ο αντώνης, η στροφιλιά και το λάδι

ο αντώνης ζει κάπου στα μεσόγεια, είναι πολύ καλός φωτογράφος αλλά δεν ασχολείται πια με τη φωτογραφία, ίσως μόνο όταν πηγαίνει στη σαμοθράκη. κυρίως όμως είναι αγρότης· δεν είναι μέλος κολεκτίβας, δεν είναι «εναλλακτικός», δεν παίρνει επιδοτήσεις. είναι αγρότης με τον τρόπο των παλιών και των σεμνών ανθρώπων· πήρε εγκαταλειμμένα αμπέλια και με πολύ κόπο τα «ανέστησε», φυτεύει πατάτες, λαχανικά, έχει κότες, φτιάχνει κρασί, τσίπουρο, πετιμέζι, ξύδι, καλλιεργεί ελιές. δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, παρατηρεί, ρωτά και μαθαίνει.

φέτος στα περισσότερα μέρη της ελλάδας η παραγωγή ελιάς είναι πολύ μικρή, μου τηλεφώνησε: “μάζεψα για αρχή τρία τσουβαλάκια, δεν έρχεσαι να βγάλουμε λάδι μόνοι μας”, το κοίταξα λίγο στο ίντερνετ, ρωτήσαμε και ανθρώπους της “παλιάς” ζωής για το πως γινόταν τότε στα λιοτρίβια και στο τέλος αφού βγάλαμε τα φύλλα και τις πλύναμε, τις πατήσαμε στη στροφιλιά για τα σταφύλια.

βγήκε ένα θολό ζουμί, που μύριζε πολύ όμορφα και περιείχε αξεχώριστο το λάδι. σιγά σιγά το λάδι θα ερχόταν πάνω, το αφήσαμε σε δυο ανοξείδωτα ντεπόζιτα. αν πάρουμε πέντε λίτρα, θα είναι επιτυχία.

Γιάννης Κωσταρής

Share
Published by
Γιάννης Κωσταρής