ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Γιατί οι φιλίες «αργοσβήνουν» όταν ένας έρωτας γεννιέται;

“Fair friendship binds the whole celestial frame

For love in Heaven and Friendship are the same.”

-Margaretta Forten, σουφραζέτα

Έρωτας – Φιλία: 1-0. Αν ο κόσμος μας ήταν video game, είναι πολύ εύκολο να φανταστούμε ότι η Φιλία θα ήταν μια λαμπερή φιγούρα, θα έμοιαζε δυνατή και όλος ο κόσμος θα την επαινούσε, αλλά ο Έρωτας πάντα στο τέλος θα κέρδιζε και θα την εκτόπιζε. Μήπως γιατί μάθαμε ότι ο έρωτας πρέπει να σου παίρνει τα μυαλά και όχι να σου θυμίζει ένα απαλό χάδι μεσημεριού; Να σε γεμίζει ασφάλεια και θαλπωρή, όχι κτητικότητα και παραζάλη;

Ακόμη περισσότερο, επειδή έχουμε μάθει να αποδίδουμε πολύ μεγαλύτερη αξία στη σύναψη μιας ερωτικής σχέσης, σε μια συγκατοίκηση ζευγαριού, σε έναν αρραβώνα, παρά σε μια δυνατή φιλία που έχει περάσει τα σαράντα κύματα κι ακόμη όχι απλά επιβιώνει, αλλά θριαμβεύει

“Sisters before misters”, “Hoes before bros” και άλλα τέτοια συνθήματα ακούγονται κατά καιρούς ανάμεσα σε παρέες. Κατά πόσο όμως γίνονται πράξη, πέρα από λόγια; Η γυναικεία φιλία ειδικότερα, η οποία για χρόνια έχει λοιδορηθεί και αμφισβητηθεί, γιατί μας έβαζαν να ανταγωνιζόμαστε η μία την άλλη, ώστε να κερδίσουμε το Αρσενικό (ακόμη υπάρχουν τα pick-me-girls), ακόμη δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται -και συχνά, δυστυχώς, αποτυγχάνει- απέναντι στις ρομαντικές, ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις.

Φίλες έκαναν σχέση και εν μία νυκτί τα sleepovers σας που γίνονταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τώρα έγιναν μια γρήγορη βόλτα να πείτε τα νέα σας. Τα καθημερινά αξέχαστα γέλια και οι αυθόρμητες μπαρότσαρκες που καμιά φορά κατέληγαν σε απροσδόκητες γνωριμίες τα ξημερώματα μετατράπηκαν σε απλά τηλεφωνήματα. Οι διακοπές με τις «αδελφές ψυχές» μας τελικά από μια ηλικία και μετά γίνονται αβίαστα #couplesgoals; 

Το sisterhood -και οποιοδήποτε …hood- δεν (θα έπρεπε να) δέχεται εκπτώσεις. Στην κουλτούρα αυτήν την πατριαρχική, χαίρομαι που έχω εσένα για αδελφή, αλλά λυπάμαι που επιλέγεις το romantic partner time ξανά και ξανά και το βάζεις πάνω από τις φιλίες σου κι όλο αυτό θεωρείται οκέι και απολύτως αποδεκτό. Είναι πολύ πιο πληγωτικό να βλέπεις τις φίλες σου να απομακρύνονται και να χάνονται όταν κάνουν σχέση, από όταν χαλάει η φάση με κάποιο δικό σου αμόρε. 

Γιατί όμως στην κοινωνία μας ο γάμος θεωρείται μεγαλύτερη επιτυχία από το να έχεις φίλες, κολλητές, 20+ χρόνια; Πόσο δυσανάλογα γιορτάζουμε τις φιλίες μας -και τις επετείους αυτών- σε σχέση με τις ερωτικές μας σχέσεις; Και στο κάτω-κάτω, πόσο λιγότερο χρόνο τις αφιερώνουμε όταν βρίσκουμε τον Έρωτα; 

Θα ήθελα να βγαίνω date με τα φιλαράκια μου και να τους παίρνω σοκολάτες και γλάστρες με πόθους ή monstera, και αυτό να θεωρείται εξίσου μεγάλη επιτυχία -ή μάλλον, ευτυχία. Θα ήθελα να συγκατοικώ με την κολλητή μου στα 35+ και να μην με ρωτάνε πότε θα συγκατοικήσω με το έτερον ήμισυ. Αλλά φευ… 

Error 404. Η σημαντικότητα και η προτεραιοποίηση της φιλίας δεν βρέθηκε. Ο πλανήτης της ερωτικής μονογαμικής σχέσης θεωρείται ο πιο σημαντικός και όλες οι άλλες σχέσεις θα πρέπει απλά να περιστρέφονται γύρω του. 

Υπάρχουν όμως και άτομα που δεν ξεχνούν τι σημαίνει πραγματική φιλία και την τοποθετούν στο κέντρο της ζωής τους – κάτι που είναι πιο σύνηθες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι τυχαία. Έτσι, μπορεί η πιο σημαντική σχέση στη ζωή σου να είναι δυσνόητη στον πολύ κόσμο, ειδικά αν είστε και τα δύο queer ατομάκια και δείχνετε την ίδια φροντίδα και εγγύτητα με μια τυπική, ρομαντική σχέση. Με λίγα λόγια, είναι σαν να έχεις βρει την/τον σύντροφο της ζωής σου, απλά δεν έχετε ερωτικές επαφές. 

Τέτοιου είδους σχέσεις που διαταράσσουν το πως αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις ζωής, μπορούν να είναι παραδείγματα για το πως η κοινωνία μας μπορεί να διευρύνει τις αντιλήψεις της για τη φροντίδα και την εγγύτητα. Ίσως χρειαστεί να εφεύρουμε καινούργιες λέξεις για να περιγράψουμε μια τέτοια φιλία, γιατί οφείλει να είναι κάτι περισσότερο από το best friend, κάτι που να πλησιάζει το soul mate. Ίσως soul friend; Πλατωνική/-ός σύντροφος ζωής; Χρειάζεται ένα brainstorming για να περιγράψουμε κατάλληλα τέτοιου είδους φιλίες.

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το πώς αντιμετωπίζουμε τις φιλίες μας; Ξεκάθαρα.

Τα φιλαράκια μας -σαν σωστό, σταθερό support system– θα πρέπει είναι πάντα εκεί για εμάς κι εμείς για αυτά, ανεξάρτητα από το αν είμαστε σε κάποια ρομαντική σχέση ή όχι. Οι φιλίες μας στην πραγματικότητα βελτιώνουν τις ερωτικές μας σχέσεις, καθώς όταν νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση με τις φιλίες μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιείς ερωτικές σχέσεις. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι αυτή η αίσθηση του ανήκειν που προσφέρουν οι φιλίες και που μας κάνουν να νιώθουμε ότι έχουμε βρει το νόημα σε όσα κάνουμε.

Αυτές οι φιλίες -θα έπρεπε να- είναι ακατανίκητες.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου