Categories: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τσίπρας, Μεϊμαράκης ή και οι δύο μαζί;

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος / FOSPHOTOS

Ο Αντζελο Φιγκορίλι, καλύπτει για την ιταλική κρατική τηλεόραση τις ελληνικές εκλογές απ’ το 2012. Θεωρεί ότι «δρόμος που άνοιξε πανευρωπαϊκά ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να κλείσει» και θεωρεί ιδανικότερη λύση  για την επόμενη ημέρα ένα συνασπισμό των αριστερών δυνάμεων από μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. Ο Γάλλος συνάδελφός του Ζαν Μπαπτίστ Νοντέτ, ειδικεύεται στα Βαλκάνια και στη Ρωσία. Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα δημαγωγό και δηλώνει ενθουσιασμένος με την περίπτωση Μεϊμαράκη, αφού, όπως υποστηρίζει, «ανέστησε μια παράταξη από κώμα».

Στη θέση του ενθουσιασμού της περιόδου του Δημοψηφίσματος σήμερα ο Ιταλός δημοσιογράφος βλέπει να τίθεται το αίτημα της  ελληνικής κοινωνίας για «σταθερότητα τα επόμενα  χρόνια». «Έχει επικρατήσει στην ατμόσφαιρα ένας ρεαλισμός», λέει χαρακτηριστικά. Αυτό που γίνεται απολύτως  καθαρό, προσθέτει, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλει να αποτελέσει μια αριστερή παρένθεση και ότι πλέον διακατέχεται από περισσότερο πραγματισμό  σε σχέση με την πρώτη περίοδό του στην εξουσία. Κι αυτό είναι κάτι που συναντά  τα αιτήματα του κόσμου».

Άντζελο Φιγκορίλι, ανταποκριτής της RAI.

Μπορεί να προβλέψει τον νικητή στο σημερινό ντέρμπι; «Δεν μπορώ να γίνω προφήτης», λέει ο έμπειρος  δημοσιογραφός της RAI, «αλλά έχω την αίσθηση από τις συνεντεύξεις και τις επαφές μου, ότι ο κόσμος θέλει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον άνθρωπο που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τους σημερινούς σκοπέλους. Στον άνθρωπο που αποδείχτηκε ότι μπορεί να πολεμήσει. Κι αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας». Και στην Ιταλία υπάρχει το κομμάτι της κοινής γνώμης που, ενώ τον υποστήριζε, είναι «απογοητευμένο με τις τελευταίες εξελίξεις. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος όσων τον στήριζαν συνεχίζει να βλέπει στο πρόσωπό του ότι κατόρθωσε το ανέφικτο. Η Ευρώπη είναι πια η ίδια. Ανοιξε την πόρτα για μια νέα  δημοκρατικότερη Ευρώπη». Είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να βγει νικητής στις εκλογές «όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας αλλά για το καλό ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι ο πρώτος που κατάφερε μια ρωγμή στο συμπαγές, δύσκαμπτο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο Φιγκορέλι βρίσκει θετική τη στάση που τηρεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «ποντάροντας στη συνεργασία με τον αντίπαλο. Προφανώς, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γυρίσει την Ελλάδα πίσω από τους κρίσιμους 7 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εντύπωσή μου είναι ότι τελικά θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., χωρίς αυτό να είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση, όπως θα ήταν ένας συνασπισμός των δυνάμεων της Αριστεράς. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το «όλοι είναι το ίδιο», ούτε το «όλα είναι γραμμένα και προδιαγεγραμμένα».

Zαν-Μπαπτίστ Νοντέτ, ανταποκριτής και αρθρογράφος του Le Nouvele Observateur.

Ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος  Ζαν-Μπαπτίστ Νοντέτ  βρισκόταν στην Ελλάδα και την περίοδο  των εκλογών του Ιανουαρίου. Αυτό που διακρίνει όμως στις σημερινές εκλογές είναι «η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος και η απουσία ενθουσιασμού. Υπάρχει διάχυτη μια αδιαφορία». Κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών βρισκόταν  σε ένα καφενείο της Ικαρίας: «Ολοι πίνανε και  συζητάγανε περί ανέμων και υδάτων, και μόλις δύο από τους θαμώνες ενδιαφέρονταν να το παρακολουθήσουν. Το 50% των ψηφοφόρων δείχνει να θέλει να απέχει. Όλοι ξέρουν ότι είτε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε κερδίσει η ΝΔ θα πρέπει να εκπληρωθούν τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη, όσο και αν οι υποψήφιοι πλασάρουν διαφορετικές πολιτικές γραμμές. Το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσουν θα είναι ένα: λέγεται Μνημόνιο».

