ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Έχουν όλοι τελικά δικαίωμα στο πάρτι;

Δεν ξέρω ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θυμάστε εσείς ακούγοντας τη λέξη πάρτι αλλά εμένα προσωπικά μου έρχονται στο μυαλό κατευθείαν, κάθε φορά, οι πιτοριξιές και οι εφηβικές, τύπου κωλοπαιδίστικες, ανακατωσούρες, στο (Υου Gotta) Fight for your right (to party). Όταν δηλαδή μπουκάρουν οι Beastie Boys στη μάζωξη του φύτουλα (οκ δύο είναι) και το κάνουν γης μαδιάμ- με τις αναλογίες της εποχής. Η Sanna Marin πρωθυπουργός της Φινλανδίας προφανώς και θα σκέφτεται και θα θυμάται πια, κάθε φορά, κάτι άλλο. Σε μια χώρα -τη δική μας- που θαυμάζουμε σχεδόν εβδομαδιαία την ικανότητα απόδρασης  του πρωθυπουργού σε ταξιδιωτικά τριήμερα -το πάρτι εδώ ποτέ δεν σταματά- όταν δηλαδή δεν μας διασκεδάζει το ίδιο απολαυστικά απο τα βάθη της Βουλής, η εικόνα μιας πρωθυπουργού που βάζει τα κλάματα προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες της πως ακόμη και αυτή έχει δικαίωμα σε μια έξοδο, σε μια διασκέδαση, σε ένα δεν βαριέσαι βρε αδερφέ έλα να χορέψουμε και να πιούμε μέχρι το τέλος του κόσμου, είναι αν όχι οξύμωρο και αλλόκοτο, τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Η αρχηγός της χώρας των διακοσίων χιλιάδων λιμνών με τους πολίτες που ανοίγουν τις σελίδες ενός καλού βιβλίου με συχνότητα μεγαλύτερη από αυτής του οποιουδήποτε πολίτη στον κόσμο -τι άλλο να κάνουν;- υπερασπίστηκε την εργασιακή της ηθική και το δικαίωμα της στην βραδινή έξοδο, χωρίς να αναγκάζεται κάθε φορά να περνάει από τεστ ναρκωτικών για να αποδεικνύει πως δεν είναι ελέφαντας. Την ώρα δηλαδή που εμείς στη χώρα του φωτός, του ήλιου και της νύχτας που δεν τελειώνει ποτέ, κοιτάμε προς τα πάνω με emoji πραγματικής απορίας.

Μη φανταστείς δε πως επρόκειτο για καμιά έξοδο φωτιά από αυτές που εμείς εδώ τις παίζουμε στα δάχτυλα και είναι η καθημερινότητα μας. Το όλον πυροδοτήθηκε αρχικά από μια φωτογραφία στο σπίτι της. Μετά από μια έξοδο στο φεστιβάλ Ruisrock στις 8 Ιουλίου, βγήκε στο TikTok ένα αγαπησιάρικο σκηνικό με δύο γυναίκες να φιλιούνται, και να σηκώνουν τις μπλούζες τους αποκαλύπτοντας τα στήθη τους στα οποία αναγραφόταν η λέξη Φιλανδία. Η μία ήταν το μοντέλο και influencer Sabina Särkkä-που έκανε και τη ζημιά-, η άλλη αναζητείται ακόμη.

Κάνει όντως η Marin τα καλύτερα πάρτι στη γειτονιά; Οι συγκεκριμένες κυρίες προφανώς και θα έλεγαν ναι.

«Νομίζω ότι η εικόνα δεν είναι κατάλληλη και ζητώ συγνώμη γι’ αυτό. Μια τέτοια φωτογραφία δεν έπρεπε να τραβηχτεί. Αλλά κατά τα άλλα δεν συνέβη κάτι ξεχωριστό» είπε προσπαθώντας να καταλάβει προς τι πια όλος αυτός ο χαμός. Μετά ήρθε το βίντεο. Από άλλο πάρτι. Στο Ελσίνκι στις 6 Αυγούστου. Το οποίο είχε πλέον πρωταγωνίστρια την ίδια, να πίνει και να χορεύει ως μεθυσμένη έφηβη. Το βίντεο έκανε βόλτα σε όλο τον πλανήτη σε χρόνο ντε τε και από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν και κάτι φήμες περί ναρκωτικών -άντε πάλι- τρένταρε στην πρώτη θέση παγκοσμίως λες και πόλεμοι και καταστροφές δεν υπήρξαν ποτέ. Τι θέλει ο λαός; Λίγο λαϊκό πολιτικό κουτσομπολιό, ειδικά τώρα που τα brands «Johnson» και «Mitsotakis» δείχνουν να χάνουν followers .

Για την  ιστορία βεβαίως, η ίδια αρνήθηκε την όποια χρήση, πέρασε από τεστ και ανακηρύχθηκε πανηγυρικά αθώα Και τώρα τι;

«Είμαι άνθρωπος και εγώ και φυσικά λαχταρώ λίγη χαρά, φως και ευχαρίστηση ανάμεσα στα σκοτεινά σύννεφα» είπε η Sanna Marin στους δημοσιογράφους  λίγες μέρες πριν, στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματός της στην πόλη Λάχτι στα νότια της Φιλανδίας, περιγράφοντας την περασμένη βδομάδα «ως αρκετά δύσκολη» (σκανδιναβικό coolness).  

Η 36χρονη Sanna Marin, η νεότερη αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο το 2019 όταν εξελέγη, που έχει κερδίσει επαίνους για το χειρισμό της στην πανδημία του Covid αλλά και για τον ανοιχτό δρόμο της χώρας πλέον προς το ΝΑΤΟ, είπε κι άλλα. Πως δεν έχει χάσει ούτε μια μέρα δουλειάς, πως δεν έχει αφήσει καμία εργασία ανεκπλήρωτη και πως είναι καλό να σε ελέγχουν για το τι κάνεις στο γραφείο και όχι τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου. Τέλος όταν την ρώτησαν αν θα άλλαζε κάτι στη συμπεριφορά της, αυτή απάντησε ότι προσωπικά δεν βλέπει κάτι κακό στο «να έχουμε και εμείς οι πολιτικοί ελεύθερο χρόνο και να τον περνάμε με τους φίλους μας» και πως αυτή είναι μια θέση που οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αξιολογήσουν ούτως ή άλλως στις εκλογές.

Και έτσι, με αυτά και με τα άλλα, οι μεν και οι δε υπερασπίζονται με δύναμη τις θέσεις τους. Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται πως μια τέτοια συμπεριφορά φανερώνει έλλειψη κρίσης που μπορεί να οδηγήσει εύκολα μάλιστα σε στοχοποίηση εκβιασμού και υπάρχουν και οι άλλοι που μιλάνε για κάτι απλό, απίθανα απλό:

Όλοι έχουν δικαίωμα στο πάρτι. Τελεία και παύλα! 

Οι Φιλανδές, σε μια συντηρητική στην βάση της χώρα, ειδικά στις έξω από τις μεγάλες πόλεις περιοχές, έσπευσαν να γεμίσουν το you tube και τα σόσιαλ με βίντεο που χορεύουν και πίνουν, παίρνοντας έτσι τη δική τους θέση στη φιλανδική διένεξη. Και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο δικαίωμα για λίγη καλή διασκέδαση, ειδικά αν είσαι γυναίκα και υπεύθυνη λήψης αποφάσεων που αφορούν ολόκληρο κράτος. Γιατί μη γελιόμαστε, η κατάληξη του επιθετικού προσδιορισμού έχει τη σημασία της ακόμη και σε χώρες που πουλάνε την εικόνα ενός άλλου κοινωνικού μοντέλου. Μια αντίστοιχη “παρασπονδία” από άντρα Φιλανδό Πρωθυπουργό μπορεί να έπαιρνε τη μισή έκταση από αυτή που πήρε αυτή της Marin, ή μπορεί και καθόλου, χαλαρωμένη μέσα στην αντιστοχία της με τις αιώνιες τσαχπινιές του αιώνιου Άγγλου Boris.

Εμείς πάλι εδώ, ανακουφισμένοι από το συνεχόμενο οργασμό της δημοκρατίας, κανένα πρόβλημα, τα έχουμε λύσει όλα αυτά. Περνώντας γρήγορα και σταθερά στην επόμενη πίστα. Κάνοντας  δηλαδή το πάρτι, καρναβάλι!

Δημήτρης Πάντσος

Share
Published by
Δημήτρης Πάντσος