2017, η χρονιά που τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε την κωλοτούμπα που όλοι περιμέναμε

Από διαδήλωση εναντίον του Τραμπ στη Νέα Υόρκη. EPA/JUSTIN LANE

Πέρσι τέτοια εποχή, οι διεθνείς αναλυτές έβαζαν στοίχημα σε πόσες μέρες θα κάνει την-πολυφορεμένη και χιλιοτραγουδισμένη στους λαϊκιστές ηγέτες-κωλοτούμπα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Έστω σε ποια χρονική στιγμή θα λειτουργήσουν τα checks and balances, τα θεσμικά αντίβαρα στις προεδρικές εξουσίες, πότε θα αποφασίσει να τον «μαζέψει» το ίδιο του το κόμμα και αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ οι προβλέψεις αυτές διαψεύδονται και η ανθρωπότητα μοιάζει να απέχει από την πυρηνική καταστροφή ένα οργισμένο τουίτ.

Ηταν δώδεκα μήνες εκδικητικής ανάκλησης της πολιτικής και του έργου του Μπαράκ Ομπάμα (στους τομείς της μετανάστευσης, του συστήματος υγείας, της φορολογίας και των δικαιωμάτων), συστηματικών εκκαθαρίσεων στο Λευκό Οίκο (από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μάικλ Φλιν, ο οποίος παρέμεινε στο θώκο μόλις 24 μέρες μέχρι τον προσωπάρχη του Ράινς Πρίμπους, τη μεγάλη ελπίδα του ελληνοαμερικανικού λόμπι) και εγκαθίδρυσης μίας πολιτικής ρητορικής και κουλτούρας, πρωτόγνωρης όχι μόνο για τα αμερικανικά αλλά και για τα παγκόσμια χρονικά.
Η χάραξη εξωτερικής πολιτικής μέσω τουίτερ, οι παιδιάστικες κοροϊδίες προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για το βάρος και το ύψος του, η εμπρηστική ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι αντιπαραθέσεις με όσα ΜΜΕ δεν του αρέσουν και άρα «μεταδίδουν fake news», προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα θυμηδίας, φόβου και αγανάκτησης στον παγκόσμιο πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολλοί έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επιτροπή του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που εξετάζει την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και τον ρόλο που έπαιξε εκείνη την περίοδο το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Ο κλοιός μοιάζει να σφίγγει γύρω από τον οικογενειακό του κύκλο, με τα ονόματα του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ και του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, να ακούγονται όλο και συχνότερα σε σχέση με την υπόθεση. Αν αποδειχθεί άμεση εμπλοκή στενών συμβούλων του και συνεργασία με το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την παραπομπή του Τραμπ.

Ταυτόχρονα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι αιτιάσεις ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακατάλληλος για το πόστο.  Ομάδα έγκριτων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας καθηγήτριας ψυχιατρικής του Γέιλ, επέδωσε επιστολή προς το Κογκρέσο, στην οποία επισημαίνει πως «δεν χρειάζεται πλέον ψυχίατρος για να αναγνωρίσει κανείς τα ανησυχητικά σημάδια μιας συμπεριφοράς παρορμητικής, ριψοκίνδυνης και ναρκισσιστικής, που στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ απειλεί τον πλανήτη». Τέλος, η δυναμική εκστρατεία #metoo, κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από ισχυρούς άνδρες, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο τον Τραμπ. Τρεις γυναίκες επαναδιατύπωσαν πρόσφατα τις κατηγορίες σε βάρος του, ιστορίες, τις οποίες ο ίδιος αποκήρυξε ως κατασκευασμένες. Την παραίτησή του εξαιτίας της συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες ζήτησε ο Μπέρνι Σάντερς, εσωκομματικός αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στο κόμμα των Δημοκρατικών. Τραγική ειρωνεία είναι ότι οι οπαδοί του Σάντερς έλεγαν προεκλογικά πως για την παγκόσμια ειρήνη είναι προτιμότερο να εκλεγεί ο Τραμπ παρά η Κλίντον.

Η Ξένια Κουναλάκη είναι δημοσιογράφος στην Καθημερινή και συγγραφέας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA