Η Ανοησία της Αγέλης

Η πανδημία του covid-19, οδυνηρή επιβεβαίωση της ισχύος της φύσης, και ακόμα περισσότερο εκείνης των αριθμών, έχει οδηγήσει πολλά δημόσια πρόσωπα στα όριά τους – συχνότατα στενά, ούτως ή άλλως. Σε τέτοιες καταστάσεις ο άνθρωπος ξεπερνά τον εαυτό του και οδεύει προς ηρωικές ή και μαρτυρικές πράξεις.

Οι ανθρώπινες πολιτείες αθανατίζουν τέτοιες πράξεις με την θέσπιση ημερολογιακών οροσήμων. Ως εκ τούτου λοιπόν, οι παρακάτω προτάσεις εορτασμού προσφάτων μαρτυρικών στιγμών της δικής μας πολιτείας – (Ευρώπη\Νότος\Βαλκάνια\κατεβαίνοντας αριστερά).

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο υπουργός υγείας κος Κικίλιας, το φθινόπωρο του 2019 μετά τις πρόσφατες εκλογές, (ανα)διόρισε τις διοικήσεις σχεδόν (;) όλων των νοσοκομείων της χώρας. Μεταξύ των διοικητικών συνέπεσε να συμπεριληφθεί και 80χρονος τέως γυμνασιάρχης, οι σχέσεις του οποίου με τον ιατρικό κόσμο εθεωρήθησαν (κατ’ εκτίμηση του γράφοντος) ως προφανείς. Μεγάλο πλήθος εκ των διορισθέντων παραιτήθηκε συντόμως, πολλοί εξ αυτών πριν κάν διορισθούν μέσω ΦΕΚ. Ο θεός τους φώτισε και το έπραξαν εγκαίρως. Υποθέτω ότι, άλλως, θα το είχαν πράξει, (επίσης τρέχοντας) την 26/2/2020, όταν χτύπησε την Ελλάδα το πρώτο κρούσμα covid-19. Της ιδιαίτερης αυτής μεθοδολογίας χειρισμού των νοσοκομειακών ζητημάτων, και του βαθμού ευστοχίας που καταμαρτυρεί, προτείνεται ο εορτασμός την 17η /12ου εκάστου έτους, ημέρα των τριών (ή και περισσοτέρων) Παίδων εν Καμίνω.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο υπουργός εργασίας κος Βρούτσης, έργο του οποίου υπήρξε η έκτακτη ενίσχυση περί των 600 ευρώ την Άνοιξη του 2020, προς πληττόμενους εκ της πανδημίας ελεύθερους επαγγελματίες, υπό την προϋπόθεση της παρακολούθησης τηλεκπαιδευτικής επιμόρφωσης 100 ωρών, (ισοδυνάμως: περί τα 6€/ώρα). Η τηλε-παίδευση ανετέθη σε ιδιωτικούς φορείς έναντι αμοιβής 10άδων εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα ανεκλήθη διότι το ψηφιακό υλικό αν και γραμμένο στο ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιούσε και άγνωστο (μέχρι στιγμής) λεξιλόγιο. Το πολιτικό στέλεχος παρέμεινε στη θέση του προς νουθεσία (;) όσων δεν επελέγησαν αντ’ αυτού, ενδεχομένως ως μη διαθέτοντες ισοϋψή αξιοπιστία. Προτείνεται εορτασμός του εν λόγω έργου κατά την ημερομηνία παραίτησης του όποιου υπευθύνου – όποτε αυτό ήθελεν συμβεί.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεναγείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο κατά την διάρκεια τελετής εγκαινίων της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας», Αθήνα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η αναφορά στην υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, παρότι εκτός θέματος εκ πρώτης όψεως, γίνεται ακριβώς για να αποφευχθεί παρεξήγηση: άπαντα τα γραφόμενα εδώ, που αφορούν ακριβώς τον πολιτισμό, δηλαδή το θεσμικό αντικείμενο της εν λόγω υπουργικής θέσεως. Προτείνεται εκάστη 29η /2ου να εορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα «καύσης, πλημμύρισης, οδόστρωσης & μετεγκατάστασης μνημείων».

