Αναμνήσεις από το TEDxAthens

Εκείνο το συναίσθημα που έχει κανείς όταν μπαίνει σε μια  μεγάλη αγκαλιά, όταν συναντά φίλους, ο ενθουσιασμός και η προσμονή για το καινούριο και το πρωτοπόρο, η ανυπομονησία λίγο πριν γίνει κάτι μεγάλο, όλα αυτά είναι η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος όταν παρακολουθήσει από κοντά τοTedxAthens.
Γρήγορα κύλησαν τα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με σπουδαίες προσωπικότητες, με ανθρώπους που είχαν κάτι πολύ σημαντικό να πουν και που εμείς στην Ελλάδα πιθανόν να αγνοούσαμε
Αυτή τη χρονιά, ο τίτλος του θεσμού είχε μια μεγαλειώδη λέξη στο τέλος: «conclusions». Ίσως γιατί όση γνώση είχε συσσωρευτεί από τα προηγούμενα ΤΕDxAthens  έπρεπε να οδηγήσει κάπου. Ή απλά επειδή, για να προχωρήσει κάθε τι σωστά στη ζωή, πρέπει να έχουν βγει πρώτα  τα σωστά συμπεράσματα.
Πολλές οι σκέψεις και οι απόψεις του πλήθους, που μαζεύτηκε το πρωί του Σαββάτου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και που έμεινε άφωνο μπροστά στη μαγική performance της Έλενας και της Φένιας Τσικιτίκου. Οι ταλαντούχες χορεύτριες, με καράβι την εκπληκτική τους χορογραφία και τη μουσική, πήραν ολόκληρη τη σκηνή και την απογείωσαν μαζί τους θεατές, ταξιδεύοντάς τους στις τέσσερις εποχές. Η άψογη τεχνική τους ξετύλιξε μια ιστορία, κάνοντας τις κινήσεις τους, μέσα στα λευκά τους φορέματα,  να φαίνονται τόσο φυσικές και αβίαστες όπως η αναπνοή.
Ακολούθησαν κι άλλοι ομιλητές, με ξεχωριστές ιστορίες. Όλες απέσπασαν το χειροκρότημα από ένα κοινό ήδη ενθουσιασμένο με τις ατάκες του χαρισματικού  Θοδωρή Αναγνωστόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει την «ξενάγηση» και φέτος.
Τις περισσότερες όμως επιδοκιμασίες, στο ΤΕDxAthens, εισέπραξε ο μικρός Άγγελος Γκέτσης, ένας μαθητής της Γ΄ Λυκείου από την  Άρτα, ο οποίος ήρθε για να μιλήσει για μια συσκευή που έφτιαξε, πολύτιμη για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιά που βοηθούν το χρήστη να αποφεύγει τα εμπόδια και βασίζονται στη χρήση υπερήχων. Το εκπληκτικό στην υπόθεση δεν είναι μόνο το φθηνό κόστος της εφεύρεσης του Άγγελου, ούτε η εμφανής έφεση στη δημιουργία του πιτσιρικά. Αυτό το παιδί, ήδη από τα 13 του, τάχτηκε υπέρ του σκοπού να κάνει κάτι καλό για να βοηθήσει τους ανθρώπους γύρω του. Γι αυτό και ο Άγγελος δεν κατόρθωσε απλά να κερδίσει την επιβράβευση, αλλά να προκαλέσει και τη συγκίνηση.
Και μετά, στη σκηνή του ΤΕDxAthens ήρθε ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος με την τρομπέτα του, να κλέψει την ψυχή και το μυαλό και να τα πάει για λίγο στον παράδεισο. Ο ταλαντούχος μουσικός με την μπάντα του περιπλανήθηκε σε μπλουζ και τζαζ  ήχους. Ήταν τόσο παραστατικός, τόσο παθιασμένος με τη μουσική του, που έπεισε ότι έχει γεννηθεί για να κάνει αυτό και μόνο αυτό. Από το κλάμα, στο γέλιο, από την κραυγή σε ανεπαίσθητους χτύπους της καρδιάς. Και ξανά πίσω.  Και πάλι μπροστά, μέχρι να αφεθεί ο νους σε ένα υπέροχο στροβιλισμό και να βρει στόχο να χτυπήσει η μελωδία ακόμη πιο βαθιά.
Ο κόσμος μπαινόβγαινε στην αίθουσα όλη την ημέρα, για να ακούσει σαν  διψασμένος. Ενθουσιάστηκε από τον καινοτόμο και ιδιαίτερα επικοινωνιακό Faraz Warsi και την ξανθιά δημοσιογράφο και συγγραφέα Kajsa Ekis Ekman που εμφανίστηκε λαμπερή  και ακομπλεξάριστη με ένα πράσινο φόρεμα. Στη συνέχεια, σχεδόν έκλαψε με τη μαρτυρία του γιατρού Javid Abdelmoneim, o oποίος ήρθε να μοιραστεί με το κοινό του TedxAthens τα συμπεράσματα από τον πόλεμο ενάντια στον ιό Embola, στο πλευρό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Θερμό χειροκρότημα απέσπασε και ο κεφάτος Dean Johnson, διάσημος tech designer, παρουσιαστής και συγγραφέας στη Μ. Βρετανία, που με ένα απλό application έκανε τα κινητά όλων στην αίθουσα να λαμποκοπούν και να παίζουν μουσική.  (Μιας και ήρθε  η κουβέντα ξανά στις νότες κανείς δεν έμεινε αδιάφορος με τις μελωδίες των Baby Guru, της δικής μας μπάντας που έκανε μια δυνατή εμφάνιση). Κι από την άλλη όλοι θαύμασαν το «βαρύ πυροβολικό» του φετινού TedxAthens: Τον Luke Harding της Guardian -διάσημου εξαιτίας της ενασχόλησής του με τους φακέλους Snowden-  ο οποίος ήρθε στην Αθήνα, για να μοιραστεί τα συμπεράσματά του από την υπόθεση, καθώς και σκέψεις για την ηλεκτρονική εποχή.
Εκτός από τις ομιλίες, πάντως, αυτό που σίγουρα απέσπασε πολύ ευνοϊκά σχόλια στο TEDxAthens, ήταν το wine workshop στην Hytra, υπό την παρουσία και την καθοδήγηση της καλλονής οινολόγου και εθελόντριας του TEDxAthens, Χρύσας Γιατρά. Ανάμεσα σε δεκάδες ποτήρια κρασιών, κόκκινων, λευκών και ροζέ, η Χρύσα εξηγούσε, σε όσους επιθυμούσαν να μυηθούν στο ευγενές σπορ της οινογνωσίας, την αξία της όσφρησης. Σε ξύλινα κουτιά, κοντά στα κρασιά, κρύβονταν μυρωδιές, από μήλο ή εσπεριδοειδή, από βατόμουρο αλλά και τριαντάφυλλο. Το μόνο που είχε να κάνει αυτός που συμμετείχε στο event ήταν να μυρίσει τα κουτιά, να διαλέξει ένα ποτήρι από αυτά που στέκονταν δίπλα και να αναζητήσει στο κρασί το άρωμα το οποίο αναστάτωσε πριν μερικά δευτερόλεπτα τις αισθήσεις του. «Ανοίξτε το νου μέσα από την όσφρηση. Εμπιστευτείτε την. Κάποτε ήταν η πιο δυνατή μας αίσθηση» παρότρυνε γλυκά η Χρύσα. Απλά μαγική εμπειρία.
Ακόμη και το φαγητό πάντως είχε σχέση με συμπεράσματα, καθώς η ετυμολογία conclusionsπαραπέμπει στο completely + shut. Για μεσημεριανό, λοιπόν,  ερμητικά κλειστοί και μαμαδίστικοι  λαχανοντολμάδες και γεμιστά ραβιόλια υπό τη συνοδεία εκλεκτών ελληνικών κρασιών και μπύρας ικανοποίησαν πλήρως γευστικά τους ουρανίσκους, ενώ σνακ, καφέδες και εκπληκτικοί χυμοί έκαναν τη διαφορά στο πρωινό καλωσόρισμα, αλλά και στα διαλείμματα.
Φτάσαμε στο 6ο TEDxAthens, λοιπόν. Με τις προσδοκίες για απαντήσεις να αυξάνονται, καθώς με τον ίδιο ρυθμό εντατικοποιούνται και οι ερωτήσεις. Όμορφοι άνθρωποι παρέλασαν από τη σκηνή και φέτος, με ενδιαφέροντα θέματα να διηγηθούν και να μοιραστούν. Κυρίως όμως βρέθηκαν εκεί για να προβληματίσουν. Γιατί, αν στη αρχή το TEDxAthens είχε στόχο να παροτρύνει και να εμπνεύσει, αυτή τη φορά σκόπευε να αναφερθεί στο τι αποκομίσαμε από τα πεπραγμένα, για το πώς ο χρόνος μας άλλαξε. Διότι η εξέλιξη τελικά είναι το ζητούμενο.
Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου