ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Η «μεγάλη απειλή» της παλαιστινιακής σημαίας που κυμάτισε στο Σύνταγμα

Είναι πρωί Κυριακής. Το Σύνταγμα πλημμυρίζει από πολίτες που θέλουν να δείξουν την στήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης, ο οποίος εξακολουθεί να κατασφάζεται στα νοσοκομεία, τις εκκλησίες, τα σχολεία και τα προσφυγικά camps, μέρη τα οποία αποτελούν καταφύγια αμάχων.

Μπροστά στο τρομακτικό μέγεθος αυτής της γενοκτονίας που συντελείται, ένας 22χρονος Παλαιστίνιος αποφασίζει να υψώσει σε μία κολόνα τη σημαία της χώρας του, μαζί με την ελληνική, ενώ οι Κοινοί Θνητοί τραγουδούν για τα θύματα του πολέμου.

Ο νεαρός μάλλον δεν πίστευε πως σε μια μέρα αλληλεγγύης, με συμβολικές ενέργειες υπέρ της φιλίας και της ενότητας ανάμεσα στον ελληνικό και τον παλαιστινιακό λαό, θα κατέληγε να αντιμετωπίζεται ως «απειλή» και να προσαγάγεται με παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στην εσφαλμένη, δε, ανάρτηση του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για σύλληψη -και όχι προσαγωγή- του 22χρονου, επαινώντας μάλιστα την ΕΛ.ΑΣ για το κατόρθωμά της και γράφοντας χαρακτηριστικά πως «ο συλληφθείς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη».

Λίγο αργότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, διαψεύδοντας την είδηση περί σύλληψης και διευκρινίζοντας πως στον νεαρό Παλαιστίνιο έγινε προσαγωγή, μια διαδικασία που ακολουθήθηκε λόγω «πιθανής τέλεσης συγκεκριμένου αδικήματος». «Υπάρχει δικογραφία και έγινε προσαγωγή. Αν θα μετατραπεί σε σύλληψη και με ποια κατηγορία, αυτό θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως, «η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τη δουλειά της. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο της απέλασης του 22χρονου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η προσαγωγή έγινε με προσωπική παραίνεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για «να δράσει άμεσα η Αστυνομία».

Τελικά, η προσαγωγή του 22χρονου Παλαιστίνιου μετατράπηκε σε σύλληψη, και μερικές ώρες αργότερα ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος από τη ΓΑΔΑ, που συνεχίζει την προανάκριση, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Το κατά πόσο απ’ εκεί και πέρα θα του ασκηθεί ποινική δίωξη και με ποια κατηγορία είναι στην κρίση των εισαγγελικών αρχών που θα εξετάσουν τον σχετικό φάκελο.

Για την προσαγωγή του Παλαιστίνιου, το Υπουργείο επικαλέστηκε το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει πως «Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Προσπαθώντας να αναζητήσουμε τον «κίνδυνο» για τον οποίο κατηγορείται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ο νεαρός υψώνοντας τις δύο σημαίες, ανατρέξαμε στο οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το πρωί της Κυριακής, για να διαπιστώσουμε, χωρίς έκπληξη, ότι δεν φαίνεται κάτι περισσότερο από έναν άνθρωπο με ειρηνικές διαθέσεις, ο οποίος κυματίζει την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία πάνω σε μια κολόνα φωτισμού, ενώ ο κόσμος γύρω του φωνάζει συνθήματα υπέρ της παύσης των εγκλημάτων πολέμου, τραγουδάει και ανεμίζει με τη σειρά του σημαίες της Παλαιστίνης και ελληνικές.

Τα ακροδεξιά fake news είχαν άλλη άποψη, αφού ισχυρίστηκαν ότι ο 22χρονος κατέβασε πρώτα την ελληνική σημαία, για να τοποθετήσει στη συνέχεια την παλαιστινιακή – πράγμα το οποίο καταρρίπτουν απολύτως οι εικόνες. Αντί όμως η κυβέρνηση να ποινικοποιήσει την ακροδεξιά προπαγάνδα, επέλεξε να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη.

Μαζί με τα ακροδεξιά τρολ, και μεταξύ άλλων στελεχών, ο Πρόεδρος του κόμματος Νέα Δεξιά, Φαήλος Κρανιδιώτης υποστήριξε ότι ο 22χρονος είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία και ζητούσε την απέλαση του. Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας χτες στην εκπομπή Kontra24, σχολίασε για τον Παλαιστίνιο: «Άμα τον πονάει τόσο πολύ η ελευθερία, γιατί έχει την ικανότητα να ανεβαίνει στους στύλους, να πάει να πολεμήσει για τον λαό του. Όχι να μου μεταφέρει τον πόλεμο της Γάζας στην Ευρώπη». Και συνέχισε λέγοντας, «22 ετών και πολεμάνε οι δικοί του, αυτός τι έχει έρθει να κάνει εδώ;». 

Μάλλον ο κ. Πλεύρης δεν έχει καταλάβει ότι «οι δικοί του» δεν πολεμάνε. «Οι δικοί του» την πληρώνουν. Γιατί ο κ. Πλεύρης δεν θέλει να διαχωρίσει τον παλαιστινιακό λαό από τα εξτρεμιστικά μορφώματα. Γιατί ο κ. Πλεύρης δεν θέλει να παραδεχτεί αμφίπλευρη ευθύνη. Θα ήταν πολύ περίπλοκο.

Και αυτά τα είπε ο άνθρωπος που το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχει κάνει είναι να πηγαίνει στο «άβατο» των Εξαρχείων τα ξημερώματα και να ψιθυρίζει -ρίχνοντας κλεφτές ματιές πίσω του- στην έρημη πλατεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταδίκασαν την προσαγωγή του νεαρού, με το ΜέΡΑ25 να καταφεύγει σε μία καυστική ανακοίνωση, σχολιάζοντας τα όσα επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την προσαγωγή του 22χρονου σχετικά με τον κίνδυνο αντιποίνων και διατάραξης των σχέσεων με χώρα σύμμαχο (εν προκειμένω το Ισραήλ), απαιτώντας αφενός «την άμεση απελευθέρωση του 22χρονου» και αφετέρου «την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και την απερίφραστη καταδίκη της εθνοκάθαρσης που συντελείται μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη».

Λουίζα Σολομών-Πάντα