Ένα ριγέ μπλουζάκι για τον χονδροφοβικό Τάσο Ξιαρχό

Συχνά-πυκνά το τελευταίο μεγάλο διάστημα, βρισκόμαστε μπροστά στην επικριτική άποψη που συνοψίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ στο: «Σταματήστε να κάνετε “φίρμα” τον κάθε έναν» και «Του δίνετε αξία σχολιάζοντας τον». Κάτι τέτοιο και μετά από αρκετή σκέψη νιώθω ότι δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στον χειρισμό που πρέπει να έχουμε απέναντι σε περσόνες με χιλιάδες followers, που δεν θα πάψουν να υπάρχουν αν τους θεωρούμε αόρατους, αντίθετα, με αφορμή τις κακοήθειες τους, έχουμε την ευκαιρία για ένα συνολικό σχόλιο ως προς την ορατότητα και το δικαίωμα μας να μαχόμαστε όχι για μια καλύτερη κοινωνία, αλλά για έναν τόπο συνάντησης του πραγματικού και της αλήθειας μας.

Ο περισσότερο περσόνα των social media και λιγότερο χορογράφος κύριος Τάσος Ξιαρχό – κι επισημαίνω τη διαφορά μεταξύ των δύο ιδιοτήτων μιας και ελάχιστες φορές μας έχει απασχολήσει με τη δουλειά του, αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί μπροστά σε κάποια κάμερα δημιουργώντας ανούσιες και προβληματικές εντυπώσεις – προχώρησε πριν λίγες ώρες στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, την ώρα που γευμάτιζε σε κάποιο εστιατόριο. Στο συγκεκριμένο βίντεο εμφανίζεται μια κοπέλα με όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και φυσικά εν αγνοία της, με τον γνωστό για την αγένεια του χορογράφο να τη χλευάζει, λέγοντας πως όταν ήταν παιδί άκουγε ένα πράγμα συνέχεια, άκουγε δηλαδή πως «Όταν είσαι παχύς δεν φοράς ρίγα οριζόντια». Αρχικά, πολύ κρίμα που ο κύριος Ξιαρχό μεγάλωσε με τέτοιες αμπελοφιλοσοφίες, όμως προς μεγάλη του ίσως έκπληξη, είναι καιρός να μάθει πως μεγάλωσε, κι ότι αν θέλει να καταναλώνει τοξικότητα, ας τη χωνεύει στο στομάχι του ή ας κάθεται τουλάχιστον να ακούσει την απάντηση της κοπέλα που τον κατάλαβε, με εκείνον να κρύβεται τελικά στην τουαλέτα. 

Το να μην αυτοεξευτελίζεσαι είναι μια επιλογή που δυστυχώς ο κύριος Ξιαρχό δεν έχει κάνει, μόλις δύο μήνες μετά το ομοφοβικό του παραλήρημα, μια κακοστημένη ασυναρτισία που έκανε λόγο για «κακές αδερφές» αποδοκιμάζοντας το Gay Pride, το γκλίτερ ή το χρώμα των ανθρώπων που επιλέγουν να το φορούν. Εννοείται ότι όπως τότε, έτσι και τώρα, αρκέστηκε σε μια διαδικτυακή, γραφική και ανειλικρινή συγγνώμη, κάνοντας παράλληλα γκάλοπ για το πόσοι έχουν σχολιάσει τα κιλά ή τα ρούχα κάποιου «κρυφά», σημειώνοντας ότι όσοι υποστηρίξουν ότι δεν το έχουν κάνει, είναι ψεύτες.

