και πως αν μια γυναίκα δεν έχει τις αισθήσεις της, τότε δεν μετράει σαν βιασμός. Η κοινωνία έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως απλές συμμετέχουσες στο σεξ που πρέπει συνήθως να ακολουθούν τις προσταγές ενός άνδρα. Η Cardi B και η Megan Thee Stallion, όμως, φώναξαν δυνατά και πονηρά πως οι γυναίκες στο σεξ δεν είναι props, αλλά ισότιμα μέλη.
Αυτό που ίσως έκανε το WAP τόσο iconic για την ποπ κουλτούρα του 2020, είναι και το γεγονός πως καμία από τις δυο ράπερ δεν απολογήθηκε που έβαλε σε πρώτο πλάνο την γυναίκα ως ον που της αρέσει το σεξ με το σώμα και όχι μόνο με το μυαλό, όπως μας έχουν κάνει τόσα χρόνια να πιστέψουμε. Από το “Like A Virgin” της Madonna, που κατάφερε να εξαγριώσει μέχρι και το Βατικανό, έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αλλά η συζήτηση για το γυναικείο σώμα και τη γυναικεία επιθυμία τώρα αρχίζει να δικαιώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.
Το 2019 οι «Τρεις Γυναίκες» της Λίσα Ταντέο κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή της λίστας των New York Times με τα best sellers, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί να μεταφερθούν και στη μικρή οθόνη από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Showtime. Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν τρεις πραγματικές γυναίκες, τις οποίες η Ταντέο εξετάζει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής τους ζωής και κυρίως της σεξουαλική τους επιθυμίας. Όπως είπαμε και με την Λίσα Ταντέο όταν μίλησε λίγο καιρό πριν στην Popaganda, το 2020 μας πέρασε από την εποχή του #MeToo στην WAP εποχή. Φτάνει όμως, αυτό για να εδραιωθεί η θέση της γυναίκας ως ανεξάρτητου όντος που ορίζει το ίδιο την σεξουαλική του επιθυμία; «Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, σε πιο σκοτεινές εποχές. Μου αρέσει όμως αυτή η εποχή του WAP και αυτό μου δίνει ελπίδα», ήταν η δική της απάντηση.
Η συζήτηση αυτή δεν θα πρέπει να μείνει σε έναν ροζ δονητή ή ένα καλοκαιρινό χιτ, αλλά να μεγαλώσει, να γίνει mainstream και να συμπεριληφθούν κι άλλες γυναίκες σε αυτήν. Μόνο έτσι, θα σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για τα σώματά μας και για τις πολλές φορές καταπιεσμένες επιθυμίες μας. Μόνο αν η συζήτηση αυτή γίνει καθημερινότητα, δεν θα χρειαστεί να ξανακούσουμε μια γυναίκα 30 χρονών να ομολογεί πως δεν ήξερε ότι και οι γυναίκες αυνανίζονται. Σε έναν κόσμο που η κουλτούρα του βιασμού και η πατριαρχία κρατούν ακόμα πολύ καλά δυστυχώς, μόνο ως επαναστατικό μπορεί να θεωρηθεί το να ακούς δυο γυναίκες να μιλούν χωρίς ενοχές και σεμνοτυφίες για το πως και πόσο απολαμβάνουν το σεξ.