ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Αρκεί να «τιμά τα παντελόνια που φοράει»

Πρωί Σαββάτου, κι ένα οργισμένο βίντεο φτάνει στα μάτια μας με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και έναν 26χρονο πλημμυροπαθή. Πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Άνω Μεριά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μπάζωμα ρέματος, καταγγέλλοντας ότι αυτό συμβαίνει χωρίς στοιχειώδη μελέτη. Καθώς ο δήμαρχος της πληγείσας περιοχής λογομαχεί με τους πολίτες, ο 26χρονος του απευθύνεται με υβριστικές εκφράσεις: «Άντε γα@@@@@, γα@@ το χέρι που σε ψήφισε», του λέει.

Το μακρύ χέρι του δημάρχου απλώνεται στον πολίτη και τον χαστουκίζει, πυροδοτώντας την οργή του κόσμου. Παρά την παρουσία αστυνομικών στο σημείο, κανείς τους δεν επεμβαίνει για να καταδικάσει την κίνηση του δημάρχου και ο κόσμος μπαίνει ανάμεσα στους δύο άντρες για να τους χωρίσει. 

Η λεκτική βία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ήσσονος βαρύτητας από τη σωματική. Όταν όμως η χειροδικία διαπράττεται από ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας ως «απάντηση» σε απελπισμένους πολίτες που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να θάβονται κάτω από τις λάσπες, τότε το βαρόμετρο κινείται διαφορετικά.

Αυτή άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπέος διοχετεύει την οργή του στους ανθρώπους τους οποίους ως δήμαρχος θα έπρεπε να προστατεύει, να βοηθάει και – τουλάχιστον – να σέβεται και να συναισθάνεται.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο ίδιος είχε καταβρέξει με μάνικα έναν πολίτη που στεκόταν έξω από εκλογικό κέντρο αντιπάλου του. Παίρνοντας θέση για την απαράδεκτη στάση του και στα δύο περιστατικά, υπερασπίστηκε αμετανόητος τον εαυτό του δίχως να ζητήσει συγγνώμη από τους πληγέντες. Με ανάρτησή του απέδωσε τη χειροδικία στο γεγονός ότι έχει να κοιμηθεί περίπου ένα μήνα, λέγοντας, «Κυκλοφορεί την τελευταία ώρα ένα βίντεο που καταγράφει σκηνές έντασης μεταξύ εμού και αυτών που παρεμπόδισαν τις εργασίες στην Άλλη Μεριά. Αυτά προφανώς συμβαίνουν όταν έχεις να κοιμηθείς κοντά ένα μήνα, όταν δουλεύεις ακατάπαυστα για να δώσεις λύσεις για τους συμπολίτες σου και αντιμετωπίζεις στημένες καταστάσεις (ενδεχομένως και αντιδράσεις από αγανακτισμένους πολίτες)».

Μετά τη βία, λίγη ομοφοβία…

Λίγες ώρες μετά την πρώτη του τοποθέτηση, ο Αχιλλέας Μπέος κατέφυγε σε μία εκ νέου απάντηση σχετικά με το περιστατικό του Σαββάτου, ενισχύοντας το ειδεχθές πρότυπο της ματσίλας με ομοφοβικές δηλώσεις: «Εγώ ως Μπέος έτσι αντιδρώ κύριοι…Έτσι μεγαλώσαμε. Εγώ έχω μάθει τις διαφορές μου να τις λύνω με ξύλο. Εσείς λύστε τις με καλσόν….Τι να γίνουμε τώρα, να γίνουμε λουλούδες; Μην τρελαθούμε κιόλας». Το άκρως ντροπιαστικό σχόλιό του, διαδέχθηκε η απάντησή του στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για το γεγονός ότι χτύπησε έναν πολίτη.

Σε ανάρτησή του, αναφέρθηκε απαξιωτικά στον ίδιο και στον σύντροφο του, Τάιλερ, τον οποίο αποκάλεσε «ράφτη» (λόγω του ότι το tailor, που προφέρεται όμως «τέιλορ», στα ελληνικά, σημαίνει ράφτης). «Θέλω να ενημερώσω τους κατά τα λοιπά συμπαθέστατους Στέφανο Κασσελάκη και Τάιλερ (ράφτη), ότι από το 2014 που ασχολούμαι με το Δήμο Βόλου ουδέποτε έλαβα ή διεκδίκησα τη στήριξη ή το χρίσμα από κάποιο πολιτικό κόμμα… Μέχρι τότε και αφού δείχνει τόση ευαισθησία για την πόλη μας τον έχω καλέσει δημόσια να πάρει τον Τάιλερ (ράφτη) και να έρθουν να βοηθήσουν. Τουλάχιστον να φανούν χρήσιμοι…», έγραψε.

Λίγες ημέρες πριν, αφού πρώτα κόσμισε τον λόγο του με φράσεις-ορόσημα της αρρενωπότητας, λέγοντας, «δεν είναι ώρα για κλάματα και μουρμούρα. Σηκώνουμε τα μανίκια με πρώτο εμένα να δουλέψουμε», είχε  επίσης απευθυνθεί στον Στέφανο Κασσελάκη, καλώντας τον «να έρθει το συντομότερο αλλά να πάρει τον Τάιλερ και όχι τον τέιλορ τον ράφτη για να γυρίσουμε την πόλη, να πάρουμε τα φτυάρια να βοηθήσει». Και αναρωτιόμαστε, αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε σχέση με άτομο του αντίθετου φύλου, ο κ. Μπέος θα επέλεγε εξίσου να κάνει αναφορά στη σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη; 

Η όλη «σημειολογία» στον λόγο του δημάρχου διαιωνίζει τα πρότυπα της πατριαρχίας, εκείνα που θέλουν τα αρσενικά να «τιμούν τα παντελόνια» και τον ανδρισμό τους, να μην γίνονται ευάλωτοι και μαλθακοί, να συμμετέχουν σε «αντρικές» εργασίες, και, άμα λάχει, να ρίχνουν κι ένα χέρι ξύλο εκεί που χρειάζεται.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές μέρες απ’ όταν, απευθυνόμενος στον Αλκίνοο Ιωαννίδη ο οποίος του είχε αποδόσει δημόσια ευθύνες για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές, ο Αχιλλέας Μπέος τον αποκάλεσε «φλώρο», απαιτώντας και από εκείνον «να έρθει να βοηθήσει».

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία χώρα όπου άνθρωποι παλεύουν για την ορατοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας, είναι το νταηλίκι, οι «άντρες παλαιάς κοπής», η νορμαλοποίηση της βίας και η στοχοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Ας αποδοθούν οι πρέπουσες ευθύνες ώστε να πάψουν να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας άτομα που μολύνουν την έννοια του σεβασμού και της ασφάλειας των πολιτών.

Λουίζα Σολομών-Πάντα