Ο Τάσος Ξιαρχό, είναι το σύμπτωμα μια κοινωνίας που ζέχνει χονδροφοβία, σεξισμό, μισογυνισμό και ρατσισμό, είναι ο τύπος που χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που χρησιμοποιούν κακοποιητικό λόγο δημόσια, άρα υιοθετούν κακοποιητικές και παραβιαστικές συμπεριφορές και σε αυτούς που απλά καταπιέζονται για να μην το κάνουν. Γιατί για τύπους σαν τον κύριο Ξιαρχό, το να προσβάλεις, να πληγώνεις και να ασχολείσαι με ανθρώπους που δεν ασχολούνται μαζί σου, είναι μια μαγκιά που σε εδραιώνει σε μια κοινωνία χλεύης και αποπομπής. Γιατί τύποι σαν τον κύριο Ξιαρχό, έχουν χριστεί από μόνοι τους μέτρο της αισθητικής και νταβατζήδες της ζωής μας, στους οποίους οφείλουμε να λογοδοτούμε για τις ρίγες στα φορέματα μας, πόσο παρτό είναι το μαγιό μας, αν μαρκάρει το παντελόνι μας. Κι όλα αυτά, γιατί έτσι. Γιατί απλά κάποιοι έφεραν τσουβάλια θράσους και μίσους απ’ το σπίτι τους, γιατί οι γυναίκες προορίζονται να ικανοποιούν τη στερεοτυπική αισθητική της κάθε μάτσο αντίληψης που τις θέλει με ρούχα που αυστηρά τις «κολακεύουν» κρύβοντας φυσικά τις «ατέλειες» τους  και που όταν δεν συμβαίνει αυτό, εξοργίζεται ο κάθε άσχετος που θα βρεθεί στο δίπλα τραπέζι. 

Μια ασύστολη αστυνόμευση του γυναικείου σώματος, μια τελετουργική ταπείνωση όσων δεν συμμορφώνονται με τα πατριαρχικά στάνταρ ομορφιάς και τολμούν να υπάρχουν στον δημόσιο χώρο.

Φυσικά, σε όλο αυτό το Thin Privilege, το πλεονέκτημα δηλαδή που απολαμβάνει ένα άτομο σε κοινωνικό επίπεδο και πρακτικά θέματα καθημερινότητας, μόνο και μόνο επειδή είναι αδύνατο, στηρίζει και τα δύο του πόδια στα ΜΜΕ, που βομβαρδίζουν κορίτσια κι αγόρια με μια εικόνα αγχωτικά απρόσιτη και ψυχικά κοστοβόρα. Γιατί για τα ΜΜΕ, αποτελεί κολακεία το «αγνώριστη μετά τα κιλά που έχασε», ενώ η εικόνα μιας γυναίκας με μαγιό και παραπάνω από τα στάνταρντς τους κιλά, μια «τολμηρή κίνηση».

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, ένα 14χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου γιατί όπως είπε συντετριμμένος τότε ο πατέρας της, τα παιδιά την χλεύαζαν στο σχολείο, στο οποίο δεν ήθελε πλέον να πηγαίνει. Χιλιάδες κορίτσια κι αγόρια συρρικνώνονται, μπροστά στην πραγματικότητα που θέλει τα χοντρά σώματα να αποκτούν ορατότητα μόνο σαν αντικείμενα αποστροφής, εγκολπώνοντας ενοχές και ψυχικά αδιέξοδα. 

Για την ιστορία, το κορίτσι που ο Τάσος Ξιαρχό αποφάσισε να χλευάσει νοηματοδοτώντας τη μάλλον στεγνή από ευγένεια, ενσυναίσθηση και σεβασμό προσωπικότητα του, δεν δέχτηκε τη συγγνώμη του, κατανοώντας και η ίδια τη σπουδαιότητα του να μην είσαι γραφική καρικατούρα σ’ αυτήν τη ζωή, δηλώνοντας παράλληλα ότι αν και μπορεί, δεν θα κινηθεί νομικά «Δεν επιδιώκω τη δημοσιότητα. Είσαι δημόσιο πρόσωπο, παίρνεις μια πλατφόρμα και κάνεις τέτοιου είδους κριτική; Γιατί να κάνεις έναν άνθρωπο να φύγει από ένα μαγαζί που περνάει όμορφα με την παρέα του; Δεν έχω να του πω κάτι. Κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη, κοίτα λίγο την καμπούρα σου». Πιθανότατα να έχουν βρεθεί κάμποσες πόζες μπροστά από τον καθρέφτη, ώστε να μη φανεί η καμπούρα του χορογράφου, οπότε ας προβληματιστεί με κάτι που πραγματικά τον στεναχωρεί, τους χιλιάδες δηλαδή followers που αποχωρούν μαζικά απ’ το προφίλ του.

Εννοείται cancel στον Τάσο Ξιαρχό και μια μεγάλη αγκαλιά σε αυτό το κορίτσι, που επιλέγει να μην ακολουθήσει τη νομική οδό που θα της επέφερε λογικά χιλιάδες ριγέ μπλουζάκια…

Χρύσα Λύκου

Share
Published by
Χρύσα Λύκου