Ο ίδιος πάντως προβλέπει μια διαφοροποίηση, αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Θα γίνουν περισσότερα λάθη, παρόλο που η ΝΔ είναι περισσότερο διεφθαρμένη. Έχει όμως πείρα. Είναι πολύ δύσκολο να πεις ποιος θα είναι πραγματικά καλύτερος κυβερνήτης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως απαρτίζεται από ερασιτέχνες». Ο Τσίπρας; «Εκανε το τεράστιο λάθος να υποσχεθεί  κάτι εντελώς αντιφατικό: Θα τερματίσουμε την λιτότητα παραμένοντας στην Ευρωζώνη». Διακήρυσσε ότι θα αλλάξει τους κανόνες της Ε.Ε. Ειναι δυνατό μόλις 11 εκατομμύρια πολίτες να μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων; Αποδείχτηκε  εξαιρετικά αφελής και δημαγωγός. Και βεβαίως δεν διαθέτει ούτε καν μία πολιτική ιδεολογία. Είναι ο άνθρωπος  που μπορεί να την αλλάξει όποτε χρειαστεί για να διασώσει τον εαυτό του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε να διαπραγματευτεί, προσθέτει, και υπήρξε παντελώς ανοργάνωτος. «Προκάλεσε μεγάλη ζημιά, ενώ τους τελευταίους τρείς μήνες διακυβέρνησης του Σαμαρά είχε ξεκινήσει να έρχεται η ανάπτυξη και η ανεργία έπεφτε». Στο «ναυάγιο» των  διαπραγματεύσεων τονίζει ότι φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Είναι διασκεδαστικός κι αστείος για τους περισσότερους. Ανήκει περισσότερο στον κόσμο των περιοδικών παρά στην πολιτική. Ενδιαφέρει, δηλαδή, περισσότερο αυτό που θα φορέσει από την πολιτική που θα υϊοθετήσει – δεν ξέρω τι είναι ο ίδιος πολιτικά, αλλά η πολιτική του είναι ακραία αριστερή».

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος / FOSPHOTOS

Υπάρχει  ένα πρόσωπο  από την ελληνική πολιτική σκηνή που τον έχει εκπλήξει το τελευταίο διάστημα. Λέγεται Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Εχει αναστήσει μια παράταξη που ήταν σε κώμα», τονίζει ο Ζαν-Μπαπτίστ Νοντέτ. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό». Χαρακτηρίζει «μια καλή λύση» το συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Υπάρχουν αναμφίβολα και αξιόλογες προσωπικότητες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να γίνουν αλλαγές, θέλουν να βελτιωθεί το σύστημα, και είναι  ιδεαλιστές παρόλο που δεν έχουν καμία εμπειρία. Η ΝΔ έχει την εμπειρία. Μαζί μπορεί να κατορθώσουν να βγάλουν τη χώρα από τη σημερινή άσχημη κατάσταση».

Δεν προτιμά μόνον ο Γάλλος δημοσιογράφος την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Βλέπει να την προτιμά και ο Έλληνας ψηφοφόρος. «Είναι η αιτία της ανόδου της ΝΔ και της πτώσης το ΣΥΡΙΖΑ», εξηγεί. «Δεν έχετε πλέον ούτε τα μέσα ούτε το χρόνο για να συνεχίσετε αενάως τη γνωστή αλληλοφαγωμάρα». Η πρόβλεψή του για την κάλπη βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να κόβει πρώτος το νήμα, με ένα 40%, ακολουθώντας από πίσω του η Ν.Δ. με ποσοστό κυμαινόμενο μεταξύ 25%-27%.  Η Χρυσή Αυγή δεν θεωρεί ότι θα καταφέρει να πάρει περισσότερο από  ένα 7%.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη