Ποιος είπε ότι το ουίσκι δεν ταιριάζει με το φαγητό;

Αυτό που μέχρι πρότινος ήταν ταμπού, τώρα είναι μια σαρωτική τάση η οποία εν πολλοίς δημιουργήθηκε και από το ήδη blend του φαγητού με το ποτό κάτω από την ίδια στέγη. Ένα νέο γαστρονομικό terroir που οριοθετείται από την εκτόξευση του fine drinking στην ίδια λίγκα με το fine dining, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική «μάχη».

Έτσι, βλέπουμε αστεράτους σεφ να αναλαμβάνουν και την επιμέλεια της κάρτας των cocktails, high volume μπαρ βάζουν στην εξίσωση πιάτα υψηλής γαστρονομίας (συνήθως σε πιο tapas εκδοχές) και οι σελίδες της λίστας ποτών (όχι πια wine list) πληθαίνουν για να συμπεριλάβουν περίτεχνα cocktails και σπουδαία ποτά και αποστάγματα από όλο τον πλανήτη. 

Ένα από αυτά, η νέα πρόταση του Johnnie Walker, το Johnnie Walker Red Rye Finish ένα εξαιρετικό blended scotch whisky που ωριμάζει σε βαρέλια bourbon και τελειώνει την ωρίμανσή του τους τελευταίους έξι μήνες σε βαρέλια σίκαλης. Είναι ιδανικό για το -επίσης πολύ ανερχόμενο- genre των whisky cocktails, όπως το Red Rye Finish manhattan (μια παραλλαγή του κλασικού manhattan με Red Rye Finish στη θέση του bourbon).  

Ένα cocktail με γεμάτη, δυνατή και επιθετική γεύση με γλυκόπικρη επίγευση που συνομιλεί τέλεια π.χ. με την κρεάτινη γλυκάδα της καραμελωμένης πανσέτας με ζεστή μελιτζανοσαλάτα δια χειρός του Τάσου Μαντή στο αναγεννημένο Barriο στο Γκάζι. Ή με το περουβιανής καρδιάς αλλά fusion ψυχής και εκτέλεσης Rabo de buey con arror caldoso, μια απίστευτα μελωμένη μοσχαρίσια ουρά με χυλωμένο ρύζι, σόγια, gravy και κατσικίσιο τυρί στο La Pantera Negra του Δημήτρη Κατριβέση. Όπως, επίσης, είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάζονταν εγκαρδίως με το άψογο χοιρινό μάγουλο με γαρίδες, πιπεριά Φλωρίνης και χωριάτικο φύλλο στο πανκ μπιστρό Θείο Τραγί των Άνω Πετραλώνων, αλλά και με τις πέτουλες με κοκκινιστό βετούλι­ που ανάμεσά τους λιώνει γραβιέρα Νάουσας του Αλέξανδρου Καρδάση στο Αθήρι, όπως και με την αριστουργηματική καπνιστή πατάτα βουτύρου με πάπια, αβγό και τρούφα του Δημήτρη Κοντόπουλου στο Scala Vinoteca.

Από την άλλη, το πιο aperitivo style Red Rye Espresso Martini θα έκανε τέλειο χωριό με το μαριναρισμένο ωμό καλαμάρι με σάλτσα μήλου και κουρκουμά στην πολυσυζητημένη Cookoovaya ή με τα φασολάκια με πούδρα από συκωτάκια από βιολογικά κοτόπουλα που σερβίρονται με ροδάκινα, αμύγδαλα και κρεμμύδια στο avant garde street food του Σωτήρη Κοντιζά στο Nolan.

Ένα πιάτο όπως το αποδομημένο «ριζότο» από σιτάρι με καλαμάρι, κοιλιά τόνου κονφί και αβγοτάραχο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στο CTC θα ζευγάρωνε άψογα με το πιο αέρινο και spicy Johnnie Walker Red Rye Finish με ginger ale ή το signature σιγοψημένο αρνάκι με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερυ και καπαρόμηλα του Γκίκα Ξενάκη στο Aleria.

Για το τέλος αφήνω για «επιδόρπιο» ένα Johnnie Walker Red Rye Finish σε αγαστή συνεργασία με ένα Wagyu Sashimi στο Vezene, ένα pairing ύμνος στην απλότητα της πρότασης και ταυτόχρονα στην πολυπλοκότητα των γεύσεων. 

Φώτης Βαλλάτος

Share
Published by
Φώτης Βαλλάτος