ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Πόσα αφηγήματα αντέχεις ακόμα;

«Ένα κυρίως τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ο πρωθυπουργός της χώρας ξέρει πριν από σένα για σένα τι έχει συμβεί, γι’ αυτό και σπεύδει να προλάβει τις έρευνες, σηκώνει το δάχτυλο και δείχνει τον σταθμάρχη – όχι δεν θα τον ονομάσει, δεν χρειάζεται, το έχουν κάνει ήδη οι the others και όχι δεν αναφέρομαι στην ωραιότατη ταινία με την Νικόλ Κίντμαν που περιφερόταν ως φάντασμα του εαυτού της σε μια άδεια έπαυλη με άλλα φαντάσματα.

Εδώ οι the others κατοικούν κυρίως σε κανάλια, σχολιάζουν τις ειδήσεις ή δημιουργούν ειδήσεις, φορούν κοστούμια και σοβαρά ταγέρ από συνοικιακές μπουτίκ και χτίζουν δικά τους αφηγήματα που βοηθούν την εξέλιξη της βασικής ιστορίας. Ονόμασε τους όπως θέλεις, Μιχάλη, Παύλο, Μαρία, Ιωάννα, Βασίλη, Γρηγόρη, Γαβριήλ. Θα σε ακούσουν. Η δική τους παρουσία φάντασμα στην έπαυλη της εξουσίας είναι για να σε βοηθήσουν να πάει το μυαλό σου δέκα βήματα πιο πέρα. Ή καλύτερα πιο κάτω. Στον πάτο του πηγαδιού.

…κάποτε έγιναν τα δύο ατυχήματα στα Τέμπη με τα πούλμαν και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια υπέροχη Εθνική οδός, ελπίζω τώρα με αυτό το ατύχημα να φτιάξουμε και ένα υπέροχο και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο…

Η άνεση στην σκέψη, η σιγουριά στις λέξεις, διασχίζουν την οθόνη και σε χτυπούν κατακέφαλα. Οι άνθρωποι που κάθονται στις καρέκλες της ελληνικής τηλεόρασης έχουν άποψη και τη βροντοφωνάζουν, ειδικά σε ώρες εθνικές καταστροφής. Θα θυμώσουν, θα ουρλιάξουν, θα συμπονέσουν και, αν είναι και ιδιαιτέρως cool τύποι, στο τέλος θα συμβουλεύσουν. Και άκου τώρα ανατροπή. Όχι απαραίτητα εσένα.

…η κυβέρνηση έχει μια πιθανότητα να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος αν συγκριθεί με προηγούμενες κυβερνήσεις, να βάλει κι αυτό το δίλημμα ο πρωθυπουργός, κοιτάξτε πώς το χειριστήκαμε εμείς και πώς οι άλλοι, εμείς δεν κρύψαμε τους νεκρούς όπως έκαναν οι άλλοι…

Η ελληνική δημοσιογραφία στις επάλξεις των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών έχει περάσει σε άλλη διάσταση. Είναι φιλική, συμβουλευτική, τρυφερή αν θες. Χαϊδεύει τους γλουτούς της εξουσίας σαν να αγγίζει σταρ του Χόλυγουντ, κατανοεί τα στραβοπατήματα της και τα συγχωρεί. Όταν, δε, αυτή δηλώνει βαθιά μεταμέλεια, την αποθεώνει. Και την προστατεύει σαν κόρη οφθαλμού.

… – πείτε μας εσείς οι συνδικαλιστές, γιατί δεν κάνατε απεργίες; – Κάναμε, τις έβγαλε παράνομες ο Χατζηδάκης. – Ας μην μιλήσουμε για συνδικαλιστικά καλύτερα. – Μα εσείς με ρωτήσατε….

Καμιά φορά βεβαίως ξαφνιάζεται. Συμβαίνει κι αυτό. Ειδικά όταν δεν θυμάμαι τον ρόλο της. Και κάποιες βασικές υποχρεώσεις της. Όπως να τσεκάρει τακτικά για παράδειγμα τα e- mail της.

…Είχατε ενημερώσει και τη διοίκηση για όλα αυτά; – είναι γνωστά, χρόνια – σε μας που δεν το γνωρίζουμε, γι’ αυτό ρωτώ – προφανώς δεν ήταν μέρος της επικαιρότητας σας…

«Πάρε με όταν φτάσεις». Στον βάλτο της διερεύνησης των εθνικών καταστροφών, η λογική πάει περίπατο. Σε ένα τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στερεί τη ζωή σε 46 ανθρώπους (σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν 36 ώρες μετά), οι αποκαλύψεις για την «ευθύνη» οδηγούνται σε όποιο δρόμο θέλουν οι ίδιες. Φταίει ο σταθμάρχης, φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φταίνε τα όρη, τα βουνά, φταίει η νύχτα που πέφτει στο Παλέρμο;

….Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος…

Όταν ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέως, νομίζει πως είναι πολύ λάρτζ ώστε να πάρει πάνω του τα λάθη κράτους και συστήματος, παραβλέποντας εμφανώς τα δικά του, ένα θέμα το έχουμε. Μπορεί και δύο, αφού η συνέχεια δεν δείχνει να εξασφαλίζει την πολιτική ενσυναίσθηση που θα περίμενε κάποιος. Σύμφωνα με τον νέο άρχοντα του θρόνου στo Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

…με εντολή του πρωθυπουργού θα διερευνηθούν οι λόγοι που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Σήμερα θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη…

Το γιατί βεβαίως χρειάζονται όλα αυτά, παραμένει μυστήριο. Αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» είναι ήδη ξεκάθαρο. Κυρίως!

Δημήτρης Πάντσος

Share
Published by
Δημήτρης Πάντσος