Κωνσταντινούπολη, Μάρτιος 2002

Η ακτή της περιοχής Ορτάκιοϊ στη μέση του Βοσπόρου είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Αμέσως πριν από τη γέφυρα Ατατούρκ, στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου, σήμα κατατεθέν αποτελεί  η σιλουέτα του τζαμιού Μετζιτντιγέ, με την κομψή δομή. Το νεομπαρόκ αυτό κτίσμα των μέσων του 19ου αιώνα στέκεται σε μια προκυμαία που προεξέχει στο νερό και χτίστηκε από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ για να αντανακλά τα φώτα του Βοσπόρου στο εσωτερικό του, γι  αυτό και έχει μεγάλα παράθυρα. Έχει δύο μιναρέδες, οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από λαξευμένους λίθους και ο τρούλος είναι στολισμένος με ροζ ψηφιδωτά, όλα χειροποίητα. Φαντάζει πιο λευκό απ’ ότι είναι στη πραγματικότητα χάρη στο χρώμα των νερών του Βοσπόρου. Μετά από μια πυρκαγιά το 1984, καταστράφηκε αλλά αποκαταστάθηκε και πάλι έχοντας πλέον την εμφάνιση που απεικονίζεται στη φωτογραφία.

Πάνω στην κεντρική λεωφόρο του Βοσπόρου, που διασχίζει τη συνοικία, βρίσκεται η ελληνική εκκλησία του Αγίου Φωκά και η εβραϊκή συναγωγή Ets-ha-Khayyim (το δένδρο της ζωής, στα εβραϊκά). Η πλατεία πλάι στη παραλία του Ορτάκιοϊ είναι από τους λίγους ανοικτούς δημόσιους χώρους πάνω στην ακτή του Βοσπόρου, απ’ όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει το πανόραμα του Στενού και της απέναντι όχθης. Η ευρύτερη περιοχή είναι, επίσης γνωστή για τα μαγαζάκια που πωλούν φαγητό δρόμου όπως το kumpir, δηλαδή ψητή πατάτα με τη φλούδα της που γεμίζεται με βούτυρο κα τυρί.

Η γέφυρα του Βοσπόρου που διακρίνεται στο βάθος ενώνει το Ορτάκιοϊ στην ευρωπαϊκή πλευρά με το Μπεηλέρμπεη στην ασιατική και στην ουσία είναι η γέφυρα που ενώνει οδικά την Ευρώπη με την Ασία. Πρόκειται για μια κρεμαστή γέφυρα με κεντρικό άνοιγμα 1.074 μέτρα και συνολικό μήκος 1.510 μέτρα. Όταν ολοκληρώθηκε το 1973 ήταν η 4η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στο κόσμο. Σήμερα είναι η 19η. Σχεδιάστηκε από την εταιρία Φρίμαν Φοξ και Σία και η κατασκευή της άρχισε το 1970 και ολοκληρώθηκε τις 30 Οκτωβρίου 1973.

Ο φωτογράφος της Fosphotos, Γεράσιμος Δομένικος, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2002 και τράβηξε αυτή τη φωτογραφία καθώς έκανε τη βόλτα του ένα συννεφιασμένο πρωϊνό, με μια Hassselblad 500 c.

Μερόπη Κοκκίνη

Share
Published by
Μερόπη Κοκκίνη
Tags: FOSPHOTOS