Εξεγερμένα σώματα, υψωμένες γροθιές, σφιχτές αγκαλιές, χωρίς λόγια, νεύματα και δάκρυα πάνω από glitter. Ατμόσφαιρα βαριά πλάκωνε το στήθος, συνθήματα εκτόνωναν συναισθήματα, οργή πλημμύριζε τον τόπο, η οποία όμως επικαλυπτόταν από την απέραντη θλίψη. Εκατοντάδες άτομα έδωσαν το παρών χτες το απόγευμα στους δρόμους της Αθήνας, γιατί έλαμψε διά της απουσία της η δικαιοσύνη. Γιατί η Zackie δεν ζει και από όσους πέρασαν από την δικαστική αίθουσα ούτε ένας δεν είπε ότι μετάνιωσε κι ότι θα έκανε κάτι διαφορετικά. Η ταξική δικαιοσύνη πιάστηκε χέρι-χέρι με την κρατική βία και τους «νοικοκυραίους». Η απόφαση του δικαστηρίου για την δολοφονία του Ζακ, η απόφαση που θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των queer ατόμων σε όλη την Ελλάδα, ήταν το λιγότερο απογοητευτική.
Ο 77χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, Σπ. Δημόπουλος και ο 59χρονος μεσίτης Αθ. Χορταριάς κρίθηκαν ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Απλά. Όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση (σ.σ.: με ρατσιστικά κίνητρα), όπως αιτούνταν η υπεράσπιση, η οποία ζητούσε αλλαγή κατηγορίας εδώ και καιρό, με την κοινωνία των πολιτών να στηρίζει την ίδια γραμμή. Το αίτημα αυτό δεν ακούμπησε ούτε ξυστά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Η αστική δικαιοσύνη ήταν πολύ απασχολημένη με το να αθωώνει αστυνομικούς. Αυτό όμως δεν είναι είδηση για την χώρα μας, η αστυνομική βία και αυθαιρεσία μένουν κατ’ εξοχήν ατιμώρητες, όσες εκθέσεις κι αν «καταδικάζουν» την Ελλάδα. Οι τέσσερις αστυνομικοί λοιπόν που συνέβαλαν με τα χτυπήματα τους στον θάνατο του Ζακ Κωτσόπουλου στης 21 Σεπτεμβρίου του 2018 κρίθηκαν αθώοι. Οι αστυνομικοί που στις απολογίες τους έλεγαν «Και τον χρόνο πίσω να γυρνούσα, εγώ, που δεν του έβαλα τις χειροπέδες, πάλι θα του έβαζα», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Τσομπάνης της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Το κράτος και τα ΜΜΕ των «νοικοκυραίων» δεν είδαν όσα είδαμε όλοι οι υπόλοιποι στο βίντεο της δολοφονίας του Ζακ. Δεν άκουσαν ποτέ την κοινωνία που φώναζε: «Στην Ομόνοια, δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά έκαναν δολοφονία».
«Ντροπή! Αίσχος! Είστε φασίστες, δολοφόνοι»
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος έλεγε ότι οι αστυνομικοί «έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά», έδωσε το παρών κατά την απαγγελία της απόφασης και μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένη Πάκο φώναξαν «ζήτω» στο άκουσμα της κατά πλειοψηφία απαλλαγής των 4 αστυνομικών. «Ντροπή σας, ντροπή σας», απάντησε ο κόσμος. Τα ΜΑΤ προέβησαν σε μια εντελώς απρόκλητη επίθεση προς το πλήθος, το οποίο διαμαρτυρόταν για την ντροπιαστική απόφαση. Προκλήθηκε μεγάλη ένταση και μέσα στο δικαστήριο και έξω από αυτό.
Η Μάγδα Φύσσα, η οποία ήταν στο πλευρό της οικογένειας Κωστόπουλου από την αρχή, ήταν ένα από τα άτομα που τραμπουκίστηκαν και χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ, τα οποία απειλούσαν τους αλληλέγγυους: «Θα σας βρούμε έξω». Η κ. Φύσσα είχε ρωτήσει την έδρα του δικαστηρίου: «Αυτό που βλέπαμε τόσο καιρό τι ήταν;» και η Εισαγγελέας της απάντησε: «Περάστε έξω», με την Πρόεδρο να συνεχίζει: «Αλλιώς θα συλληφθείτε για διατάραξη». Ο κόσμος εν τω μεταξύ να φωνάζει «Ντροπή σας, είναι η κ. Φύσσα». «Ντροπή! Αίσχος! Είστε φασίστες, δολοφόνοι» έλεγε εξοργισμένο το πλήθος. «Οι επόμενες επιθέσεις και τα θύματα στο λαιμό σας».
«Η μόνη παρασπονδία του εντολέα μου ήταν αυτό το συμβάν»
Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, Χάρης Αναγνωστόπουλος, δήλωσε χτες μεταξύ άλλων: «Ένας νεαρός που βρίσκεται στο κατάστημα και φτάνει ο ιδιοκτήτης την ώρα που έχει εισέλθει παράνομα στο κατάστημα, χωρίς να γνωρίζει τι έχει παραβιάσει από το κατάστημα, είναι φυσικό να αισθάνεται έτσι». Με τον πατέρα του Ζακ, Ευθύμιο Κωστόπουλο να παρεμβαίνει: «Πατώντας το κεφάλι κάτω»; Η θέση του δικηγόρου του κοσμηματοπώλη ήταν ότι ήταν παρασπονδία η δολοφονία του Ζακ. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η μόνη παρασπονδία του εντολέα μου ήταν αυτό το συμβάν».
Ακολούθησε η ομόφωνη απόρριψη των ελαφρυντικών και η ποινή κάθειρξης σε 10 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, λόγω ηλικίας, θα μείνει σπίτι του. Ο εισαγγελέας σχολίασε σχετικά: «Στην προκειμένη κατά την απολογία τους δεν επέδειξαν στοιχεία ειλικρινούς μεταμέλειας ως προς την πράξη που τέλεσαν, αντίθετα επέδειξαν μια προσωπικότητα η οποία δεν έχει κατανοήσει την ποινική και ηθική απαξία της πράξης τους».
Σκέφτομαι το Ζακ ψηλά στον ουρανό να σκορπάει τόνους γκλίτερ παντού και αυτό να κολλάει και να μη ξεπλένεται με τίποτα.
Η μητέρα του Ζακ, της Zackie Oh, η Ελένη Κωστόπουλου δήλωσε χτες: «Σκέφτομαι τον κοσμηματοπώλη, το Δημόπουλο. Τον σκέφτομαι στο σπίτι του εγκλωβισμένο, όπως το παιδί μου στο κατάστημα του, να προσπαθεί να εξηγήσει στα εγγόνια του γιατί ο παππούς δεν μπορεί να πάει βόλτα μαζί τους. Σκέφτομαι τον μεσίτη, το Χορταριά, να προσπαθεί να εξηγήσει στους συγκρατούμενους του στη φυλακή πως κλωστούσε ανήλεα έναν άνθρωπο “για να προστατέψει το πλήθος” που κατέγραφε τις εγκληματικές του πράξεις, για να τις πουλήσουν μετά και να βγάλουν κανένα φράγκο. Σκέφτομαι στους “αθώους” αστυνομικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν στις οικογένειες τους πως η δουλειά τους είναι να συλλαμβάνουν παραβάτες του νόμου, αλλά και να χτυπούν, να κλωτσούν και να σέρνουν στο πεζοδρόμιο έναν τραυματισμένο άνθρωπο και να τον αφήνουν να πεθαίνει μπροστά τους ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στο άλλον. Σκέφτομαι το Ζακ ψηλά στον ουρανό να σκορπάει τόνους γκλίτερ παντού και αυτό να κολλάει και να μη ξεπλένεται με τίποτα. Θα παραμείνει σε όσους τον άγγιξαν, του μίλησαν, τον κοίταξαν, τον διάβασαν, τον υπερασπίστηκαν και τον σκέφτονται for ever and ever».
Πριν λίγο καιρό, ο Μπαλάσκας έδινε οδηγίες σε επίδοξους γυναικοκτόνους, λέγοντας: «Εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή». Τώρα, στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ανατρέψει τον νόμο περί αμβλώσεων. Η θεσμική, συστημική επίθεση παγκοσμίως απέναντι σε γυναίκες, queer άτομα και θηλυκότητες είναι συνεχής και ανυποχώρητη. Η εθνοπατριαρχία δολοφονεί. Η αστική δικαιοσύνη ακυρώνει αγώνες χρόνων της queer και φεμινιστικής κοινότητας μέσα σε μία ημέρα. Το Σύστημα Δικαιοσύνης στην Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί ένα από τα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η συμμαχία που δημιουργήθηκε με αφορμή την δημιουργία του παρατηρητηρίου του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, Govwatch. Στην επιστολή που έστειλαν προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, κα Vera Jourova, για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας, γράφει: «Ο κατάλογος των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, μακρύς και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια του 2021 μάλιστα, έχουμε καταγράψει σχεδόν διακόσιες (200) παραβιάσεις».
Όσο ζούμε σε μια κοινωνία που βάζει την περιουσία πάνω από την ζωή ενός ανθρώπου, που καταδικάζει σε θάνατο τα πιο ευάλωτα μέλη της, που δεν αποδίδει δικαιοσύνη και υποθάλπει συνεχώς κι αδιαλείπτως περιστατικά ρατσιστικής βίας κι αστυνομικής βίας, θα υπάρχει πάντα εκείνη η μερίδα του κόσμου που θα φοράει γκλίτερ, ενώ από πάνω θα τρέχουν δάκρυα για τις χαμένες ψυχές που έφυγαν εξαιτίας κάποιου νοικοκυραίου και θα επιμένει να ζητάει δικαιοσύνη, γιατί «Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη».
Θα υπάρχει πάντα η queer αντίσταση που θα λέει «Εγώ με τη βία δεν το ‘χα ποτέ». Θα υπάρχει πάντα η μητέρα-ασπίδα ενάντια στο φασισμό. Η Ελένη. Η Μάγδα. Θα υπάρχει πάντα εκείνη η μερίδα ανθρώπων που αρνείται πεισματικά να πει «Καληνύχτα Κεμάλ» γιατί πιστεύει και παλεύει καθημερινά για έναν πιο δίκαιο κόσμο, για έναν κόσμο χωρίς φόβο. Για έναν κόσμο που θα χωράει την πολυχρωμία και την πολυφωνία, για έναν κόσμο που θα χωράει και θα αγκαλιάζει τις θηλυκότητες.