Η καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου. ΑΠΕ/ΜΕGAPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Ηγνωστή λοιμωξιολόγος κα Γιαμαρέλλου έχει δηλώσει σε τηλεοπτική της συνέντευξή: «(ερ.) δηλαδή μπορείτε [ως επιστήμων] να πείτε στους ανθρώπους ότι εάν πάνε την Κυριακή να κοινωνήσουν, ότι δεν θα κολλήσουν;» «(απ.) εγώ το λέω και το πιστεύω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί την άλλη μέρα να πάει κάπου αλλού και να κολλήσει, και μετά να ενοχοποιεί το μυστήριο.». Mυστήριο και η απάντηση. Να θυμίσουμε την συμμετοχή της στην υπερ-25μελή (sic) επιτροπή λοιμωξιολόγων – αγνώστων λοιπών πρακτικών. Φέρεται λοιπόν ως συναρμόδια και συνυπεύθυνη για αποφάσεις που αφορούν στην υγεία, (και υπό τις παρούσες συνθήκες ενδεχομένως στην επιβίωση), φίλων, συνεργατών, γειτόνων, δασκάλων, μαθητών, γονέων, τέκνων, αδελφών, παππούδων & γιαγιάδων μας.

Για τις αθώες ψυχές, να σημειώσουμε ότι η πιθανή επιδημιολογική επικινδυνότητα της θείας κοινωνίας είναι το 1ο/3 του ερωτήματος. Το 2ο/3 είναι το εάν τα σχετικά αίτια είναι βιολογικά ή θεολογικά. Και το 3ο/3 είναι, όχι πόθεν πιστεύει το ο,τιδήποτε η εν λόγω, αλλά πόθεν το γνωρίζει, (είτε το ένα ενδεχόμενο, είτε το αντίθετό του). Δεδομένης της εκπληκτικής πολλαπλής επ-ανα-κυβίσθησης «με εκάλεσαν για τα επιχειρήματά μου – άρα για την γνώση μου –άρα για την γνώμη μου – άρα για το τί πιστεύω – άρα για την πίστη μου – άρα γουστάρω-και-χορεύω επί 11 εκατομμυρίων και μπαρούτι-να-γίνει», προτείνεται ο εορτασμός των παραπάνω δηλώσεων κατά την ημέρα της Αγ. Βαρβάρας, προστάτιδος (μεταξύ άλλων) του Σώματος Πυροβολικού.

Ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης. ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο κος Κυρανάκης προσφάτως, πιθανώς σε λειτουργία-πτήσης, εδήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του (δημοσίως, δηλαδή): «Και επιτέλους να βγει αυτό το εμβόλιο, το οποίο κατά τη γνώμη μου –και σας το έχω πει πολλούς μήνες πριν κ. Λιάτσο στην εκπομπή σας– θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Και έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων». Ο ίδιος πάντως, όχι: επιβεβαιώσας τρις (sic) τις αντιλήψεις του, (άπαξ προ μηνών ως δηλώνει, και δις προσφάτως), τελικώς ανακάλεσε (;). Οι πολίτες λοιπόν ας σημειώνουμε όσες δηλώσεις πολιτικών ακούμε, και ας αναμένουμε [έστω λίγους μήνες βρε αδελφέ], έως ότου αυτές, κατόπιν τυχούσης ωρίμου σκέψεως, οριστικοποιηθούν. Και «ναί», είναι ο ίδιος Κυρανάκης που είχε κάνει δηλώσεις (περί την 1η/9ου/2020) για τους ανέργους και την ιδία ευθύνη τους. Προς κτήμα-ες-αεί τέτοιων διαπιστώσεων, προτείνεται ο εορτασμός τους εκάστη 1η/9ου – ημέρα του Αδαμαντίου και της Αδαμαντίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε εγκαίνεια Πυροσβεστικού κλιμακίου. Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς έχει δηλώσει και το εξής: «Για τη Θεία Κοινωνία δεν έχω κάτι να πω. Νομίζω οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί για τον τρόπο που κολλάει ο ιός. Από εκεί και πέρα είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης». Για την παροχή πολιτικής προστασίας (sic) εκ προσώπων που ευθαρσώς ή θρασέως (#), αρνούνται να αποφανθούν επί αυτών καθ’ εαυτών των ευθυνών τους, προτείνω τον ετήσιο εορτασμό «της αφοπλιστικής ειλικρίνειας», καθ’ εκάστην 1η/4ου ετησίως, (δβζ: πρωταπριλιά).
(#) Η επιλογή μεταξύ των δύο είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανάβει κερί στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, 26 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η υπουργός παιδείας κ.Κεραμέως εξασκουμένη μεταξύ άλλων στη λήψη μέσων όρων, έκλεισε τα σχολεία την εποχή των πολύ 50 κρουσμάτων την ημέρα, αλλά τα κράτησε ανοικτά την εποχή των 300, και 600, και 1000 (δώσε!) κρουσμάτων την ημέρα, μεριμνώντας πάντως περί μασκοφορίας (βλ. επόμενο λήμμα), και παγουρίνων. Προς εορτασμό του οιουδήποτε επιπέδου λογικής συνοχής αυτά καταμαρτυρούν, προτείνουμε σχετικό ετήσιο εορτασμό κάθε πρώτη Κυριακή του Μαΐου, παγκόσμια ημέρα του γέλιου, (και κατά επιτρεπτή επέκταση, του κλαυσίγελου).O υπεύθυνος για την παραγγελία μασκών ελλαδικού μεγέθους, 15cm x 25cm, (προς διανομή στα σχολεία). Ουδέποτε απεκαλύφθη μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του. Το αρχικώς διαθέσιμο κονδύλι (8ος/20) ήταν 6+ εκ. ευρώ, για λιγότερες από 1,5 εκ. μάσκες, (κατά διαδικτυακές πηγές). Μια πρόχειρη δεκαπεντάλεπτη διαπραγμάτευση με το alibaba.com θα κατέληγε πιθανότατα σε λιγότερο από 0.60$ η μία, δηλαδή στο 1/8 του κόστους – (πιθανώς και στις σωστές διαστάσεις). Ο εορτασμός αυτού του ανεπανάληπτου (;) συμβάντος θα πρέπει φυσικά να τεθεί εκάστη 31η /10ου, παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης – τί άλλο;

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας γνωστός λοιμωξιολόγος της πατρίδος μας, προ καιρού είχε δηλώσει ότι τα αεροπορικά δρομολόγια δεν μπορούν να μην έχουν πληρότητα (ως η κυβέρνηση απεφάσισε), διότι άλλως δεν «βγαίνουν» οι εταιρείες. (Αν και ο γράφων θα πλήρωνε περισσότερα προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκώς υγιέστερες συνθήκες ταξιδίου – εσείς όχι;) Προσφάτως (10ος/11ος 2020) συνέχισε τις οικονομικές και συγκοινωνιολογικές αναλύσεις του, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών (ως η κυβέρνηση ισχυρίζεται), υποθέτων (ως υποθέτω) ότι άπαντα τα λοιπά κονδύλια του κυβερνητικού προϋπολογισμού έχουν νομοτελειακώς και αναντιρρήτως υψηλότερη προτεραιότητα από την καταπολέμηση μιας εκτενώς διαλυτικής, πλέον, πανδημίας. Προτείνεται ετήσιος εορτασμός «των εκ-πλαγίου επιστημονικών ειδικοτήτων», εκάστη 24η/4ου, παγκόσμια ημέρα κατά του θορύβου.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, κατά την παραμονή του στη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο συλλέκτης και πρωθυπουργός όλων των ανωτέρω. Συλλήβδην. Σημειώνεται ότι περί την 13η/10ου/2020 εθεάθη λουόμενος σε περιοχή της νήσου Κύθνου. Τις ημέρες εκείνες τα ημερήσια κρούσματα covid-19 ήσαν περίπου 20 [ολογράφως: είκοσι φορές] περισσότερα από εκείνα της περιόδου του Μαΐου 2020.

Προς τίμηση της αντοχής του ανδρός να λούεται περί την 75η Αυγούστου, (αλλά και να τηλε-διαγγέλλεται επανειλημμένως, λ.χ. περί την 11η/3/2020, 17η/3/2020, 22α/3/2020, 13η/4/2020, 28η/4ου/2020, 20η/5/2020, 17η/7/2020, 5η/8/2020, 24η/9/2020, 23η/10/2020, 31η/10/2020 και 6η/11/2020 – lockdown_knockdown), και δη επί τη βάσει συμβούλων και συνεργατών ως άνω, προτείνεται ο εορτασμός «της πρωθυπουργικής επιμονής» κατά την πλέον εύλογη ημερομηνία: 29η/9ου, Οσίου Κυριακού του Αναχωρητή.

Ο δήμαρχος της πόλης Wuhan, Zhou Xianwang

Στη φωτό δεν έχουμε τον Χαρδαλιά υπό τύπον Κινέζου, αλλά τον Κινέζο υπό τύπον Χαρδαλιά. Πρόκειται για τον δήμαρχο της Wuhan, πρωτεύουσας της περιοχής Hubei\Κίνα, της πόλης που είχε την ατυχία της πρώτης συνάντησης με τον covid-19. Ο δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος που αποφάσισε, (την 23η/1ου/2020, με συνολικά μόλις 400 κρούσματα επί περίπου 11 εκατομμυρίων ψυχών και σωμάτων!), την ολοσχερή καραντίνα μιας τέτοιας πόλης, καραντίνα την οποία ανακοίνωσε ταυτόχρονα με την παραίτησή του, εφόσον αυτή εζητείτο. Υπό την δημαρχία του, το 90% του πληθυσμού της Wuhan, (ξανά: σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός), εξετάστηκε τον Μάιο-Ιούνιο 2020 ως προς τον covid-19. Τα εξής εκπληκτικά ισχύουν:
1ον, ότι κάποιος διανοήθηκε μια τέτοια δυνατότητα.
2ον, ότι έπεισε τον πολιτικό περίγυρό του για μια τέτοια απόφαση.
3ον, ότι η απόφαση αυτή εξετελέσθη και δεν εγκατελείφθη,
4ον, ότι για την εκτέλεσή της ήρκεσαν 10 ημέρες – (ξανά: 10 ημέρες,
δηλαδή περίπου 1,000,000 έλεγχοι την ημέρα επί 10 ημέρες), και,
5ον, ότι δεν υπήρχε ιατρικός λόγος για αυτή την καθολική εξέταση.
Έγινε – κατά τις δημοσιογραφικές πηγές – για την ψυχολογική στήριξη του πληθυσμού: προς επιβεβαίωση ότι το επιδημιολογικό πρόβλημα έχει τεθεί (εκεί…) «υπό πλήρη έλεγχο».
‘Wuhan … from silent streets to packed pools’

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Igor Matovic. EPA/JOHANNA GERON / POOL

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπέβαλε τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας του σε έλεγχο covid-19 – σύνολο περί τα 3.5+ εκατομμύρια πολίτες. Πώς το κατάφερε αυτό μια τόσο μικρή χώρα – (το 1⁄2 της Ελλάδας); Η απάντηση είναι απλή: 2.5 εκατομμύρια την πρώτη μέρα Σάββατο 31η/10ου/2020, και οι υπόλοιποι την επομένη, Κυριακή 1η/11ου/2020, ταχύτερα από την Wuhan!

Προς τους συμπολίτες μας λοιπόν: Τ’ ακούς Ελενίτσα; Τ’ ακούς Σωτηράκο; «Ακούω», να λες…

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης